Tilbakevendende munnsår på over- eller underleppe er en vanlig plage. Munnsår kalles også ofte forkjølelsessår, da det typisk bryter ut når man er forkjølet, eller kroppen kjenner seg sliten på andre måter.
Den faglige betegnelsen på munnsår er herpes labialis, og skyldes en infeksjon med herpesvirus. De fleste av oss har dette viruset i kroppen fordi vi har vært smittet i barndommen, men viruset ligger lagret i nervebanene våre, beskyttet av immunforsvaret vårt.

Hva er årsaken til herpes?
Av og til brister dette forsvaret, viruset vandrer da via nervene ut til huden, og det begynner med først stikking og prikking (prodromalfasen), så kommer blemmer og skorper. Like ergerlig hver gang!
Hvis såret først har kommet:
Bruk en sårsalve; denne kan du kjøpe på apoteket uten resept. Et eksempel er Bacimycin. Poenget med å bruke en sårsalve med bakteriehemmende stoff er at bakterier trives godt på blemmevæske fra huden, og slike bakterier vil hemme tilhelingen. Slik sårsalve vil også forebygge at det setter seg brennkopper i munnsåret ditt. Typisk for brennkopper er at det kommer gule skorper i og rundt såret ditt.
Har du mye smerter i såret ditt, får du kjøpt bedøvelseskrem på apoteket uten resept. Et eksempel er Emla krem.
Hvis såret er tørt uten gule skorper, kan du bruke sinksalve for å få fart på tilhelingen. Sinksalve får du på apoteket i ulike varianter.
Det finnes også egne munnsårplastre du får kjøpt på apoteket, for eksempel Compeed. Poenget med disse er også å hindre smitte. Sårsekret fra munnsår inneholder mye virus, og det er viktig at du unngår å overføre sårsekret til huden eller slimhinnene til de du er i nær kontakt med.

Herpes: Når er man smittsom?
Råd for å forebygge og dempe munnsår:
- Beskytt leppene mot sollys med solblokker. Sol virker hemmende på immunapparatet i huden, og kan få viruset til å bryte ut. Særlig sårbar er huden på våren, typisk i påskesola.
- Ikke ty til kjerringråd - disse kan gjøre vondt verre!
- Med en gang du merker prikkingen i huden; løp til apoteket og kjøp virushemmende krem som inneholder aciclovir eller penciclovir. Jo fortere du kommer igang, jo mer kan du dempe utbruddet.
- Hvis du stadig får utbrudd – så pass på å ha en krem liggende i vesken eller toalettpappa di. Slik kan du alltid være beredt. Men husk at kremen alltid er innenfor holdbarhetsdatoen som står på tuben.
- Noen har så kraftige og tette utbrudd, for eksempel ved menstruasjon, at de må bruke tabletter med virushemmende medisin. Dette må du i så fall snakke med legen din om.
