Hudlege svarer:

Hva skal man gjøre med inngrodd tånegl?

Det finnes flere tiltak du kan gjøre selv hvis du er plaget, men i noen tilfeller er det lurt å oppsøke lege.

INNGRODD TÅNEGL: Tilstanden kan være veldig smertefull. Foto: NTB / Shutterstock
INNGRODD TÅNEGL: Tilstanden kan være veldig smertefull. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved inngrodd tånegl vil neglen vokse inn i omkringliggende hud. Det gir økt sårbarhet for en lokal hudinfeksjon. Alle negler kan bli inngrodde, men typisk er det stortåneglen som oftest er rammet.

Inngrodde tånegler kan være veldig smertefullt, og vil ofte føre til at man søker kontakt med helsetjenesten. Men det er en del enkle ting du kan gjøre selv!

Årsak

Årsaken til inngrodde tånegler er flere. En viktig årsak er trange sko og feil klipping av neglene. Noen medisiner, som vitamin A-preparater i tablettform, kan gjøre at du er mer sårbar for inngrodde tånegler.

Noen har en spesiell form på neglene som gjør at de er spesielt utsatte.

Enkle tiltak du kan gjøre for å unngå inngrodde tånegler er blant annet:

  • Unngå press mot neglene: Bruke romslige og gode sko
  • Klipp neglene riktig. Neglene skal klippes rett over, ikke i bueform. Det kan være lurt å bruke fil ved neglestell
  • For å unngå infeksjon: Hold føttene rene og tørre
  • Bruk fuktighetskrem

Andre alternativer

Hvis dette ikke hjelper, kan det være nyttig å oppsøke en fotterapeut. De har god erfaring i å hjelpe til med behandlingen av inngrodde tånegler.

I noen tilfeller kan det være behov for vurdering og hjelp av lege. Ta i så fall kontakt med fastlegen din eller en hudlege. Hvis du har diabetes er det uansett lurt å oppsøke lege tidlig ved inngrodde tånegler.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer