Infeksjon i sår

De fleste sår vil leges av seg selv, men noen ganger kan det oppstå en komplikasjon i form av infeksjon.

INFEKSJON: Hvis såret væsker, har puss, er rødt rundt såret, smertefullt og varmt tyder det på infeksjon. Foto: NTB Scanpix
INFEKSJON: Hvis såret væsker, har puss, er rødt rundt såret, smertefullt og varmt tyder det på infeksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alle får sår i ny og ne, enten det er et lite sår på fingeren eller et stort skrubbsår på kneet. Som regel vil såret leges av seg selv, uten komplikasjoner. Men noen ganger oppstår det en infeksjon.

– Et infisert sår vil kunne væske, og det vil være hovent og rødt. Eventuelt kan det lukte vondt, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

LES OGSÅ: Når bør man ha på plaster på sår?

Symptomer på infeksjon i et sår

  • Økende smerte
  • Rødhet rundt såret og på området rundt
  • Varmeøkning rundt såret
  • Pussaktig sekresjon (purulent sekresjon/verk)

– Ledsagende feber og påvirket allmenntilstand er tegn på en dypere infeksjon eller blodforgiftning, og da er det viktig å ta kontakt med lege raskt, for å få en vurdering, sier Kjersti Danielsen.

Danielsen er hudspesialist ved Nordnorsk Hudlegesenter, og forsker ved UiT, Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge.

Vanlige bakterier som forårsaker hudinfeksjoner

Stafylokokker og streptokokker er de vanligste bakteriene som forårsaker hudinfeksjoner. Ved overfladiske hudsår kan disse ofte behandles med lokalt sårstell som består av å vaske såret rent/desinfisere, og eventuelt smøre på sårsalve.

– Overfladiske sår gror ofte fort hvis de ikke manipuleres, og bør derfor dekkes til med en luftig bandasje. Dypere, væskende sår bør dekkes med en absorberende skumbandasje. Spesielle bandasjer som inneholder sølvpartikler brukes også.

Rød stripe i huden kan være tegn på at infeksjonen har spredd seg til lymfesystemet.

FORHINDRE INFEKSJON I SÅR: Vask av såret og desinfisering kan forebygge infeksjon. Overfladiske sår som holdes rene gror ofte fort. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORHINDRE INFEKSJON I SÅR: Vask av såret og desinfisering kan forebygge infeksjon. Overfladiske sår som holdes rene gror ofte fort. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Noen ganger er det nødvendig å bruke bad eller omslag med for eksempel eddiksyre eller kaliumpermanganat hvis det setter seg infeksjon i såret, ifølge Danielsen.

– Hvis et sår ikke vil gro, eller man har tegn til dypere infeksjon, bør man oppsøke lege. Ved dypere infeksjon vil ofte en antibiotikakur være nødvendig.

LES OGSÅ: Generelle råd om sårskader

Infeksjon i sår etter dyrebitt

Her kan du lese hva du bør gjøre hvis du blir bitt, spesielle hensyn må tas:

LES OGSÅ: Generelle råd om sårskader

IKKE INFEKSJON: Skrubbsår på legg. Litt rosarødt, men tørt. Ikke hovent og smertefull. Sannsynligvis ingen sårinfeksjon. Foto: privat
IKKE INFEKSJON: Skrubbsår på legg. Litt rosarødt, men tørt. Ikke hovent og smertefull. Sannsynligvis ingen sårinfeksjon. Foto: privat Vis mer

Kan bli innlagt på sykehus

Ved alvorlige infeksjoner må man som oftest legges inn på sykehus for intravenøs antibiotikabehandling, og i noen tilfeller er det nødvendig å fjerne skadet vev med kirurgi.

Et sår er en potensiell inngangsport for bakterier til kroppen, hvilket betyr at selv små sår kan være utgangspunkt for alvorlige betennelser. Disse betennelsene kan spre seg direkte til ulike hudlag og gjennom blodbanen videre til indre organer.

– Heldigvis er vi utstyrt med et immunforsvar som kjenner igjen skadelige bakterier, og tar knekken på disse før de får spredt seg og gjort skade, simulant med at det lages en sårbunn som fungerer som en barriere mot omverdenen. Derfor vil overfladiske småsår sjelden gi alvorlige betennelser, sier Danielsen.

Stivkrampe kan vurderes

Ved nedsatt immunforsvar eller blodsirkulasjon, og ved dypere sår (for eksempel etter kirurgiske inngrep) vil det være økt risiko for alvorlige infeksjoner med utgangspunkt fra såret.

– Ved dype kutt eller bitt er det også viktig å vurdere hvorvidt man har tilstrekkelig immunitetsstatus mot stivkrampe.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer