Cytomegaloviruset har fått sitt navn fra greske cyto-, "celle", og -megalo, "stor", av patologen Hugo Ribbert når han så forstørrede celler med store kjerner i mikroskopet som var CMV-infiserte. (5)
Cytomegalovirus (CMV) er et virus som tilhører herpesvirusfamilien og er svært utbredt hos mennesker, der godt over halvparten av oss er smittet innen 40-årsalderen. Symptomer kan inkludere feber, tretthet og mer, men de fleste merker ikke at de er smittet. (1)
LES OGSÅ: Alltid forkjølet? Hva kan det skyldes?
Hva skjer i kroppen?
Som virus flest, er Cytomegalovirus avhengig av våre egne celler for å reprodusere seg. Etter infeksjon og inngang i cellene, reproduserer viruset i store antall og sprer seg videre til nye celler. Som er typisk for virus i herpesvirusfamilien, vil en CMV-infeksjon ofte forbli værende som en latent infeksjon, som vil si at viruset fortsatt befinner seg i cellene selv om man ikke har noen symptomer, og etter at en eventuell akutt infeksjon er tilsynelatende bekjempet. Den latente virusinfeksjonen kan så på et senere tidspunkt blusse opp og gi symptomer når man er mer utsatt og sårbar, for eksempel når man er alvorlig syk eller har et nedsatt immunforsvar av andre årsaker, uten at man trenger å bli smittet på nytt. Et mer kjent eksempel på en slik såkalt reaktivering, er vannkoppeviruset som mange år etter selve vannkoppeutbruddet, kan blusse opp som tilstanden kjent som helvetesild - vannkoppeviruset er som CMV også del av herpesvirusfamilien. (4)
Årsak
Cytomegalovirus-infeksjon gir symptomer alt etter hvor i kroppen infeksjonen manifesterer seg, hvis man i det hele tatt opplever symptomer. Det skjer skader av celler som viruset infiserer, samt en immunrespons mot infeksjonen - som begge vil kunne bidra til å gi symptomer.
LES OGSÅ: Kronisk bihulebetennelse

Utbredelse
Cytomegalovirus er svært vanlig, og omtrent alle mennesker blir infisert i løpet av livet, og mange får en latent infeksjon som kan blusse opp på et senere stadium når man er mer sårbar. (1)
Smitte
Cytomegalovirus smittes gjennom kontakt med kroppsvæsken til en infisert person (spytt, blod, urin, sæd og lignende), eller seksuell kontakt. 30-40% blir smittet i sitt første leveår. Gravide kvinner kan smitte fosteret i løpet av svangerskapet, under fødselen, eller de kan smitte barnet gjennom amming. CMV-infeksjon er den vanligste medfødte infeksjonen.
Siden viruset er såpass vanlig og de fleste ikke har symptomer, er det svært vanskelig å skulle forsøke beskytte seg mot en eventuell infeksjon, sett bort fra normal hygiene. (1)
Symptomer
Hos mennesker med et normalt immunforsvar er infeksjonen vanligvis helt uten symptomer. Om man skulle få symptomer, er disse som regel i form av influensalignende plager, halsvondt eller langvarig feber. Omtrent 5% av tilfeller av kyssesyke (mononukleose) skyldes CMV, mens andre virus er mye mer vanlig.
Hos noen grupper kan en CMV-infeksjon bli mer alvorlig. Dette gjelder først og fremst fostre og de med nedsatt immunsystem. Fostre som blir infisert under svangerskapet kan ha symptomer med varierende alvorlighetsgrad, fra ingen symptomer eller følger, til mer uttalte infeksjonssymptomer, hjernebetennelse, og mulige senfølger som utviklingsforstyrrelser og hørselstap. Personer med nedsatt immunforsvar (som AIDS, bruk av immundempende midler etc.) vil være utsatt for mer alvorlige CMV-infeksjoner som for eksempel lungebetennelse, hjernebetennelse eller tarmbetennelse. (1)
Differensialdiagnoser
Hva annet kan symptomene være?
CMV-infeksjon hos mennesker med normalt immunforsvar vil som regel gi ganske uspesifikke symptomer som kan ligne på vanligere tilstander som forkjølelse, influensa eller kyssesyke. Leger tester derfor sjelden for CMV, og derfor vil man ofte ikke vite at CMV var skyld i den aktuelle sykdommen.
Når bør man oppsøke lege?
Man bør oppsøke lege ved plager som ikke går over eller som man føler er uttalte eller bekymringsverdige.
LES OGSÅ: Dette er ME
Diagnose
Dersom man mistenker CMV-infeksjon, kan legen ta prøver for å påvise antistoffer i blodet som tegn på at kroppen er eller har vært infisert. (3)
Behandling
CMV-infeksjon kan behandles med antiviral medisin som bidrar til å hemme virusreproduksjonen, dette er særlig aktuelt hos de mer utsatte pasientgruppene. (3)
Inkubasjonstid
Inkubasjonstiden ved CMV-infeksjon (tiden fra man blir smittet til man får symptomer), er mellom 4 og 8 uker. (1)
Prognose og dødelighet
De fleste CMV-infeksjonene går over uten symptomer, og det oppstår svært sjelden langvarige plager hos de med et normalt immunforsvar. Hos de mer utsatte pasientgruppene kan infeksjonen bli langt mer alvorlig og kan potensielt gi store organskader. (1)
Kilder: 1) Fhi 2) Uptodate 3) Nhi.no 4) Ryan KJ, Ray CG (editors) (2004). Sherris Medical Microbiology (4th ed.). McGraw Hill. ISBN 0-8385-8529-9. 5) Ho, M. (1991). History of the cytomegalovirus.