HIV, testing og symptomer

Spørsmål

Hei, frykten for HIV er her selv etter en HIV test 2 uker etter risikosex. De fleste sier at disse testene slår ut allerede da, og at man derfor kan dempe bekymringene, men helst ta en test sikkerhetssjekk 8uker etter mulig smitte. 3-5 uker etter mulig smitte fikk jeg noe form for prikkete utslett på brystet, og har det enda. Utslettet er bare veldig små røde prikker, og ligger rundt om kring mellom og under mine to brystvorter. Nå 6-8 uker etter, har jeg enda utslettet og fikk nå en liten forskjølelse og feber på 37.4. Utslettet klør av og til, men ikke ofte.. noe som atter engang tyder på HIV utslett. Så leste jeg selvfølgelig at dette er et tegn på primær HIV-infeksjon og klarer absolutt ikke stoppe tenke på dette. Så nå tok jeg en test til og dette er 8 uker etter mulig smitte, men lurer helt enkelt på hvor sannsynlig det er at den første testen ca 2 uker etter mulig smitte kunne vist et falsk negativt resultat og hvor stor sannsynligheten er for at den nå blir positiv. Utslettet er her forøvrig enda også. Mvh, bekymret, BEKYMRET gutt 23. Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Angsten tar tak i en, det skal være sikkert. Til det du skriver- 3-5 uker etter mulig smitte får du et utslett slik du beskriver. Utslettene i forbindelse med en akutt HIV-infeksjon er nesten usynlige, og kommer ikke ved brystvortene, i alle fall ikke bare der i tilfelle, og det kommer alltid samtidig med den primære infeksjonen og det er vanligvis betydelig tidligere enn 3-5 uker etter infeksjonstidspunkt.

Dessuten får man også virkelig endel flere symptomer, hvortil forkjølelse på høstparten ikke regnes. Temperatur på 37,4 er heller ikke å regne som feber, ved en primær HIV-infeksjon har temperaturen det som kalles et viralt preg, dvs. svært høy i noen dager.

Den første testen kan tenkes ikke å være helt sikker idet 2 uker er kort tid, men de fleste som er positve blitt er det allerede da og det vises på testen. Nyere tester er veldig sensitive og du må se det som et godt tegn at denne første testen var negativ. Helt sikre kan vi imidlertid ikke være, derfor kontrolltest en tid senere, som du jo skriver at du har tatt, du venter formentlig på svaret.

Du skriver ikke noe om det seksuelle møtet, men generelt er HIV et meget lite smittsomt virus som er svært sjeldent på våre breddegrader og lite utbredt i den heteroseksuelle del av befolkningen.

Så, at du skulle være blitt positiv etter din primært negative test er usannsynlig, men akkurat hvor usannsynlig er det vanskelig å si noe sikkert om idet jeg jo ikke innehar nok kunnskap om det som hendte for å uttale meg om det. Jeg tror imidlertid du kan gå de nærmeste dagene i møte uten frykt. Lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn