Oral sex og HIV-smitte

Spørsmål

Hei. Jeg er livredd for at jeg har fått HIV. Mottok oralsex fra en afrikansk kvinne for litt under en uke siden. Var veldig beruset av alkohol så husker svært lite av hendelsen. Husker bare at det var kortvarig, at jeg var for full til å få utløsning, og at det ikke ble brukt kondom. Men nå er det snart gått en uke og føler meg litt groggy i halsen. Vet at dette kan være et symptom, men er det for tidlig med symptomer på dette tidspunktet (har lest alt fra 1 til 6 uker)? Ringte HIV-telefonen og fikk beskjed om at smittefaren var tilnærmet ikke-eksisterende da jeg ikke har noen rifter eller sår på penis (som jeg kan se ihvertfall). Men har lest at det er mulig å bli infisert likevel, og dersom halsen bare skulle være en vanlig forkjølelse eller lignende, vil denne være avvikende fra HIV-symptomer på noen måte? Er helt nervevrak, og mangel på søvn og perioder med kaldsvetting på grunn av nervøsitet gjør ikke ting akkurat bedre. Skal selvfølgelig teste meg, men må jo vente i minst en uke for at testen skal være forsvarlig. Har i tillegg drukket enorme mengder med te for å roe nervene og har fått brannsår på tunga. Kan jeg ha fått brannsår i halsen på grunn av dette? I det hele tatt lurer jeg på hvor bekymret jeg bør være og om det er noen mulighet for meg å tolke den groggy halsen i den ene eller andre retningen? Er det noen andre symptomer som vanligvis kommer i tillegg til sår hals? Er det et dårlig tegn hvis det gradvis forverrer seg? Er i det hele tatt helt ødelagt, og angrer så til de grader på at jeg drakk den kvelden. Hvis det skulle vise seg å være HIV, er det da noe håp for et normalt liv? Håper på svar, mvh en som er helt fra seg.Relevante sykdommer/medisiner: Har hatt klamydia før, men fikk medisiner mot dette. Vet ikke om jeg har det nå, da jeg ikke har testet meg på en stund.

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du spør om hvordan det ligger an vedrørende overføring av HIV ved oral sex. Generelt er smittefaren ved HIV meget liten, HIV er en sjelden sykdom ved våre breddegrader. De fleste som smittes seksuelt er de som har hatt ubeskyttet samleie. Overføringsrisikoen her ligger mellom 1 på tusen og en på ti tusen samleier, gitt kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom.

Ved oral sex er smittefaren betydelig mindre, men hvor liten er vanskelig å kvantitere fordi beregninger i denne størrelsesorden er vanskelig å håndtere. Hvis man er den reseptive part i et oralt samleie med sædavgang så kjenner vi til at smitte har forekommet, men omvendt er risikoen uhyre liten, som din telefonkontakt også ga uttrykk for.

Du nevner at du har vondt i halsen. Mange har det i løpet av et år og det har vanligvis intet med HIV å gjøre. En akutt HIV-infeksjon ytrer seg som en influenzalignende sykdom og har symptomer fra en rekke organsystemer. At du har lest forskjellige beskrivelser av denne sykdom beror på at den faktisk opptrer meget forskjellig, men det du beskriver ligner definitivt ikke. Og for ordens skyld, HIV-positive lever et helt normalt liv- i dag finnes det medikamenter som har god effekt på sykdommen.

Du kan ta en HIV-test etter ca. 2 uker. Er den negativ er det gode sjanser for at du er sant negativ, moderne tester er veldig sensitive. Mikrobiologene vil alltid ha en kontrolltest etter 8 uker- de aller fleste som blir positive har imidlertid en positiv prøve svært tidlig.

Jeg tror du skal ta dette med ro og trøstig gå å teste deg. Samtidig bør du ta øvrige tester for vanlig seksuelt overførbar sykdom. Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-