Om utslett og primær HIV-infeksjon

Spørsmål

Hei,
Var utsatt for en potensiell HIV smitte for 16 dager siden i Thailand.
Oppsøkte et lokalt sykehus og fikk utskrevet Combid 300 som PEP.
Begynte på dette etter ca 5 timer etter potensiell smitte.
Slet litt med kvalme første uken etter at jeg startet på PEP, men merker lite til dette nå.
For 2 dager siden fikk jeg derimot rødt og litt flassende utslett på bryst og rygg (legger ved bilde).
Leste litt om dette på nettet, og er nå fryktelig bekymret for at dette er tegn på en akutt hiv infeksjon.
Var hos min fastlege i dag, og han trodde ikke dette var knyttet til hiv, men han var usikker, da han ikke hadde sett hiv utslett tidligere. Han sjekket også lymfeknuter, men fant ingen spesilet hovne lymeknuter.
Har så vidt jeg vet heller ikke hatt feber. Men har slitt med forkjølelse i ca 10-12 dager (kun litt slimete i halsen nå, samt korte frysninger). Har i tillegg hatt litt vondt i ørene/bak ørene de siste dagene, samt at jeg er litt sår og rød på fremst på tungen i noen dager (føles som jeg har brent den litt). Føler meg også litt tung i hode, mest sannsynlig på grunn av stress.
Legen tok også en hiv test og anbefalte å ta ny test om 4 uker, samt test etter 3 måneder og 6 måneder etter smitte.
- Er det sannsynlig at mine symtomer er knyttet til en akutt hivinfeksjon (spesielt utslett)?
- Hvor effektiv er Combid 300?
- Vil hiv test etter 16 dager kunne gi noen grad av sikkerhet, og når vil den evt. være sikker (og vil min PEP kur påvirke resultatet i særlig grad)?

På forhånd takk for svar.

Hilsen meget bekymret mann.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg antar at medikamentet combid som du nå har tatt i ca. 2 uker er det samme som det som finnes i Europa som heter combivir, en kombinasjon av de to antivirale medikamentene zidovudin eller retrovir og lamuvidin eller epivir. Utslett, bestående av rødme, hevelse av huden og kløe er beskrevet som en av mange tenkelige bivirkninger av combivir, slik at det til tross for at du bare brukt tablettene i kort tid ikke kan utelukkes at utslettene du har fått kan være på grunn av medikamentet.

Symptomene du beskriver ellers kan vanskelig tolkes konkret i noen spesiell retning siden de, som også utslettet, er forholdsvis uspesifikke, dvs. at det er vanskelig å vurdere sikkert hva de kan representere. Det mest sannsynlige er at du har en øvre luftveisinfeksjon som er i ferd med å gå over, avtagende hoste, litt ubehag på tungen samt hodepine kan tyde på det. Medikamentet har i seg selv en rekke bivirkninger, men de er uvanlige etter så kort tid, for ordens skyld er de vesentligste ubehag og smerter i magen, mørkfarget urin, avfarget avføring, kvalme, oppkast, muskelsmerter, påfallende tretthet samt en rekke andre.

Det tredje er jo hvorvidt symptomene dine, sammenholdt med utslettet kan tolkes mot at du har en primær HIV-infeksjon. Det som taler imot det er at en slik tilstand vanligvis kommer med betydelig sykdomsfølelse som ved en kraftig influenza, ofte høy og vedvarende feber, diare, smerter i kroppen, smerter lokalisert til halsen og svelgevanskeligheter samt en rekke andre. Det er ikke ofte man ser utslett ved akutt HIV-infeksjon. Dette er fordi det bruker å være nokså lite uttalt, det sitter ofte i flankene og blir borte etter kort tid. Jeg synes ikke utslettet ditt ligner de utslettene jeg har sett i sammenheng med skutt HIV-infeksjon, dessuten har de pasientene stort sett uten unntak vært nokså dårlige.

Når et gjelder effekten av combivir så er den er god, medikamentet kombineres imidlertid ofte med et annet på den indikasjonen du har fått det forskrevet. Og når det gjelder en HIV-test etter 14 dager så er det selvsagt veldig positivt hvis den er negativ, men siden du står på midler som aktivt fungerer mot eventuell HIV-infeksjon så bør det nok gå noe lengre tid før den vanlige HIV-testen kan vurderes som sikkert negativ.

Det slik at medikamentent du bruker er kraftige saker. Jeg synes du skal ringe legen din og be ham kontakte nærmeste infeksjonsmedisinske avdeling og be dem gi deg en time nokså snart for å vurdere dette, helst før utslettet forsvinner. Vanligvis er det slik i Norge at det er leger som er spesialister i infeksjonsmedisin som forskriver slike medisiner og som følger opp pasientene. Siden du nå faktisk har symptomer etter kort tid på combivir er det rimelig at du får en samtale med en spesialist som har mulighet til å undersøke deg og ta endel prøver av deg.

Sist, men ikke minst skal du huske at HIV er et meget lite smittsomt virus og selv om en person har hatt ubeskyttet sex med en som er HIV positiv så er sjansene for å bli smittet meget liten. God bedring og lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-