Antivirale medikamenter og bivirkninger

Spørsmål

Hei!

Jeg er i Afrika og har vært ute for en veldig ubehagelig situasjon. Uten at jeg ønsker å utdype dette særlig, trenger du gjerne å vite at situasjonen innebar ufrivillig (fra min side) penetrering fra en afrikansk mann. Det pågikk ikke lenge, jeg regner med at det var over på 5-7 sekunder. Fikk ingen sår eller rifter, og har ikke hatt vondt nedentil etterpå. Han fikk ikke utløsning.

Jeg var hos lege dagen etter og fikk ulike medisiner, for å vere på den sikre siden. Har gått på Cipro-Denk 500 (2 tbl/døgn) i 5 dager, tok den siste ikveld. Samme kvelden tok jeg 1 tbl nevrapine og 2 tbl som skulle "forsterke" Combivir. Jeg går på Combivir (150 mg Lamivudine, 300 mg Zidovudine)2 tbl/døgn i en mnd.

Problemet er at jeg har blitt veldig fysisk dårlig. Konstant kvalme, magesmerter, noe oppkast, hodepine, noe feber og forkjølelse (forkjølelsen kom sannsynligvis av at jeg sov i et veldig kaldt rom med aircondition for første gang på lenge). Jeg er usikker på om jeg vil gå på Combivir tbl i 30 dager, dersom jeg skal være så dårlig. Har vært hos legen med disse symptomene, men hun mente det ikke kunne komme av medisinene, men heller et magevirus, uten at dette på noen måte er påvist.

Kan du fortelle meg om Combivir? Er det behandling for HIV eller er det en del av den såkalte "angrepillen"? Er det eventuelt noen synonympreparat? Kan man drikke alkohol når man går på Combivir?

Jeg synes det er veldig ubehagelig å ta "hiv-medisinen", da jeg føler meg veldig fysisk dårlig og ikke liker tanken på å ta medisiner med så masse bivirkninger. Kan du gi meg noe råd?

Bruker i tillegg Malarone 1 tbl/døgn, mot Malaria. Sjekket meg for Malaria igår, testen var negativ.

Mvh
Anne

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Først og fremst er det leit å lese om den situajonen du var i, det er en svært stor belastning når noe slikt hender. Videre forstår jeg godt at du søker størst mulig sikkerhet for at du ikke skal få alvorlig sykdom etter hendelsen.

Når det er sagt så er det på bakgrunn av det du forteller om det seksuelle møtet liten grunn til å tro at du skulle ha kunnet bli smittet med noe som helst, særlig gitt HIV-virusets lave smittsomhet. I en slik situasjon er det lett å forveksle virusets farlighet med dets smittsomhet.

Så jeg forstår godt at du bestemte deg for forebyggende behandling når det gjelder HIV. Medikamentet cipro-denk er annsynligvis det vanlige antibiotikum ciproxin kombinert med noe annet, det har vanligvis god effekt på infeksjoner i nedre urinveier, så som enkelte infeksjoner som kan overføres seksuelt. Det har ingen virkning på HIV.

Jeg forstår deg videre slik at det ble gitt en dose nevrapine som i Norge selges under navnet viramune. I tillegg ble det altså gitt to andre tabletter og du startet på en måneds kur med combivir.

Viramune og combivir er alle antivirale medisiner, dvs. de virker direkte på HIV-viruset. Combivir er sammensatt av to enkeltstoffer- zidovudin og lamuvidin. Medikamentene kan både brukes slik du bruker dem, som sikkerhet for at ikke HIV-viruset ikke skal utvikle seg, men bli tatt knekken på helt i begynnelsen, eller de kan brukes som langtidsbehandling mot en allerede tilstedeværende HIV-infeksjon for å holde viruset i sjakk. De fleste bivirkningene av medikamentene kommer først etterat man har tatt medisinen over tid.

Når man leser i felleskatalogen ser man at begge stoffene er oppgitt å ha et betydelig antall bivirkninger, nær sagt av alle slag. Imidlertid er et slik at etter klinisk erfaring så er det usannsynlig at de mageplagene du beskriver stammer fra medikamentet idet disse som som sagt oftest kommer først etter noen tid. Så her kan legen din ha rett- det er således viktig at du forsøker å finne ut av hvorvidt plagene kan stamme fra noe annet, som en matbetinget mageinfeksjon f. eks. Hvis det ikke allerede er gjort er det viktig å få tatt prøver å bringe dette på det rene.

Imidlertid skal man aldri si aldri og uten undersøkelse av deg og kunnskap om resultat av laboratorieprøver er det selvsagt vanskelig å si dette helt sikkert. Når du har begynt på kuren så er det viktig å fullføre den, gitt denne situasjonen. Hvis imidlertid bivirkningene skulle øke på og medføre at du stadig føler deg dårligere må du selvsagt oppsøke legen eller sykehus for at du sammen med faglig ekspertise på stedet vurderer det ene alternativ opp imot det andre. Problemet er altså å vurdere hva som er bivirkninger og hva som kanskje er noe annet.

Når det gjelder alkohol så ville jeg nok i denne situasjonen være tilbakeholdende, et glass vin til maten kan være ok, men neppe noe særlig mer. Jeg ønsker deg god bedring og lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-