Abscess

Abscess er en verkebyll. Hvis du får en abscess i huden kan symptomene være rødhet, hevelse, varme og det kan være smertefullt.

RØD KUL: Rød og hoven abscess under kjeven hos mann. En abscess er en smertefull hevelse som ofte forårsakes av bakterier. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
RØD KUL: Rød og hoven abscess under kjeven hos mann. En abscess er en smertefull hevelse som ofte forårsakes av bakterier. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En verkebyll, kjent som abscess på det medisinske fagspråket, er en avgrenset ansamling av puss som har oppstått som følge av en infeksjon. Disse kan sees overalt i kroppen, men er særlig vanlige i hud og underhud, og er da ofte forårsaket av bakterier av typen stafylokokker.

Denne saken fokuserer hovedsakelig på abscesser i huden. Husk at en abscesser kan se veldig forskjellige ut i størrelse og form, og det er bare et lite utvalg vi viser bilder av her.

Kul i huden - hva kan det være?

LES OGSÅ:
image: Talgcyste (aterom)

Talgcyste (aterom)

Hva er en abscess?

En abscess er en avgrenset pussansamling i et ikke-anatomisk hulrom som har oppstått som følge av en infeksjon, vanligvis med bakterier. Pusset består av vevsrester, immunceller, samt både døde og levende bakterier. Den avgrensende veggen i en abscess vil kunne gjøre at immunforsvaret og medikamenter ikke kommer godt til, slik at infeksjonen kan være vanskelig å få bukt med.

Infeksjon i sår

ABSCESS PÅ ØRET: En abscess kan oppstå hvor som helst i kroppen. Her som en infeksjon ved øret. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ABSCESS PÅ ØRET: En abscess kan oppstå hvor som helst i kroppen. Her som en infeksjon ved øret. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvor på kroppen?

Abscesser kan oppstå omtrent hvor som helst i kroppen. Abscesser i huden er vanlige, og kan sees med det blotte øyet.

En follikulitt er en infeksjon i den overfladiske eller den dype delen av en hårsekk (hårfollikkel). Dersom denne infeksjonen utvikler seg til en avgrenset pussansamling, en abscess, kalles det en furunkel.

En karbunkel er en dyp infeksjon i en gruppe av hårfollikler som så danner en større abscess, ofte med flere åpninger til huden.

LES OGSÅ:
image: Betennelse i hårsekk (follikulitt)

Betennelse i hårsekk (follikulitt)

Symptomer og tegn

Generelt opptrer abscesser som røde, betente hevelser som er smertefulle og varme, og de er ofte fluktuerende ved undersøkelse. Abscesser kan, avhengig av størrelse og lokalisasjon, også gi kroppslige symptomer som feber og nedsatt allmenntilstand, samt hovne lymfeknuter i området og eventuelt symptomer som følge av at de trykker på omliggende strukturer.

Ved en follikulitt dannes det som regel en liten, rød hevelse rundt et hår i huden. Etter hvert kommer det puss ut fra denne.

En furunkel er en litt større rød hevelse som vokser og blir smertefull, og etter hvert dannes det en pussfylt blære, som ofte sprekker og tømmer seg etter et par uker. Furunkler forekommer hyppigst i ansiktet, på halsen, på armene, på fingrene og på rumpeballene.

En karbunkel er en stor, dyp og smertefull infeksjon i huden, som i større grad gir feber og nedsatt allmenntilstand.

LES OGSÅ:

FURUNKEL: En abcess som utvikler seg i en hårsekk.
FURUNKEL: En abcess som utvikler seg i en hårsekk. Vis mer

Behandling

Hovedprinsippet for behandling av abscesser er drenasje, og eventuelt antibiotikabehandling. Som nevnt er abscesser avgrensede pussansamlinger, og en antibiotikasalve vil kanskje ikke nå inn til selve infeksjonen.

Kirurgisk drenasje, et kirurgisk snitt inn i abscessen slik at pusset kan få tømt seg ut, er derfor det viktigste behandlingsprinsippet. En slik drenasje er naturlig nok enklere å gjøre om abscessen sitter i huden, enn om den sitter i et annet organ dypt inne i kroppen.

Furunkler kan legen enkelt stikke hull på med en sprøytespiss, mens det vanligvis må legges et snitt i karbunkler og andre større abscesser. Deretter rengjøres den tømte byllen, for eksempel ved saltvannsskylling eller med desinfiserende væske, og videre kan antiseptisk krem eller salve så benyttes.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Man får råd av legen om hvordan man skal forholde seg framover med eventuelle kontroller, skifte av bandasjer og skyllinger. Noen ganger legger legen inn en bandasjestrimmel som skal ligge i 1-2 døgn, og denne fjernes ettersom den åpnede byllen gror innenfra.

Er byllen dyp eller stor, eller man har feber og nedsatt allmenntilstand, vil legen kunne foreskrive antibiotikatabletter i tillegg. Man skal generelt unngå å klemme på byller som sitter på overleppen, på nesen eller på kinnene. I sjeldne tilfeller kan dette føre til at bakteriene kommer over i blodårer som fører inn til hjernen, og infeksjonen kan i verste fall på denne måten spre seg til hjernen.

Denne artikkelen bygger på Lommelegens artikkel om byll. Kilder til revisjon: 1) Lvh.no 2) Lvh.no