Forkjølelse som ikke går over

Langvarig rennende eller tett nese, hoste eller halsvondt? Her er ti vanlige årsaker.

SNUFS, NYS ELLER HOST? Hvilket langvarig forkjølelsessymptom som plager deg mest kan gi en pekepinn på hvilken tilstand det er. Foto: Rynio Productions / Shutterstock / NTB
SNUFS, NYS ELLER HOST? Hvilket langvarig forkjølelsessymptom som plager deg mest kan gi en pekepinn på hvilken tilstand det er. Foto: Rynio Productions / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En forkjølelse med rennende og tett nese, sår hals og hoste går som regel over etter en uke eller to. Hvis forkjølelsessymptomene varer lengre enn tre uker, er det fornuftig å vurdere om det kan være en annen årsak til symptomene.

Ti vanlige årsaker til langvarige forkjølelsessymptomer

Mange faktorer kan gjøre at man bruker lengre tid på å bli frisk av en forkjølelse. Her nevner vi ti komplikasjoner eller tilstander som kan gjøre at symptomene dine blir langvarige.

1. Flere forkjølelser på rad

Det finnes mange ulike forkjølelsesvirus, derfor kan du bli smittet av ulike virus i løpet av en kort tidsperiode. Det kan da kjennes ut som om man har en veldig lang forkjølelsesperiode, mens i virkeligheten har du gått gjennom to sykdomsforløp.

2. Influensa

Symptomene ved sykdomsstart ligner på hverandre for både influensa og forkjølelse. Men du blir raskere syk, får høy feber og føler deg langt mer syk av influensa. Ved influensa får man også ledd og muskelsmerter. Siden influensavirus herjer mer med kroppen din og immunforsvaret enn ved en vanlig forkjølelse, kan det ta lengre tid å bli frisk.

3. Koronavirus

Det er umulig å skille en vanlig forkjølelse fra koronavirus, de første symptomene i kan være svært like. Derfor skal du ta en koronatest ved forkjølelsessymptomer, og holde deg hjemme til du får svar. (Anbefalt av helsemyndigheter i skrivende stund).

Hvis du får høy feber, kontinuerlig hoste eller du mister lukt eller smakssans, bør du tenke at det er sannsynlige tegn på COVID-19 og gjøre nødvendige smitteverntiltak, inntil en test avkrefter dette. (2)

LES OGSÅ: Hva er koronasymptomer for vaksinerte?

4. Bihulebetennelse

En forkjølelse kan utvikle seg til en bihulebetennelse. Symptomene er nesetetthet, hodepine, smerter i ansiktet lokalisert til bihulene eller smerter i overkjeven og i tennene. En bihuleinfeksjon er mer langvarig enn forkjølelse og kan vare i fire uker eller lengre. De fleste bihulebetennelser går også over av seg selv, men noen kan ha behov for antibiotikabehandling.

5. Allergi

Pollenallergi, dyrehårsallergi og allergi mot husstøvmidd kan gi vedvarende rennende nese og tett nese. Det kan også gi nysing og noen opplever generelt å bli trette og ukonsentrert hvis de har allergi. Hvis du stadig opplever slike symptomer bør du oppsøke lege for allergitest.

Allergi kan også utløse eller forverre astma.

6. Halsbetennelse

Forkjølelse gir ofte en mild halsbetennelse, det er derfor du blir sår i halsen. Men dette går som regel over etter 2–3 dager. Hvis du derimot opplever at smertene i halsen varer lengre, det stadig blir vondere og du får høy feber, kan man mistenke at det dreier seg om en halsbetennelse forårsaket av bakterier. Da trenger du behandling med antibiotika. Oppsøk lege!

LES OGSÅ: Sår og vond hals – hva er årsakene?

7. Kyssesyken

Kyssesyken er en virusinfeksjon som kan ramme alle aldersgrupper, men oftest unge mennesker. Symptomene kan være feber, vond hals, forstørrede lymfeknuter, utslett og slapphet. Noen får også leverbetennelse og forstørret milt. For de fleste varer symptomene opptil noen uker. Enkelte kan oppleve at slappheten vedvarer i flere måneder etter infeksjonen.

8. Bronkitt

Ved forkjølelse er det slimhinnen i de øvre lufteveiene, det vil si hals, svelg og nese, som rammes. Men noen ganger kan forkjølelsesvirusene bevege seg ned i lungene og gi deg bronkitt, som gir hosteanfall med slimhoste. Ofte er det om natten at hosteanfallene er verst ved bronkitt. (8) Bronkitt går vanligvis over av seg selv i løpet av tre til fire uker.

9. Lungebetennelse

Lungebetennelse er en infeksjon i lungene, på grunn av et virus eller bakterieinfeksjon.

Sykdommen kan starte med lignende symptomer som forkjølelse, men blir mer alvorlig. Sykdomstegnene varierer mye. De fleste får plagsom hoste, feber og tyngre pust enn vanlig. Sting eller smerter i brystet er også vanlig. Ubehaget sitter gjerne på siden av brystkassa eller bak i ryggen, og blir ofte verre når du hoster eller hvis du trekker pusten dypt. Hodepine er vanlig. Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy. Oppsøk lege.

En ganske vanlig lungebetennelse som utløses av virus er mykoplasma lungebetennelse. Det starter med forkjølelsessymptomer og kan gi langvarig hoste. Dette er en mild form for «lungebetennelse». Fastlegen kan teste om du har denne mikroben i hals og nese.

10. Forkjølelsesutløst astma

En forkjølelse kan gi symptomer på astma, dette kalles forkjølelsesutløst astma. I tillegg til symptomer på forkjølelse får man tung pust og hvesing, hoste, piping, surkling og tetthet i brystet. (6) Hvis du mistenker astma, oppsøk fastlege for utredning og behandling.

Andre årsaker

Det finnes en lang rekke sjeldne årsaker til symptomer fra nese, hals, svelg og lunger, og denne artikkelen dekker ikke alle mulige sykdommer og sjeldne tilstander.

Noen medisiner, som for eksempel blodtrykksmedisiner, kan gi vedvarende tørrhoste som symptomer.

Hvis du røyker vil luftveiene dine utsettes for irritasjon, og du kan utvikle varig røykhoste. Flimmerhårene i luftveiene blir ødelagt og det vil gi dårligere immunforsvar. Vedvarende hoste kan også være tegn på KOLS.

Sjeldne årsaker kan være alvorlig sykdom som for eksempel være krefttilstander i lunger, svelg, hals eller nese.

Når bør jeg oppsøke lege?

Hvis forkjølelsessymptomer vedvarer etter tre uker, bør du oppsøke lege.

Hvis du opplever noe av dette bør du også oppsøke lege:

  • Hvis du har høy feber, kontinuerlig hoste eller du mister lukt eller smakssans, kan det være tegn på COVID-19. (2)
  • Hvis du plutselig blir verre og feberen blir høy
  • Hvis du er bekymret for ditt barns symptomer
  • Hvis du er kortpustet eller får brystsmerter
  • Hvis du i utgangspunktet har et svakt immunsystem på grunn av sykdom eller kreftbehandling skal du raskt oppsøke lege ved forkjølelsessymptomer. (1)

Kilder

1) NHS.uk: Common cold 2) WEBMD.com: Your cold wont go away 3) Healthline.com 4) Lommelegen.no: Forkjølelse 5) CDC.gov: Common cold, Protect Yourself and Others 6) NAAF: Forkjølelsesutløst astma 6) FHI: Rhinovirusinfeksjon 7) Medicalnewstoday: How do I know if I have a cold or sinusitis? 8) Cleveland clinic: Common cold

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer