Covid gir økt risiko for helvetesild

Det er en sammenheng, og risikoen er økt for eldre enn 50 år, slår en ny studie fra USA fast.

HALVSIDIG UTSLETT: Kreftig og uttalt, halvsidig utslett med blemmer. Typisk ved helvetesild. Foto: Anukool Manoton / Shutterstock / NTB
HALVSIDIG UTSLETT: Kreftig og uttalt, halvsidig utslett med blemmer. Typisk ved helvetesild. Foto: Anukool Manoton / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Helvetesild (herpes zoster) er betegnelsen på et smertefullt utslett som skyldes det samme viruset som gir vannkopper.

Helvetesild er en infeksjon forårsaket av varicella zoster virus, det samme viruset som forårsaker vannkopper. Etter en infeksjon med vannkopper, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen din. Vanligvis ligger viruset der i mange år uten å skape problemer – for de fleste gjennom hele livet – fordi immunforsvaret holder viruset i sjakk.

Ka covid gi helvetesild?

– Det stemmer at er litt økt risiko for helvetesild etter covid-19, forteller infeksjonslege Gunnar Hasle til Lommelegen.

Han viser til en ny, stor studie fra USA som viser at det er økt risiko for helvetesild hos voksne, 50 år eller eldre, med covid-19.

Gunnar Hasle, infeksjonslege. Foto: MDG
Gunnar Hasle, infeksjonslege. Foto: MDG Vis mer

Nær 400 000 mennesker, eldre enn 50 år og med påvist covid, deltok i undersøkelsen. Funnene ble sammenlignet med over 1,5 millioner mennesker uten covid.

De som hadde blitt diagnostisert med covid hadde 15 % større risiko for å utvikle helvetesild enn de som ikke hadde covid. Blant de som ble innlagt på sykehus med covid, var det enda større risiko: 21 %.

Andre litteraturstudier har vært mer forsiktig i å si noe mer om risikoen, men har også antydet at covid og helvetesild har en sammenheng, som for eksempel denne studien fra august 2021.

Hva er årsaken?

Hvorfor er det slik at covid-19 kan utløse helvetesild? Studiene finner en sammenheng, men kan ikke påvise årsaken. Flere studier trengs for å forstå hvordan dette henger sammen, skriver artikkelforfatterne av de nevnte studiene.

– Årsaken kan like gjerne skyldes at svekket immunforsvar er årsak til begge, altså at det ikke er en direkte årsakssammenheng mellom covid-19 og helvetesild, sier Hasle.

Andre infeksjoner kan også utløse helvetesild

Hvis immunforsvaret ditt blir svekket, enten på grunn av alder, stress eller sykdom kan dette utløse helvetesild, hvis man tidligere har gjennomgått vannkopper.

Det er derfor ganske logisk at en infeksjon kan utløse helvetesild.

– Når det gjelder andre virus er det en kjent sak at hiv-infeksjon som gir svekket immunforsvar, gir økt risiko for helvetesild og mer alvorlig forløp. Ved et alvorlig forløp av helvetesild kan man få kronisk og langvarig utslett, og et utslett som kan gå over flere dermatomer, forteller Hasle.

Ifølge SML er et dermatom er et hudområde som får sin nerveforsyning fra ett bestemt segment av ryggmargen gjennom den tilhørende nerverot.

Når oppsøke lege?

Ved symptomer på helvetesild bør man søke lege for behandling.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer