Kløe i underlivet - hva er årsaken?

Kløe i underlivet er ett vanlig symptom hos både kvinner og menn. Her kan du lese om mulige årsaker og behandling.

KLØE NEDENTIL: Ikke uvanlig, og gjelder både barn, menn og kvinner. Foto: Overearth / molotoka / Shutterstock / NTB
KLØE NEDENTIL: Ikke uvanlig, og gjelder både barn, menn og kvinner. Foto: Overearth / molotoka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste har kløe i underlivet fra tid til annen, både menn, kvinner og barn. Kløe er sjelden tegn på at noe er alvorlig galt. Som regel går kløen over av seg selv etter noen dager. Har du vedvarende kløe som plager deg bør du oppsøke lege. Kløen kan være ett symptom på en underliggende tilstand.

Hva betyr det når det klør i underlivet?

Kløe i underlivet hos kvinner, også kalt pruritus vulvae, er en kløende følelse i området rundt kjønnsleppene og skjedeåpningen. Hos menn kan kløen forekomme i ulike områder på og rundt kjønnsorganet, avhengig av tilstand. Kløen er ett symptom på irritasjon i hud og slimhinner.

Det kan være flere årsaker til kløen, for eksempel:

Hudlidelser:

Uvane: Kløe kan også bli en uvane som man ikke helt tenker over at man gjør. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB
Uvane: Kløe kan også bli en uvane som man ikke helt tenker over at man gjør. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB Vis mer

Infeksjoner:

Irritasjon:

  • Overdreven intim hygiene
  • Overdreven bruk av soppmidler som klotrimazol
  • Klømerker og sår
  • Friksjon
  • For stramme klær
  • Hudirriterende såpe
  • Rifter i vaginalslimhinne etter samleie på grunn av friksjon og irriterte slimhinner

Andre:

Bleieeksem: Eksem hos baby. Dette fører til kløe i underlivet. Ofte kan du ha tilleggsinfeksjon med candida i utslettet. Foto: lavizzara / Shutterstock / NTB
Bleieeksem: Eksem hos baby. Dette fører til kløe i underlivet. Ofte kan du ha tilleggsinfeksjon med candida i utslettet. Foto: lavizzara / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvordan bli kvitt kløe i underlivet?

Som regel går kløen over seg selv etter noen dager. Dersom du selv ikke vet årsaken, eller har fått råd fra apotek som ikke fører frem, bør du oppsøke lege for å få hjelp til å finne underliggende årsak. Er det en underliggende hudsykdom eller eksemtilstand? Er det sopp? Dersom man finner underliggende årsak kan man få målrettet behandling. Dersom årsaken er overdreven vasking, blir man oppfordret og veiledet til riktig underlivshygiene.

Hva betyr det når det svir i underlivet?

Det finnes mange årsaker til at det svir i underlivet. Ofte er svie i underlivet bare ett forbigående symptom på tørrhet og irritasjon på slimhinner som kan oppstå av mange forskjellige grunner. Men, det kan også skyldes infeksjoner som nevnt over, inkludert urinveisinfeksjon og herpes, hudsykdommer eller annen irritasjon som nevnt i punktene over.

Svie i underlivet som gravid er en normal tilstand, og det kan blant annet skyldes at slimhinnene blir ekstra sårbare og sarte av hormonpåvirkningen under graviditeten.

Svie ved og etter overgangsalder kan også være ett tegn på tørre slimhinner på grunn av mindre østrogen.

Noen ganger danner skjeden ikke tilstrekkelig med utflod og man kan oppleve ubehagelig tørrhet i skjeden. Det gir svie i underlivet, som viser seg spesielt i forbindelse med samleie hvor huden utsettes for friksjon og blir lettere utsatt for smårifter i skjeden. Også menn kan oppleve svie og smårifter på glans på grunn av friksjon dersom det blir for tørt under samleie.

Har jeg sopp i underlivet?

Det er ikke alt som er sopp som klør, men soppinfeksjon er en vanlig tilstand hos kvinner. Candidasopp finnes i skjeden hos ca. hver femte kvinne og kommer inn i skjeden fra endetarmsområdet. Mange opplever hyppige soppinfeksjoner i forbindelse med menstruasjon. Tilstanden er uvanlig hos kvinner etter overgangsalder som ikke bruker østrogener, og sjelden hos jenter før pubertet. Da bør man heller tenke på andre årsaker til kløe.

Symptomer hos kvinner inkluderer kløe, svie, sårhet, irritasjon og hos noen smertefull vannlatning. Noen får også hvit, klumpete utfold. Ubehandlet infeksjon kan gi kraftige symptomer og sekundære infeksjoner hvis man klør seg og skraper opp den tynne huden i skjeden.

Hos menn vil synlige symptomer på Candida soppinfeksjon være rødhet, tørrhetsfølelse og kløe på glans penis, men menn trenger som regel ikke behandling da det går over av seg selv.

Lyskesopp , ofte hos menn, som er som ett rødt utslett i lyske og mot pungen trenger behandling.

Tinea cruris: Lyskesopp, rødt og småprikkete utslett i lyske og pung. Ofte ensidig. Dette utslettet trenger som regel behandling. Foto: TisforThan / Shutterstock / NTB
Tinea cruris: Lyskesopp, rødt og småprikkete utslett i lyske og pung. Ofte ensidig. Dette utslettet trenger som regel behandling. Foto: TisforThan / Shutterstock / NTB Vis mer

Kan sopp i underlivet smitte til munn?

Candidasopp er en del av menneskets normalflora på slimhinner og holdes i sjakk av et normalt immunforsvar. Dersom det blir overvekst kan man få symptomgivende soppinfeksjon.

Soppinfeksjon fra underlivet til munn kan teoretisk smitte ved oralsex, men dette er svært uvanlig. Candida regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom. Dersom man opplever å få sopp i munn etter oralsex bør man undersøke hvorfor man får sopp.(4)

Sopp i underliv og i munnen oppstår altså helst på andre måter.

Hvor lenge kan en soppinfeksjon vare?

Ofte kan en mild soppinfeksjon gå over av seg selv ved at man lar underlivet være mest mulig i fred. Hvis du mistenker at du har sopp og har plager kan du kjøpe reseptfri behandling på apotek. Man pleier da å behandle med imidazolpreparater som klotrimazol/Canesten som vagitorier og krem. Samtidig partnerbehandling kun når partneren har symptomer med tørre, røde, såre forandringer på glans penis.(3)

Ved hyppige soppinfeksjoner gies ofte flukonazol tabletter (Diflucan, Fluconazol) som engangsdose. Det skal ikke brukes av gravide.(3)

Gir ikke symptomene seg etter 7 dager bør du oppsøke lege for en sjekk. Det kan da være andre årsaker.

Overdreven vasking, bruk av såpe og intimsåpe samt bruk av antibiotika øker risikoen for plager. Grunnen er at vasking, såpe og antibiotika fjerner bakterier, men ikke sopp. Det bli dermed en ubalanse i den naturlige floraen.(2)

Noen få tilstander gir økt risiko for plager ved sopp, for eksempel nedsatt immunforsvar, diabetes og graviditet. Har man tilbakevendene langvarige soppinfeksjoner bør man oppsøke lege for å få sjekket blodsukker.(3)

Intens kløe: Soppinfeksjon i underlivet kan klø intenst og føre til rifter og sår på slimhinner på grunn av fingre som klør. Foto: CHAjAMP / Shutterstock / NTB
Intens kløe: Soppinfeksjon i underlivet kan klø intenst og føre til rifter og sår på slimhinner på grunn av fingre som klør. Foto: CHAjAMP / Shutterstock / NTB Vis mer

Ytterligere lesning?

Vulva.no er laget av helsepersonell for både pasienter og helsepersonell som som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner. Her kan du lese om ulike symptomer, og få informasjon om hvor og hvordan du får hjelp.(5)

Kilder

1) FHI.no, Candidiasis - veileder for helsepersonell, Publisert 24.02.2010 Oppdatert 18.04.2019

2) Sex og Samfunn, soppinfeksjon , hentet 03.05.21.

3) LVH.no, vulvovaginal soppinfeksjon, hentet 03.05.21

4) WebMd.com, genital itching, Yeast Infections Not Men's Fault, Recurring Infections Linked to Sex Behaviors, Not Male Transmission, By Daniel J. DeNoonFROM THE WEBMD ARCHIVES , Dec. 19, 2003 hentet 03.05.21

5) Vulva.no, Informasjon om vulva, hentet 03.05.21.

6) Felleskatalogen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer