Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Usikker på hvor lenge flåtten satt i huden på barnet

Spørsmål

I går oppdaget jeg en flått hos min 2 år gamle sønn. Den ble fjernet med det samme, men jeg vet ikke hvor lenge den har sittet. Det bekymrer meg.
Vi bor i Akershus i et område hvor det kan være flått, men det er ikke der den er mest utbredt. Den ble oppdaget på ettermiddagen etter litt leking i gresset ute. Dagen før hadde han lekt hele dagen hvor det er mye busker og gress.
Kvelden før var jeg i skogen i et område hvor det er mer flått. Jeg hadde på meg samme genser og lurer på om den kan ha sittet i den og krøpet over til han?
Fire dager før lekte han ute i Østfold hvor det er kjent at det er mer flått og høyere sannsynlighet for å bli bitt.

Jeg steller og koser med han flere ganger om dagen og syns det ville vært rart om den hadde sittet på så lenge som fire dager. Likevel er jeg redd for at den har vært så liten at jeg ikke har kjent den eller sett den. Jeg har ikke så mye kunnskap om flått. Er det noen måte å vite hvor lenge den har sittet?

Den ble nappet ut med neglene og gikk rundt på bordet. Da ble den "skvisjet" uten tegn til noe blod. En jeg var sammen med som hadde fjernet flått før sa den ikke hadde fylt seg noe opp. Nå har han bare en liten antydning til en liten rosa flekk der flåtten satt.

Dagen før flåtten ble oppdaget, var sønnen min hes og hostet. Hadde feber samme natt, men gikk fort ned. Han hadde da god allmenntilstand og lekte ute dagen etterpå. Det er flere med forkjølelse i barnehagen nå så jeg tenker at det er naturlig. Likevel klarer jeg ikke la være å tenke om det er noe sammenheng.

Jeg blir bare mer og mer bekymret over denne flåtten siden jeg ikke vet hvor lenge den satt. Har snakket med fastlegen som sier at han ikke kan noe om flått.
Bør jeg oppsøke lege? Er det noe måte å finne ut om han er smittet eller skal jeg vente og se? Jeg vil ikke framstå hysterisk, men jeg bekymrer meg siden han er så liten.
Mvh "Mor"

Svar

Hei!
Det er nok lite sannsynlig at den har kommet fra din genser. Det er umulig å vite hvor lenge den har sittet. Det finnes ingen tegn som man kan bruke til å finne ut av det. Almenntilstanden påvirkes ikke så tidlig etter et bitt og hans forkjølelse har skyldes noe annet. I de fleste tilfeller utvikles et utslett, erytema migrans iløpet av et pr dager som er velavgrenset på størrelse med en kronemynt. Isåfall bør han behandles med antibiotika. Det er en ukes kur. Om du er bekymret og er rimelig sikker på at det satt en flått i huden kan du også be fastlegen om en antibiotikakur. Den varer i en uke. Da spiller det heller ingen rolle hvor lenge flåttet har sittet i huden.

LES MER: Dette er flåttbitt

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-