Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedsatt allmenntilstand

Spørsmål

Opplever med jevne mellomrom (4 i vinter) sykdom. Symptomene er ikke mange. Forløpet er nesten det samme hver gang, veldig lett kløe i nese eller ørlite vondt i halsen, kanskje eg hoster litt med det er lite, kanskje litt svie i øyne. Eg har ikke vondt i kroppen, og det er ingen utslag på febermåler, selv om eg føler "termostaten" i kroppen er annerledes. Eg har matlyst og sover kanskje litt mer på natten enn jeg pleier men har ikke behov for å sove på dagen. Har rett og slett dårlig allmenntilstand. Varigheten er vel rundt en uke, men har også vart kortere eller lengre. Ellers når jeg er frisk føler jeg at jeg lever litt på felgen, at eg aldri er veldig klar for trening osv. Jeg er sunn, 34 år, brannmann, trener mye, søvn går litt opp og ned, av og til 9 timer og av og til nede i under 6. Har vel slitt litt med bekymringer, men føler det går bedre og bedre. Har tidligere tatt alt mulig av prøver og jeg er 100% frisk. Jeg har dog litt mageproblemer (kanskje sensitiv mot enkelte ting). Min teori er vel at den bagasjen eg har + mye trening gjør at det bikker over. Mange sier at du "må lytte til kroppen", det er heilt fjernt for meg. For mange ganger så hjelper jo trening. Overtrening? Overbelastning?

Svar

Hei!


De første symptomene du beskriver kan høres ut som lette virusinfeksjoner (lett kløe i nesen, halsvondt, hoste, svie i øyne, feberlignende følelse), hvilket ikke er uvanlig å ha noen ganger i løpet av vintermånedene. Dette er oftest ufarlig, selvbegrensende og medfører sjeldent komplikasjoner. Vanligvis er det ikke nødvendig å oppsøke lege for dette. Derimot hvis disse symptomene ledsages av dårlig allmenntilstand, sterke halssmerter, tungt for å puste eller symptomvarighet over en uke, anbefaler jeg at du oppsøker lege. 


Utover dette oppfattes det som de andre symptomene er vedvarende - følelse av dårlig allmenntilstand, lite overskudd, bekymringer, sensitiv mage, manglende treningsmotivasjon. Jeg forstår det slik at du har vært gjennom utredning hvor det er konkludert med at du er frisk. Du skriver ikke om disse symptomene er av vekslende intensitet, men dette er nok problemer vi alle opplever i større eller mindre grad iblant. Da tenker jeg at det er viktig at du minner deg selv på at du er frisk, og at du en gang iblant må akseptere at det bare er dagsformen, og at du en slik dag senker kravene til trening, prestasjon osv. Minn deg selv på at det neste dag sannsynligvis blir bedre. For meg høres det ut som du gjør alt riktig - du er frisk, sunn, trener, og fungerer i arbeid. Da er nok mitt beste råd å gjøre alle disse ting på en balansert måte. Sørge for å få nok søvn, trene passe mye, spise moderat og variert sunt, og slappe av hvis du føler at det er det du trenger den dagen. Å lytte til kroppen er nok et fornuftig råd, prøv å se om du kan klare det. Lykke til!