Hvor lenge varer en forkjølelse?

Forkjølelse er vanligvis ikke langvarig. Så mange dager er det vanlig å være forkjølet.

FORKJØLET I 2 UKER? Ikke uvanlig, selv om de fleste blir friske innen 10 dager. Foto: Alexander Raths / Shutterstock / NTB
FORKJØLET I 2 UKER? Ikke uvanlig, selv om de fleste blir friske innen 10 dager. Foto: Alexander Raths / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du symptomer på forkjølelse med rennende nese, sår hals og hoste? De fleste voksne opplever å bli forkjølet to til tre ganger årlig, og barn enda oftere. En forkjølelse kalles også øvre luftveisinfeksjon og forårsakes av ulike forkjølelsesvirus, rhinovirus og RS-virus er to vanlige typer.

Slimhinnen i nesen og svelget hovner opp og du får symptomer som rennende eller tett nese, sår og kløende hals.

Langvarig forkjølelse

En vanlig forkjølelse går normalt over av seg selv i løpet av 3 til 10 dager. De fleste blir friske innen 1 uke, men det er heller ikke uvanlig at forkjølelse også har et forløp på inntil 2 uker.

Barn har gjennomsnittlig noe lengre varighet på forkjølelse enn voksne.

Når du er forkjølet går du gjennom tre klassiske faser, og ut fra hvilke symptomer du har, og når de startet, kan du selv beregne ut hvor mange dager det er til du sannsynligvis bør være frisk igjen.

1. Tidlige symptomer

De første forkjølelsessymptomene oppstår 2-5 dager etter smitte, hvor lang tid det tar varierer ut fra ulike typer forkjølelsesvirus.

Kløende eller sår følelse i halsen er første symptomer, og du kan begynne å føle deg trett og energiløs, dette kalles fatigue. Disse symptomene varer vanligvis et par dager.

2. Hovedfasen

Mellom to og tre dager etter de første symptomene kom, vil forkjølelsen være mest merkbar, og noen får også flere symptomer, i tillegg til sår hals og tretthet.

  • Rennende nese, eller tett nese
  • Nysing
  • Rennende øyne
  • Lett feber
  • Hodepine
  • Hoste
Hvis du blir smittet av RS-virus får du en infeksjon. De fleste får milde symptomer. Men noen utvikler en mer alvorlig tilstand. Vis mer

3. Senere symptomer

Symptomene dabber av de neste 3 til 5 dagene. Du vil sannsynligvis fortsatt være litt nesetett og snørrete. Snørret endrer ofte farge fra blankt til gult eller grønn. Det er et godt tegn på at kroppens forsvarssystemer fungerer. Noen ganger kan hoste vare i flere uker.

Du er mindre smittsom i denne fasen enn de to foregående.

Når bør jeg kontakte lege?

En forkjølelse i seg selv kan ikke behandles, men du kan lindre symptomene med nesespray og eventuelt febernedsettende medisin. I utgangspunktet trenger du ikke legehjelp, men det er unntak:

  • Hvis du har høy feber, kontinuerlig hoste eller du mister lukt eller smakssans, kan det være tegn på COVID-19. (2)
  • Hvis symptomene dine ikke bedres etter tre uker
  • Hvis du plutselig blir verre og feberen blir høy
  • Hvis du er bekymret for ditt barns symptomer
  • Hvis du er kortpustet eller får brystsmerter
  • Hvis du i utgangspunktet har et svakt immunsystem på grunn av sykdom eller kreftbehandling
    (1)

Komplikasjoner

Hvis forkjølelsessymptomene vedvarer eller forverres, kan det være fordi infeksjoner med bakterier som kan angripe de nå mer sårbare slimhinnene i nese, mellomøre og lunger. Man kan da få sykdom som for eksempel:

Noen av de som har astma kan oppleve at forkjølelse utløser forverring av astma, dette kalles forkjølelsesutløst astma. I tillegg til symptomer på forkjølelse kan man da få tung pust og hvesing, hoste, piping, surkling og tetthet i brystet. (6)

Kilder

1) NHS.uk: Common cold 2) WEBMD.com: Your cold wont go away 3) Healthline.com 4) Lommelegen.no: Forkjølelse 5) CDC.gov: Common cold, Protect Yourself and Others 6) NAAF: Forkjølelsesutløst astma 6) FHI: Rhinovirusinfeksjon

Kildene ble benyttet 15.11.2021

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer