Honning kan lindre hoste

En ny kunnskapsoppsummering slår fast at honning er mer effektivt enn narremedisin, ved behandling av hoste hos de med øvre luftveisinfeksjon.

HONNING MOT HOSTE: Trolig moderat effekt, lav kostnad og høy tilgjengelighet gjør at Verdens Helseorganisasjon anbefaler honning mot hoste. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock
HONNING MOT HOSTE: Trolig moderat effekt, lav kostnad og høy tilgjengelighet gjør at Verdens Helseorganisasjon anbefaler honning mot hoste. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Honning er et gammel «kjerringråd» mot hoste. I Norge serveres gjerne honning i varm melk ved forkjølelse. En ny kunnskapsoppsummering av all tidligere forskning på området, fra anerkjente Cochrane Collaboration, konkluderer med at honning kan ha moderat effekt mot hoste.

Luftveisinfeksjon: Når bør du å oppsøke lege?

Effekt mot hoste er her undersøkt ved hoste på grunn av øvre luftveisinfeksjon. Øvre luftveisinfeksjon inkluderer vanlig forkjølelse, bihulebetennelse, og infeksjon i halsen. Her kan du lese mer om luftveisinfeksjon:

Ved hoste som ikke går over bør man undersøkes for andre sykdommer, som for eksempel astma eller KOLS.

Ny metastudie

I en ny oppdatering fra Cochrane skriver forskerne at hoste hos barn er en svært vanlig kontaktårsak i allmennpraksis. Hoste skaper bekymring hos foreldre, gir redusert livskvalitet hos barnet og nattlig hoste kan hindre søvn og gjøre hverdagen vanskelig for foreldre og barn. Da honning tradisjonelt har blitt brukt som et middel mot hoste ønsket forskerne å undersøke effekten. Metatstudien er en oppdatering av tidligere oppsummeringer fra 2010, 2012 og sist i 2014.

I arbeidet med denne oppdateringen søkte forskerne etter nye blindede, placebo-kontrollerte studier på honnings effekt mot hoste. De inkluderte 3 nye studier, med til sammen 331 deltagere. Disse ble lagt til de 899 deltagerne fra 2014-oppsummeringen. I flertallet av studiene fikk barn en engangsdose med enten narremedisin eller honning. Foreldrene rapporterte deretter endring i symptomer ved hjelp av en skala, uten at de var kjent med hvilken medisin deres barn hadde fått.

Etter samlet analyse av alle resultatene konkluderte forskerne med at honning trolig er mer effektivt mot hoste, ved øvre luftveisinfeksjon, enn ingen medisin eller narremedisin. Effekten gjelder trolig både intensitet og varighet av hoste. Det påpekes at funnene svekkes av at de fleste studiene baserte seg på engangsdoser og ikke behandling over tid.

TE MED HONNING: Mange finner god trøst i en varm kopp te med honning når de er forkjølet. Ny forskning sier honningen trolig også har moderat effekt mot plagsom hoste. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock.
TE MED HONNING: Mange finner god trøst i en varm kopp te med honning når de er forkjølet. Ny forskning sier honningen trolig også har moderat effekt mot plagsom hoste. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Slik inntar du honning ved hoste

Det medisinske oppslagsverket Uptodate anbefaler, på bakgrunn av den nye forskningen, honning som behandling til barn med hoste og øvre luftveisinfeksjon. De skriver at en halv til en teskje honning kan gis direkte eller løst i drikke. Verdens helseorgansiasjon og American Academy of Pediatrics (Amerikansk forening for barneleger) anbefaler også honning da kostnaden er lav, tilgjengeligheten stor og risikoen for bivirkninger svært liten.

Ikke til barn under 1 år

Honning er ikke anbefalt til spedbarn under 1 år, på grunn av risiko for spedbarnsbotulisme. Dette er en sjelden tilstand som gir bakterievekst og toksinproduksjon med sekundær muskelsvakhet og nedsatt pustefunksjon. Spedbarn er mer utsatt enn voksne på grunn av umodent tarm- og immunsystem.

Andre kjerringråd

Lommelegen har gjennomgått flere andre vanlige kjerringråd mot ulike sykdommer og plager. Her kan du lese hvilke råd som fungerer og hva du fint kan klare deg uten:

Kilder:

  • Pappas, D. Uptodate: The common cold in children: Management and prevention. 2018.
  • Oduwole O, Udoh EE, Oyo‐Ita A, Meremikwu MM. Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 4. Art. No.: CD007094. DOI: 10.1002/14651858.CD007094.pub5.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer