Særlig småbarnsalderen medfører hyppige virusinfeksjoner hos store og små, og mange fortviler over periodevis høyt fravær fra jobb og skole. Men når er egentlig barnet for syk til å gå på skole eller barnehage?
SE OVERSIKT OVER ULIKE SYKDOMMER OG ANBEFALINGER LENGRE NED
Almenntilstand er viktigst
- Det er allmenntilstanden som er det avgjørende når det gjelder å vurdere om et barn er sykt eller ikke, forteller almennlege og svarlege på Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein.
- Men hvordan kan man vite dette?

- At barnet «virker sykt» er den viktigste indikatoren; Manglende apetitt, smil, energi, lekevilje. Vi er alle, både leger og ikke-leger, stort sett i stand til å vurdere om en person er syk eller frisk, på første øyekast.
Han mener at foreldre skal vite om at de kan stole på magefølelsen og på sin innebygde evne til å vite om et barn er alvorlig sykt eller ikke. Har man en uklar følelse av at «noe er galt», selv uten å kunne sette fingeren på det eller å kunne si eksakt hvorfor, så skal en stole på denne magefølelsen og oppsøke lege.
Så mange sykt barn-dager har du krav på
Slik vurderer legen barnas almenntilstand
Barexstein forteller at som lege gjør han observasjoner i det barnet med sine foreldre kommer inn døren på legekontoret, FØR konsultasjonen har begynt og før første ord er sagt.
- En unge som er høyt og lavt og er nysjerrig på ting rundt seg, møter blikket til legen, interessert eller fryktsomt, men ikke apatisk og likegyldig og IKKE alvorlig syk, uavhengig av hva temperaturen er og hvor mye ungen har hostet natten gjennom og liknende. Motsatt: Henger ungen i armene til mor, setter seg ikke til motverge mot stetoskop, er generelt uinteressert og sløv, så bør alarmlysene blinke, forteller Barexstein.
Ikke gi paracet og send barnet i barnehagen
- Barn med feber skal heller ikke i barnehage. Ikke fordi feberen er «farlig» i seg selv, men fordi feberen betyr at barnet er sykt, påpeker almennlegen.
- Å få barnet feberfritt med paracet, er «juksefeberfritt» og kan ikke brukes som argument for å sende barnet i barnehage.

- Hold barna hjemme ved smittefare!
– Det er veldig viktig at man holder barn hjemme når de er syke, slik at de ikke smitter andre, har Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet tidligere sagt til Mammanett.no.
– Dersom man allikevel sender barna til barnehagen, vil det kunne føre til at andre barn og personalet blir syk. Det kan da bli vanskelig for barnehagene å opprettholde gode hygienerutiner på grunn av mangel på folk, sier Bruun.
Så lenge bør du holde barnet hjemme:
Feber: Til barnet er feberfri - dvs mindre 37,5 ° om morgenen og 38 ° på kvelden
Diare med eller uten brekninger: 2 døgn etter siste symptom. Barn som har tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte, bare ved unormal diarétilstand
Kraftig øyekatarr: Det er ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Ved krafitg pussdannelsen bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt
Forkjølelse: Til allmenntilstanden tilsier det.
Influensalignende symptomer: Til allmenntilstanden tilsier det.
Hoste og luftveisinfeksjoner: Til allmenntilstanden tilsier det. Ved langvarig og kraftig hoste bør barnet undersøkes av lege for blant annet kikhoste.
Ørebetennelse: Til allmenntilstanden tilsier det.
Brennkopper: Til sårene er under kontroll og det ikke er fare for smitteførende sårsekret som kan smitte andre barn.
Hodelus: Til lusekur er påbegynt.
Kikhoste: 5 dager etter igangsatt behandling - ved tidlig igangsatt behandling. Raskere hvis behandling blir igangsatt senere i sykdomsforløpet.
E. Coli-infeksjon: Til det har 5 negative kontrollprøver.
Kusma: 9 dager etter at hevelsen inntrer. Dersom alle barna i barnehagen/skolen er vaksinert kan man gå tilbake så snart almenntilstanden tilsier det.
Røde hunder: Minimum 5 dager etter utbrudd av utslett.
Mark (barnemark) / Spolmark: Til etter igangsatt behandling.
Ringorm: Til dagen etter behandling er igangsatt
Skabb: Til dagen etter behandling er igangsatt
Meningokokksykdom: Til sykdommen er over. Søsken må også holdes hjemme.
Meslinger: Til tidligst 4 dager etter opptreden av utslett.
Norovirus-infeksjon: 48 timer etter siste diare/oppkast.
Vannkopper: Barnet kan vende tilbake til barnehagen når utslettet har begynt å tørke inn.
Kilde: Fhi.no.
Ikke tilrettelegg for vannkoppsmitte
Vannkopper er langt mer plagsomt når man er voksen enn når man er barn. Mange tenker derfor at man gjør barnet en tjeneste ved å la det bli smittet som liten av vannkopper. Noen arrangerer såkalte «vannkopppartys» for å la barna bli smittet. Men det er ingen god idé å tenke at barnehagen skal være åsted.
- Selv om det er fordel å gjennomgå varicella som barn fremfor som voksen, vil det ikke være rett overfor de andre barna og deres familier at barn med kjent smitteførende varicella går i barnehagen/skolen, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.
For mennesker med sykdom eller legemiddelbehandling som medfører immunsvakhet og for nyfødte kan vannkopper ha et meget alvorlig forløp med høy dødelighet. Fosterskader er svært sjelden, men kan bl.a. gi dårlig vekst, øyne- og hjerneskader. Gravide bør derfor ikke eksponeres.
Eksempler på når barn ikke trenger å holdes hjemme
Det er imidlertid ikke alle sykdommer som krever at man holder barnet hjemme fra barnehagen.
Erythema infectiosum (femte barnesykdom), munnsår, vorter og hånd-fot-munnsyke, er ifølge Folkehelseinstituttet sykdommer som smitter i forkant av når symptomene oppstår.
Man behøver ikke ha barnet hjemme ved enhver infeksjon. På bildet over ser du en 16 måneder gammel gutt med den femte barnesykdom. Hvis han har god nok almenntilstand kan han gå i barnehage, selv om han har utslett.
Ved påvisning av enkelte sykdommer er det ikke hensiktsmessig å holde barn hjemme. Det kan være fordi sykdommen i stor grad smitter før symptomer oppstår, eller fordi smitterisikoen er svært liten når barnet er blitt frisk, eller fordi tilstanden er så vanlig og lite alvorlig at det ikke berettiger å holde barnet hjemme, mener fhi.
Eksempler på slike sykdommer er:
- Femte barnesykdom (erythema infectiosum). Barna kan gå i barnehage når de er feberfri.
- Fjerde barnesykdom (tredagers feber eller exanthema subitum). Barna kan gå i barnehage når de er feberfri.
- Mononukleose (kyssesyken)
- Loppebitt
- Veggdyrbitt
- munnsår
- vorter
- hånd-fot-munnsyke


