Hvorfor blir vi snørrete?

Rennende nese kan være veldig irriterende, og noen plages i større grad enn andre. Men det er ingen grunn til bekymring.

Snørrete nese: Rennende nese er vanlig ved forkjølelse, men det kan også komme av andre grunner. Foto: NTB Scanpix
Snørrete nese: Rennende nese er vanlig ved forkjølelse, men det kan også komme av andre grunner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Snørrete nese kan være veldig plagsomt, men det har en viktig funksjon: Det sperrer for infeksjoner, virus og bakterier. Men er det normalt å være snørrete over lang tid?

Årsakene til snørrete nese

Blir vi syke, for eksempel ved en forkjølelse, vil produksjonen øke.

– Hvis snørret er gul-brunt og allmenntilstanden er nedsatt i fire-fem dager, kan det være lurt å undersøke det. Det kan være bihulebetennelse eller en bakteriell infeksjon, men ofte forsvinner det av seg selv, sier Sverre Steinsvåg, professor ved Universitetet i Bergen og avdelingsleder ved Øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus.

Fargen på snørret kan si noe om hvilken tilstand det dreier seg om. Det finnes mange årsaker til rennende nese, for eksempel irritert arbeidsmiljø (spesielt hos de som jobber i forurenset arbeidsmiljø), allergier og røyking. Hormonelle endringer kan også være en faktor. Hormonendringer under graviditet gir tykkere slimhinner og kan gi tettere nese.

– Barnehagebarn er mest utsatt, de eksponeres for virus og bakterier hele tiden, og har rundt 15-20 forkjølelsesepisoder hver vinter.

LES OGSÅ: Mange reagerer på parfyme med allergi eller irritasjon i luftveier

Øre-nese-halsspesialist: Sverre Steinsvåg Foto: Norges Astma- og Allergiforbund
Øre-nese-halsspesialist: Sverre Steinsvåg Foto: Norges Astma- og Allergiforbund Vis mer

Helt ufarlig snørr

Snørrete nese er ikke farlig, og det er veldig sjelden noe mer alvorlig som ligger bak.

– Det er først når nesa renner konstant, og det kommer blod, at man bør oppsøke lege. Men det er sjelden nødvendig. Rennende nese fra tid til annen må man bare akseptere, sier Steinsvåg.

Særlig på vinterstid er det mange som plages med snørrete nese når de er utendørs.

– Når man går ute får man kald luft på slimhinnene, og det øker produksjonen av sekret. Slimhinnene liker ikke for kald luft, og når man puster mye, skaper det irritasjon, sier Steinsvåg.

LES OGSÅ: Gule stafylokokker

Snørr og rennende nese kan være et tegn på allergi

Rennende nese er vanlig blant allergikere. Dersom symptomene er langvarige og plagsomme, kan det være lurt å ta en sjekk hos legen. Rennende nese er ett av flere symptomer som er vanlig ved allergisk rhinitt eller høysnue.

Andre tegn på allergi er rød og tett nese, og gjentatte nyseanfall. Det er også vanlig med røde, rennende øyne som klør.

Allergi i øyne og nese kalles også høysnue. Her er de ulike typer alleri.

– Det kan hjelpe å skylle nesen med saltvann. Ved langvarige plager kan av og til allergi-nesespray på resept anvendes, sier Stein Helge Glad Nordahl, sog overlege ved Fana Medisinske Senter.

Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat
Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat Vis mer

Noen plages med rennende nese under trening, men ifølge Nordahl er det helt ufarlig.

– Det skyldes økt tilførsel av blod til slimhinnene som hovner litt opp.

De beste rådene mot forkjølelse - du kan forebygge forkjølelse!

Fargen på snørret

Fargen på snørret kan fortelle en hel del. Symptomer på akutt bihulebetennelse kan være gult eller grønt snørr. Dette kan vedvare en stund etter at infeksjonen avtar, og trenger ikke nødvendigvis å behandles med antibiotika, med mindre allmenntilstanden er nedsatt over tid. Det kan være et tegn på bihulebetennelse.

Ved lette forkjølelser er snørret ofte klart og vandig – det samme gjelder ved allergi. Dersom man får en bakterieinfeksjon vil snørret få en annerledes farge, samt dårlig lukt.

Dersom du oppdager blod, kan vevet i nesa være skadet eller ødelagt. Hvis snørret blir svart, bør man oppsøke lege.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.