Gule stafylokokker

Opptil halvparten av oss er tidvis bærere av bakterien.

SÅR: Stafylokokkinfeksjoner karakterisert ved puss, byller og abscesser. Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library
SÅR: Stafylokokkinfeksjoner karakterisert ved puss, byller og abscesser. Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library Vis mer

Hva er egentlig gule stafylokokker, som på folkemunnegjerne blir kalt for "sykehusbakterien"?

Ifølge Petter Elstrøm, forsker ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, er stafylokokkinfeksjoner karakterisert ved puss, byller og abscesser. De mest alvorlige infeksjonene forekommer særlig hos eldre personer og pasienter som er svekket av annen sykdom, og er gjerne et problem på pleiehjem og sykehus.

- Alvorlig stafylokokkinfeksjon eller -forgiftning kan bli livstruende, sier han.

LES OGSÅ: Hva er CRP?

Mange er bærere av stafylokokker

Risiko for komplikasjoner og død avhenger av bakterienes evne til å gi sykdom, personens helse og kroppens evne til å forebygge og bekjempe stafylokokksykdommen og behandlingens effekt. Det vil blant annet si at pasienter som har en grunnsykdom eller får en medisinsk behandling som svekker deres infeksjonsforsvar, vil være mer utsatt for alvorlig stafylokokksykdom.

- Samtidig vil bakterienes resistens mot antibiotika påvirke mulighetene for effektiv behandling, og slik påvirke risikoen for komplikasjoner og død, sier Elstrøm.

Dag Berild, førsteamanuensis ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Universitetet i Oslo, forteller at 1/2 til 1/3 av oss er tidvis bærere (kolonisert) av gule stafylokokker i nesen, svelget eller i sår.

EKSPERT: Dag Berild, førsteamanuensis ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Universitetet i Oslo, Foto: UIO
EKSPERT: Dag Berild, førsteamanuensis ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Universitetet i Oslo, Foto: UIO Vis mer

- Bakteriene kan være en del av normalfloraen på huden og i slimhinnene, eksempelvis i nesen. Det betyr i praksis at de fleste mennesker kommer i kontakt med gule stafylokokker og mange blir bærere av bakteriene i kortere eller lengre perioder, sier Elstrøm.

Som oftest blir man syk av de bakteriene man selv bærer på, men man kan også erverve de fra andre.

- Bakteriene spres først og fremst ved direkte kontakt mellom mennesker (eller mellom mennesker og dyr), eksempelvis når vi tar på hverandre.
Bakteriene fester seg også til døde hudceller. Disse støtes ut fra huden og kan bli liggende i tøyet og i sengeklær, sier Elstrøm.

LES OGSÅ: Lymfangitt - rød stripe i huden

Lite antibiotikaresistens mot gule stafylokokker i Norge

Når vi kler av oss eller rer sengen kan hudceller med bakterier virvles opp i luften. De som står i umiddelbar nærhet kan da få bakteriene på seg og på den måten bli smittet gjennom luften. Hudcellene med bakteriene faller raskt ned på gulv og flater og holder seg ikke svevende i luften over lang tid eller over lange avstander.

- Gule stafylokokker kan leve i tørt miljø i lang tid. Bakterier som blir liggende igjen på flater og inventar kan smitte over til mennesker (indirekte kontaktsmitte), men sjansen for å bli smittet fra miljøet regnes som liten, sier Elstrøm.

SMITTE: Gule stafylokokker spres først og fremst ved direkte kontakt mellom mennesker, eksempelvis når vi tar på hverandre. Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library
SMITTE: Gule stafylokokker spres først og fremst ved direkte kontakt mellom mennesker, eksempelvis når vi tar på hverandre. Foto: NTB/Scanpix, Science Photo Library Vis mer

Berild forteller i verste fall kan gule stafylokokker gå i blodet og gi blodforgiftning, infeksjoner i ben og ledd og eventuelt lungebetennelse.

- De kan være farlig hvis de går i blodet og gir alvorlig blodforgiftninger eller hjernehinnebetennelse. Hvis man er alvorlig svekket av kronisk sykdom kan man dø av blodforgiftning med denne bakterien, men har man et normalt infeksjonsforsvar går det greit i langt de fleste tilfeller fordi vi har lite antibiotikaresistens mot denne bakterien i Norge.

LES OGSÅ: Sjekk hva sykehuset får vite om deg

Gule stafylokokker

  • En vanlig bakterie som forekommer på huden og i nesen.
  • De kan av og til gi infeksjoner - som regel er dette ufarlige hudinfeksjoner.
  • I sjeldnere tilfeller, og spesielt hos personer med nedsatt infeksjonsforsvar, kan bakterien føre til alvorlige infeksjoner.
  • Resistente gule stafylokokker gir ikke nødvendigvis oftere eller mer alvorlig sykdom enn andre stafylokokker, men infeksjoner som er forårsaket av MRSA krever behandling med spesielle typer antibiotika. Vi ønsker ikke at disse bakteriene skal spres i norske helseinstitusjoner.
  • Bakterien spres først og fremst ved direkte kontakt mellom mennesker, men også ved håndtering av tøy og sengeklær. Bakterien kan også leve lenge i støv som blir liggende på flater og inventar.
  • Faren for smitte på denne måten er imidlertid nokså liten.
  • Om du i løpet av det siste året har vært innlagt eller behandlet i sykehus utenfor Norden, også tannlegebehandling, må du fortelle om dette til sykehus eller fastlege. Du vil da bli testet for bakterien og må isoleres om du allerede er innlagt til prøveresultatet foreligger.
  • Om du har MRSA og er innlagt på sykehus, må du isoleres. Du vil få ditt eget rom og du kan ikke ferdes i avdelingen utover det mest nødvendige. Personalet vil kle seg i gule frakker og bruke munnbind og hansker når de er inne på rommet ditt. Pårørende kan besøke deg, men må utføre håndhygiene før de går ut av rommet og kan heller ikke oppholde seg i avdelingen mer enn nødvendig.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilde: Sykehuset i Vestfold