Hudlege: Slik behandler du munnsår

Selv om løpet stort sett er kjørt når du får et munnsår, så kan du dempe utbruddet med noen enkle tiltak.

HVORDAN BLI KVITT MUNNSÅR? Du kan både forebygge og dempe dem. Foto: Cherries / Shutterstock / NTB
HVORDAN BLI KVITT MUNNSÅR? Du kan både forebygge og dempe dem. Foto: Cherries / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tilbakevendende munnsår på over- eller underleppe er en vanlig plage. Munnsår kalles også ofte forkjølelsessår, da det typisk bryter ut når man er forkjølet, eller kroppen kjenner seg sliten på andre måter.

Den faglige betegnelsen på munnsår er herpes labialis, og skyldes en infeksjon med herpesvirus. De fleste av oss har dette viruset i kroppen fordi vi har vært smittet i barndommen, men viruset ligger lagret i nervebanene våre, beskyttet av immunforsvaret vårt.

Av og til brister dette forsvaret, viruset vandrer da via nervene ut til huden, og det begynner med først stikking og prikking (prodromalfasen), så kommer blemmer og skorper. Like ergerlig hver gang!

Hvis såret først har kommet:

Bruk en sårsalve; denne kan du kjøpe på apoteket uten resept. Et eksempel er Bacimycin. Poenget med å bruke en sårsalve med bakteriehemmende stoff er at bakterier trives godt på blemmevæske fra huden, og slike bakterier vil hemme tilhelingen. Slik sårsalve vil også forebygge at det setter seg brennkopper i munnsåret ditt. Typisk for brennkopper er at det kommer gule skorper i og rundt såret ditt.

Har du mye smerter i såret ditt, får du kjøpt bedøvelseskrem på apoteket uten resept. Et eksempel er Emla krem.

Hvis såret er tørt uten gule skorper, kan du bruke sinksalve for å få fart på tilhelingen. Sinksalve får du på apoteket i ulike varianter.

Det finnes også egne munnsårplastre du får kjøpt på apoteket, for eksempel Compeed. Poenget med disse er også å hindre smitte. Sårsekret fra munnsår inneholder mye virus, og det er viktig at du unngår å overføre sårsekret til huden eller slimhinnene til de du er i nær kontakt med.

Råd for å forebygge og dempe munnsår:

  • Beskytt leppene mot sollys med solblokker. Sol virker hemmende på immunapparatet i huden, og kan få viruset til å bryte ut. Særlig sårbar er huden på våren, typisk i påskesola.
  • Ikke ty til kjerringråd - disse kan gjøre vondt verre!
  • Med en gang du merker prikkingen i huden; løp til apoteket og kjøp virushemmende krem som inneholder aciclovir eller penciclovir. Jo fortere du kommer igang, jo mer kan du dempe utbruddet.
  • Hvis du stadig får utbrudd – så pass på å ha en krem liggende i vesken eller toalettpappa di. Slik kan du alltid være beredt. Men husk at kremen alltid er innenfor holdbarhetsdatoen som står på tuben.
  • Noen har så kraftige og tette utbrudd, for eksempel ved menstruasjon, at de må bruke tabletter med virushemmende medisin. Dette må du i så fall snakke med legen din om.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer