Koronavirus

Kan man gå på jobb når man er forkjølet?

Folkehelseinstituttet har en klar anbefaling for voksne og ungdom. Testing er fortsatt helt nødvendig, for å unngå koronasmitte.

FORKJØLA ELLER COVID-19? Finn det ut før du drar til skolen eller arbeidsplassen din. Foto: ali Michkou / Shutterstock / NTB
FORKJØLA ELLER COVID-19? Finn det ut før du drar til skolen eller arbeidsplassen din. Foto: ali Michkou / Shutterstock / NTB Vis mer

Er det greit å gå på jobb med hoste og rennende nese? Eller bør de som er forkjøla fortsatt holde seg hjemme for å unngå smitte?

Forkjølelse er en mild luftveisinfeksjon, og kan ha lignende symptomer som koronavirus, spesielt i begynnelsen av sykdommen. Selv om du er vaksinert kan du bli smittet av koronavirus, og du kan også smitte andre.

Folkehelseinstituttet er tydelige i sin anbefaling om hva du bør gjøre.

image: Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

Vanligste fem koronasymptomer for vaksinerte

1. Hold deg hjemme

Hvis du har nyoppståtte symptomer som feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme, ifølge FHI sitt flytskjema ved nyoppståtte luftveissymptomer.

Selv om du er overbevist om at du har forkjølelse, og ikke korona, spiller det ingen rolle hva du tror. Du kan ikke vite det helt sikkert. Hvis du tar feil, risikerer du å smitte dine kollegaer eller medstudenter.

2. Test deg, helst i offentlig regi

Deretter må du ta en covid-19 test. FHI anbefaler at en slik test skal foregå i offentlig regi, det vil si på kommunens teststasjon, eller en test du får utlevert på skolen din. Det kan være en PCR-test eller antigen-hurtigtest. Koronatest i offentlig regi er gratis.

Hvis du tar en selvtest som du har kjøpt selv på butikken eller apoteket, anbefaler FHI at du benytter en test som er anbefalt av EU for bruk i pandemien. Dette merkes på pakken med: CE-IVD-merket og at produktet er på EUs «common list».

LES OGSÅ: Må vaksinerte teste seg for koronavirus?

3. Negativ test. Løp rett tilbake til jobb, eller...?

Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19 test før de vender tilbake til skole eller arbeid, men en negativ test betyr selvsagt ikke at du gå på jobb hvis du fortsatt er syk.

Bli hjemme hvis... du er syk med feber og hoste. Vent med å dra på jobb til du har vært feberfri i 24 timer. De fleste vil da være hjemme et par dager.

Dra på jobb hvis... du har vage symptomer og mild hodepine. Restsymptomer som snørr (uansett farge), heshet og noe hoste er greit. Da kan du dra på jobb med en gang du får negativ test.

Hvis du på et tidspunkt opplever forverring og mer alvorlige symptomer bør du oppsøke lege og vurdere ny test.

image: Smitten øker: Hvem blir syke av RS-virus?

Smitten øker: Hvem blir syke av RS-virus?

Ved positiv test

Hvis du tester positivt på covid-19 skal du isolere deg hjemme i fem døgn etter symptomene startet.

Hvis du har tatt en hjemmetest, må du teste deg en gang til på kommunal teststasjon. Når du har vært feberfri i minst 5 dager - uten bruk av febernedsettende - oppheves isolasjonen.

Les mer om isolering hos Folkehelseinstituttet.