Abscess

Abscess er en verkebyll. Hvis du får en abscess i huden kan symptomene være rødhet, hevelse, varme og det kan være smertefullt.

STOR ABSCESS PÅ LÅRET: Her trengs det en operasjon for å tømme byllen. Foto: Andriano.cz / Shutterstock / NTB
STOR ABSCESS PÅ LÅRET: Her trengs det en operasjon for å tømme byllen. Foto: Andriano.cz / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den medisinske betegnelsen abscess, på norsk verkebyll, er en avgrenset ansamling av gjerne gulaktig materie, puss, som har oppstått som følge av en infeksjon. Disse kan oppstå overalt i kroppen, men er særlig vanlige i hud og underhud, og er da ofte forårsaket av bakterier av typen stafylokokker.

Kul i huden - hva kan det være?

Hva er en abscess?

En abscess er en avgrenset pussansamling i et ikke-anatomisk hulrom som har oppstått som følge av en infeksjon, vanligvis med bakterier. Pusset består av vevsrester, immunceller, samt både døde og levende bakterier. Den avgrensende veggen i en abscess vil kunne gjøre at immunforsvaret og medikamenter ikke kommer godt til, slik at infeksjonen kan være vanskelig å få bukt med.

Infeksjon i sår

ABSCESS PÅ ØRET: En abscess kan oppstå hvor som helst i kroppen. Her som en infeksjon ved øret. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ABSCESS PÅ ØRET: En abscess kan oppstå hvor som helst i kroppen. Her som en infeksjon ved øret. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvor på kroppen?

Abscesser kan i prinsippet oppstå hvor som helst i eller på kroppen. Abscesser i huden er vanlige, og kan sees med det blotte øyet.

De områder av kroppen som inneholder mye kjertelvev, er ekstra utsatt for abscesser. Eksempler er de byllene som oppstår i armhuler, lysker og underliv ved svettekjertelbetennelse. Bakteriell brystbetennelse kan også gi abscesser. Byller kan oppstå i halsen ved halsbetennelse; her vil infeksjon med streptokokker gjerne være årsaken. I tannkjøttet er det rikelig med lommer mellom tannkjøttet og tennene, også her kan det sette seg såkalte tannbyller.

En follikulitt er en infeksjon i den overfladiske eller den dype delen av en hårsekk (hårfollikkel). Dersom denne infeksjonen utvikler seg til en avgrenset pussansamling, en abscess, kalles det en furunkel.

En karbunkel er en dyp infeksjon i en gruppe av hårfollikler som så danner en større abscess, ofte med flere åpninger til huden.

Symptomer og tegn

Generelt opptrer abscesser som røde, betente hevelser som er smertefulle og varme, og de er ofte fluktuerende ved undersøkelse. Abscesser kan, avhengig av størrelse og lokalisasjon, også gi kroppslige symptomer som feber og nedsatt allmenntilstand, samt hovne lymfeknuter i området og eventuelt symptomer som følge av at de trykker på omliggende strukturer.

Ved en follikulitt dannes det som regel en liten, rød hevelse rundt et hår i huden. Etter hvert kommer det puss ut fra denne.

En furunkel er en litt større rød hevelse som vokser og blir smertefull, og etter hvert dannes det en pussfylt blære, som ofte sprekker og tømmer seg etter et par uker. Furunkler forekommer hyppigst i ansiktet, på halsen, på armene, på fingrene og på rumpeballene.

En karbunkel er en stor, dyp og smertefull infeksjon i huden, som i større grad gir feber og nedsatt allmenntilstand.

Abscesser kan en sjelden gang utvikles i forbindelse med kreftsykdom, ved at svulstvevet blir infisert. Det er allikevel viktig å huske på at abscesser i seg selv er godartede svulster, som kan og skal behandles.

LES OGSÅ:

ABSCESS VED AKNE:  Det er rikelig med talgkertler i huden som kan bli betente. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB
ABSCESS VED AKNE: Det er rikelig med talgkertler i huden som kan bli betente. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB Vis mer

Behandling

Lege bør kontaktes ved mistanke om verkebyll. Du skal ikke forsøke å behandle denne hjemme ved å klemme ut innhold eller lignende. Er abscessen liten kan den trekke seg tilbake av seg selv uten behandling, ved at immunapparatet ødelegger bakteriene. Det er vanskelig å beskrive hva som er forskjell på liten og stor verkebyll; det avhenger av hvor på kroppen byllen sitter. En ertstor byll i huden er ikke dramatisk, mens en slik byll i tannkjøttet vil kunne gi store smerter.

TANNBYLL: En liten byll som kan gi store smerter. Foto: Dmitro Derevyanko / Shutterstock / NTB
TANNBYLL: En liten byll som kan gi store smerter. Foto: Dmitro Derevyanko / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvis byllen går over av seg selv, vil det gjerne kunne kjennes en knute på stedet i dager og uker etterpå.

Hovedprinsippet for behandling av abscesser er drenasje, og eventuelt antibiotikabehandling. Som nevnt er abscesser avgrensede pussansamlinger, og en antibiotikasalve vil kanskje ikke nå inn til selve infeksjonen.

Operasjon med kirurgisk drenasje, et kirurgisk snitt inn i abscessen slik at pusset kan få tømt seg ut, er derfor det viktigste behandlingsprinsippet. En slik drenasje er naturlig nok enklere å gjøre om abscessen sitter i huden, enn om den sitter i et annet organ dypt inne i kroppen.

Furunkler kan legen enkelt stikke hull på med en sprøytespiss, mens det vanligvis må legges et snitt i karbunkler og andre større abscesser. Deretter rengjøres den tømte byllen, for eksempel ved saltvannsskylling eller med desinfiserende væske, og videre kan antiseptisk krem eller salve så benyttes.

Man får råd av legen om hvordan man skal forholde seg framover med eventuelle kontroller, skifte av bandasjer og skyllinger. Noen ganger legger legen inn en bandasjestrimmel som skal ligge i 1-2 døgn, og denne fjernes ettersom den åpnede byllen gror innenfra.

Er byllen dyp eller stor, eller man har feber og nedsatt allmenntilstand, vil legen kunne foreskrive antibiotikatabletter i tillegg. Man skal generelt unngå å klemme på byller som sitter på overleppen, på nesen eller på kinnene. I sjeldne tilfeller kan dette føre til at bakteriene kommer over i blodårer som fører inn til hjernen, og infeksjonen kan i verste fall på denne måten spre seg til hjernen.

Denne artikkelen bygger på Lommelegens artikkel om byll. Kilder til revisjon: 1) Lvh.no 2) Lvh.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer