Infeksjon i sår

De fleste sår vil leges av seg selv, men noen ganger kan det oppstå en komplikasjon i form av infeksjion.

INFEKSJON: Hvis såret væsker, har puss, er rødt rundt såret, smertefullt og varmt tyder det på infeksjon. Foto: NTB Scanpix
INFEKSJON: Hvis såret væsker, har puss, er rødt rundt såret, smertefullt og varmt tyder det på infeksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alle får sår i ny og ne, enten det er et lite sår på fingeren eller et stort skrubbsår på kneet. Som regel vil såret leges av seg selv, uten komplikasjoner. Men noen ganger oppstår det en infeksjon.

– Et infisert sår vil kunne væske, og det vil være hovent og rødt. Eventuelt kan det lukte vondt, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

LES OGSÅ: Når bør man ha på plaster på sår?

Symptomer på infeksjon i et sår

HUDSPESIALIST: Kjersti Danielsen Foto: Privat

  • Økende smerte
  • Rødhet rundt såret og på området rundt
  • Varmeøkning rundt såret
  • Pussaktig sekresjon (purulent sekresjon/verk)

– Ledsagende feber og påvirket allmenntilstand er tegn på en dypere infeksjon eller blodforgiftning, og da er det viktig å ta kontakt med lege raskt, for å få en vurdering, sier Kjersti Danielsen.

Danielsen er hudspesialist ved Nordnorsk Hudlegesenter, og forsker ved UiT, Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge.

image: Tråkket på spiker: Trenger jeg stivkrampevaksine?

Tråkket på spiker: Trenger jeg stivkrampevaksine?

Vanlige bakterier som forårsaker hudinfeksjoner

Stafylokokker og streptokokker er de vanligste bakteriene som forårsaker hudinfeksjoner. Ved overfladiske hudsår kan disse ofte behandles med lokalt sårstell som består av å vaske såret rent/desinfisere, og eventuelt smøre på sårsalve.

– Overfladiske sår gror ofte fort hvis de ikke manipuleres, og bør derfor dekkes til med en luftig bandasje. Dypere, væskende sår bør dekkes med en absorberende skumbandasje. Spesielle bandasjer som inneholder sølvpartikler brukes også.

Rød stripe i huden kan være tegn på at infeksjonen har spredd seg til lymfesystemet.

FORHINDRE INFEKSJON I SÅR: Vask av såret og desinfisering kan forebygge infeksjon. Overfladiske sår som holdes rene gror ofte fort. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORHINDRE INFEKSJON I SÅR: Vask av såret og desinfisering kan forebygge infeksjon. Overfladiske sår som holdes rene gror ofte fort. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Noen ganger er det nødvendig å bruke bad eller omslag med for eksempel eddiksyre eller kaliumpermanganat hvis det setter seg infeksjon i såret, ifølge Danielsen.

– Hvis et sår ikke vil gro, eller man har tegn til dypere infeksjon, bør man oppsøke lege. Ved dypere infeksjon vil ofte en antibiotikakur være nødvendig.

LES OGSÅ: Generelle råd om sårskader

Infeksjon i sår etter dyrebitt

Her kan du lese hva du bør gjøre hvis du blir bitt, spesielle hensyn må tas:

LES OGSÅ: Generelle råd om sårskader

IKKE INFEKSJON: Skrubbsår på legg. Litt rødt, men tørt. Ikke hovent og smertefull. Sannsynligvis ingen sårinfeksjon. Foto: privat
IKKE INFEKSJON: Skrubbsår på legg. Litt rødt, men tørt. Ikke hovent og smertefull. Sannsynligvis ingen sårinfeksjon. Foto: privat Vis mer

Kan bli innlagt på sykehus

Ved alvorlige infeksjoner må man som oftest legges inn på sykehus for intravenøs antibiotikabehandling, og i noen tilfeller er det nødvendig å fjerne skadet vev med kirurgi.

image: Alt du lurer på om operasjonssår

Alt du lurer på om operasjonssår

Alt du lurer på om operasjonssår

Et sår er en potensiell inngangsport for bakterier til kroppen, hvilket betyr at selv små sår kan være utgangspunkt for alvorlige betennelser. Disse betennelsene kan spre seg direkte til ulike hudlag og gjennom blodbanen videre til indre organer.

– Heldigvis er vi utstyrt med et immunforsvar som kjenner igjen skadelige bakterier, og tar knekken på disse før de får spredt seg og gjort skade, simulant med at det lages en sårbunn som fungerer som en barriere mot omverdenen. Derfor vil overfladiske småsår sjelden gi alvorlige betennelser, sier Danielsen.

LES OGSÅ: Osteomyelitt -bakterier i beinet

Stivkrampe kan vurderes

Ved nedsatt immunforsvar eller blodsirkulasjon, og ved dypere sår (for eksempel etter kirurgiske inngrep) vil det være økt risiko for alvorlige infeksjoner med utgangspunkt fra såret.

– Ved dype kutt eller bitt er det også viktig å vurdere hvorvidt man har tilstrekkelig immunitetsstatus mot stivkrampe.