ASTMA og lungebetennelse

Spørsmål

Vår datter på 3 år fikk en kraftig bronkitt før jul, og ble medisinert med Imacillin. Etter dette har hun hatt surgling i brystet, og legen mente det kunne være astma - og ga oss ventolin. I vinter hadde hun imacillin grunnet en urinveisinfeksjon i feb, imacillin grunnet RS - virus / betennelse i bronkiolene i mars og samme medisin grunnet ørebetennelse i slutten av april. Hele denne tiden har hun hatt surgling i brystet / hostet / kremtet eller hatt "hvin i pusten" og lett fått feber. Hun klager på at hun fort blir kald og blir lett blå på leppene. I forbindelse med ørebetennelsen for en måned siden, klaget hun også på vondt i magen (på venstre side). I helgen kom feberen igjen, og idag var crp på 160 og røntgen viste lungebetennelse på venstre side. Nok en gang fikk vi imacillin, og en ny astma-spray med steroider.

Kan en forkjølelse gå fra bronkitt - til bronkioler - til astma - til lungebetennelse? Eller kan hun ha hatt en lungebetennelse over lenger tid, og at man har mistolket dette som aRS virus / astma? Kan det da være en lungebetennelse som ikke responderer på imacillin, siden hun har gått på dette under denne tiden? Hvordan vet man om lungebetennelsen er atypisk? Og henger alt dette sammen med følelsen av å fryse / bli blå på leppene?

Og til slutt - hvor mange ganger kan et lite barn ta slike type medisiner før man bør bekymre seg for at hun er / kan bli resistens for pencillinen?

Takk for hjelp.

Hilsen bekymret mamma

Svar

Hei! Sannsynligvis har hun en astma, som er utløst av virusinfeksjon i bronkier/bronkioler som f. eks RS infeksjon. I den alderen er det veldig vanlig at RS infeksjon utløser en astma. Astma defineres som en kronisk betennelsestilstand i bronkier med økt slimdannelse og sammentrekning av bronkioler. Tilstanden er reversibel, dvs man har gode og dårligere perioder. Pga økt slimdannnelse disponerer astma lettere for luftveisinfeksjoner som f.eks lungebetennelse. Hun har nok ikke hatt lungebetennelse over lengere tid, men altså en underliggende astma. Hyppige antibiotikabehandlinger øker sannsynligheten for resistensutvikling. Det kan derfor være nyttig å ta prøver fra opphostet slim eller fra bakre svelgvegg for å kartlegge type bakterie og resistenssvar. Atypisk lungebetennelse gir langvarig tørrhoste, lavgradig feber og slapphet. CRP er sjeldent spesiell høy. På røntgen er det ofte sparsomme funn. Med CRP på 160 tviler jeg sterkt på at hun har en atypisk lungebetennelse. Frostfølelse, blå på leppene er ofte utrykk for en infeksjon og kan absolutt settes i sammenheng med en lungebetennelse. Man kan ta samme type antibiotika mange ganger uten at det blir et resistensproblem dersom det er opphold mellom hver kur. Dersom man imidlertid står på en langvarig kur, f eks flere uker, oppstår resistensutvikling mye raskere