Candida:

Hudlege: Ja, menn kan få soppinfeksjon i underlivet

Candida er en sopp som trives godt der det er tett og fuktig, uansett kjønn.

CANDIDA PÅ PENIS gir kløe. Foto: Emily frost / Shutterstock/ NTB
CANDIDA PÅ PENIS gir kløe. Foto: Emily frost / Shutterstock/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Svaret er ja, soppinfeksjon i underlivet rammer både menn og kvinner, selv om menn er mindre hyppig angrepet enn kvinner.

Candida – en del av normalfloraen

Det finnes flere gjærsopper i miljøet vårt. Den arten som kalles candida albicans, trives godt hos mennesket, og er en del av normalfloraen i munnen, tarmen og spesielt kvinnelige kjønnsorganer.

Hvordan kan man da snakke om en infeksjon hvis det er normalt å ha candida? Jo, forskjellen er antallet av mikrober. Hvis hud, tarm og slimhinner er sunne og friske, holdes antallet mikrober nede. Særlig viktig er surhetsgraden i skjeden hos kvinner. Plagene kommer ved for høyt antall mikrober.

Candidainfeksjon på penis

Menn kan oppleve at penishodet blir rødt, irritert og klør. Ved uttalte plager kan penishodet bli fuktig med hvitt belegg. Forhuden kan hovne opp. Det kan bli svie ved urinering og smerter ved samleie.

Viktige årsaker til slik infeksjon hos menn er:

  • overdreven hygiene ved bruk av avfettende såpe
  • mye friksjon av penishodet på grunn av onani eller samleie
  • for trange benklær
  • trang forhud
  • antibiotika
  • diabetes
  • svekket immunapparat

Candidainfeksjon er ikke en kjønnssykdom

Selv om candidamikrober kan overføres mellom partnere ved seksuell kontakt, så snakker vi ikke om smitte i den forstand at en infeksjonssykdom overføres fra ett menneske til et annet.

Hvis din kvinnelige partner har candida i underlivet er det ikke noe i veien for at dere kan ha samleie, med mindre din partner synes det er ubehagelig, selvsagt.

Når bør lege oppsøkes?

Hvis du som mann har enkeltepisoder med irritert penishode, er det ingen grunn til bekymring. Du får på apoteket kjøpt en krem som heter Daktacort, og som du får uten resept. Denne er både betennelsesdempende og soppdrepende, og er nesten et must i toalettmappa. Virkningen er rask i løpet av 2–3 dager. Hvis kremen virker godt er det et bra tegn.

Hvis du har gjentatte episoder og kjenner at dette plager deg jevnlig, bør du snakke med legen din. Er forhuden din for trang? Bruker du medisiner? Har du symptomer på diabetes?

Hva annet kan det være?

Det finnes flere tilstander som kan gi rødt utslett på penis, med kløe og svie til følge.

Psoriasis er ikke uvanlig i underlivet, da omtales det som invers psoriasis. De fleste med invers psoriasis har psoriasis også på andre deler av hudorganet.

Hvis rødt utslett er ledsaget av svie ved vannlating, må kjønnssykdom, for eksempel klamydia utelukkes.

Kreft på penis er sjelden, men forekommer. Da er plagene konstant til stede og økende.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer