Hvordan bli kvitt forkjølelse?

Det finnes rikelig med råd for behandling av forkjølelse. Men hva virker, og hva er udokumenterte påstander?

SOLHATT ELLER EN KONJAKK? Eksempel på to råd om hva som «hjelper» ved forkjølelse. Foto: HASK24 / Aleksandar Grozdanovski / Shutterstock / NTB
SOLHATT ELLER EN KONJAKK? Eksempel på to råd om hva som «hjelper» ved forkjølelse. Foto: HASK24 / Aleksandar Grozdanovski / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tilnærmet alle mennesker blir forkjølet nå og da. I snitt har barn seks-åtte forkjølelser i året, og voksne to-fire. Dette har imidlertid avtatt betydelig etter at tiltak mot corona-mitte har blitt innført i befolkningen.

Over 200 forskjellige virus kan gi forkjølelse. Rhinovirus, adenovirus, RS-virus og parainfluensa er noen av de vanligste forkjølelsesvirusene.

Symptomer

Typiske symptomer er hoste, sår hals, snue/tett nese, nysing, eventuelt slapphet, hodepine og feber.

Hva hjelper når man er forkjølet?

Mot en så vanlig sykdom som forkjølelse, finnes det naturlig nok rikelig med råd for behandling av forkjølelse med varierende kvalitet. Rådene kan være både forebygging, forkorte varigheten av forkjølelsen, og om å slå ned en forkjølelse i tidlig fase.

Forkjølelse skyldes virus, så antibiotika har ingen som helst effekt. Det finnes ingen medisiner som kan direkte kurere en forkjølelse, men til dels effektiv behandling for å dempe symptomene mens man venter på å bli frisk. Et normalt fungerende immunapparat vil alltid kurere en forkjølelse, så det er en sykdom som går over av seg selv.

En forkjølelse varer vanligvis en ukes tid, men hosten vil ofte vedvare i betydelig lenger tid, selv etter at man har kommet seg etter forkjølelsen, gjerne tre uker eller mer.

LES OGSÅ: Forkjølelse som ikke går over

Symptomdempende behandling

Dette hjelper – og hjelper ikke – for å lette symptomene ved forkjølelse.

  • Smertestillende og feberdempende medisiner som for eksempel paracetamol eller ibuprofen
  • Slimhinneavsvellende nesespray
  • Hevet overkropp eller ekstra pute kan redusere nesetetthet og hoste om natten
  • Hostesaft: Ingen reseptfrie hostesafter har noen som helst effekt sammenlignet med placebo, (narremedisin), men det finnes reseptpliktige hostedempende medisiner med god effekt, for eksempel Cosylan og Noskapin.

Kjerringråd og medisiner uten virkning

  • Det går ikke an å «svette ut» en forkjølelse.
  • Alkohol har ikke effekt
  • Solhatt: Store samlestudier har ikke greid å påvise noen som helst effekt
  • Halspastiller: Ingen dokumentert effekt
  • Råmelkstabletter: Ingen dokumentert effekt (1)

Hva med C-vitamin?

Rådet om C-vitamin mot forkjølelse har levd i mange tiår. Det finnes tallrike studier, og en Cochrane-metaanalyse (samlestudie) gikk gjennom 29 forskjellige studier med over 11.000 deltakere. Konklusjonene var følgende:

C-vitamin-«sjokk», altså svært store doser, tatt ved første tegn til forkjølelse, kan ikke stoppe en forkjølelse i utbrudd, og påvirker heller ikke varigheten.

Jevnlig inntak av C-vitamintilskudd reduserer ikke forekomsten av forkjølelse generelt, men ser ut til å kunne gi redusert varighet av forkjølelser.

En sikker effekt ser det ut til å ha for personer som trener svært intensivt og mye, som for eksempel maratonløpere og skiløpere. Jevnlig bruk av C-vitamin hos disse ser ut til å redusere forekomsten av forkjølelser med så mye som 50 prosent.

Konklusjonen er at så lenge det er billig og ufarlig, da overskuddet skilles ut i urinen, kan enhver gjøre opp med seg selv om en ønsker å forsøke det eller ikke, men det kan ikke entydig anbefales ut fra det en har av studier og dokumentasjon om dette.

Det beste rådet for å unngå forkjølelse

Det overlegent beste rådet for å unngå forkjølelse, er de samme rådene som for Covid 19, altså håndhygiene og avstand til forkjølede personer.

Kilder:
1) Tidsskriftet.no: Har råmelkstabletter symptomatisk effekt på vondt i halsen? 2) Helsenorge.no: Forkjølelse

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer