Forkjølelsesvirus

Forkjølelser rammer alle. Adeonvirus og rhinovirus er de to vanligste årsakene, men det finnes også andre forkjølelsevirus.

HVILKE VIRUS FORÅRSAKER FORKJØLELSE: Rhinovirus eller adenovirus er de vanligste årsakene, men det kan også være coronavirus, influensavirus eller RS virus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HVILKE VIRUS FORÅRSAKER FORKJØLELSE: Rhinovirus eller adenovirus er de vanligste årsakene, men det kan også være coronavirus, influensavirus eller RS virus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Øvre luftveisinfeksjoner er oftest forårsaket av virus - såkalte forkjølelsesvirus. Disse virusene angriper bihulene, nesegangen, og halsen inkludert den øvre delen av luftveiene. Forkjølelsesvirus står for en stor andel av alle legebesøk, med symptomer som rennende nese, sår hals, tretthet, hoste, og til og med vanskeligheter med å puste.

Forkjølelse er vanligst fra september til mars, men de kan forekomme hele året. Disse infeksjonene er smittsomme, enten via luftveisdråpesmitte eller ved at man tar nese eller munn med en hånd eller et annet objekt hvor viruset sitter.

SVÆRT VANLIGE VIRUS: Det er disse virusene som oftest gir deg forkjølelse (eller influensa). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SVÆRT VANLIGE VIRUS: Det er disse virusene som oftest gir deg forkjølelse (eller influensa). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

De vanligste forkjølelsesvirus er:

Adenovirus

Adenovirus kan gi akutte infeksjoner i mage- og tarmkanalen, luftveisinfeksjoner og øyeinfeksjon (keratokonjunktivitt). Det gir som regel milde infeksjoner som går over av seg selv uten behandling. (1)

Les mer om adenovirus

Rhinovirus

Rhinovirus ble påvist i 1956, over 100 ulike serotyper er beskrevet. Sykdommen rammer alle aldersgrupper og er hyppigst vår og høst. Voksne rammes av forkjølelse 1-2 ganger per år, barn under syv år rammes 7-9 ganger per år. Reservoar for rhinovirus er mennesker.
Nærdråpesmitte gjennom aerosoler fra nysing og hoste eller ved direkte kontaktsmitte. Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på dørhåndtak, telefonrør og lignende. Svært smittsom. Gjennomgått rhinovirusinfeksjon gir delvis, men relativ kortvarig immunitet mot samme serotype.

Les mer om rhinovirus

RS-virus

RS-virusinfeksjon (respiratorisk syncytialt virus - RSV) er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner (bronkiolitt og lungebetennelse) hos små barn og spedbarn. Hos større barn og voksne, vil en RS-virusinfeksjon ofte bare merkes som en forkjølelse. RS-virus gir luftveisinfeksjoner hver vinter. 60-70% av norske barn får en RS-virusinfeksjon i løpet av første leveår. Bare noen få av disse blir så syke at de må legges inn på sykehus, men RS-virusinfeksjon er en viktig årsak til sykehusinnleggelse for små barn. Barn med kroniske sykdommer, spedbarn under 3 måneder og premature er blant de som har større risiko for alvorlig sykdom.

Les mer om RS-virus

ADENOVIRUS: Illustrasjon av et adenovirus. Viruset er flere ulike typer som forårsaker forksjellig sykdom hos mennesker.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ADENOVIRUS: Illustrasjon av et adenovirus. Viruset er flere ulike typer som forårsaker forksjellig sykdom hos mennesker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Coronavirus

Coronavirus kan gi en helt vanlig forkjølelse, men kan også medføre alvorlig sykdomsutvikling.

Influensavirus

Forkjølelse blir ofte feiltolket som influensa. Influensa er ikke egentlig en forkjølelse, men en systemomfattende lungesykdom. Den er inkludert i listen her fordi den kan gi øvre luftveissymptomer. I tillegg er influensa en sykdom som kan gi symptomer i de øvre luftveien, men i motsetning til en vanlig forkjølelse har man ofte i tillegg høy feber, hodepine, sterke muskelsmerter, ekstrem tretthet, og vondt i brystet.

Les mer om influensa

Parainfluensa

Til tross for navnet, regnes parainfluensa mer som en forkjølelse, og mildere enn influensa. Parainfluensavirus er en svært vanlig årsak til forkjølelser. Sammen med rhinovirus og RS-virus er parainfluensaviruset viktigste årsaker til forkjølelser. (4)

Blir man smittet av viruset får voksne forkjølelsessymptomer, men små barn og risikogrupper kan bli langt sykere.

Les mer: Hva er parainfluensa?

Hvilket virus har jeg?

Det er ikke vanlig at legen din forsøker å finne ut hvilket virus det dreier seg om hvis du har en vanlig forkjølelse. Årsaken til dette er at forkjølelser går over av seg selv, og trenger ikke behandling, og det er heller ikke nødvendig å finne ut hvilket virus som er årsaken. Mistenker legen at du kan ha en annen infeksjon som er nødvendig å avdekke - for eksempel kyssesyken, lungebetennelse eller halsbetennelse, vil dette bli undersøkt.

Behandling

Du blir ikke kvitt forkjølelsen din raskere ved hjelp av antibiotika. Fordi de fleste luftveisinfeksjoner er forårsaket av virus, trenger man vanligvis ikke antibiotika som behandling. Antibiotika har ingen virkning på virus, og man fremskynder dessverre resistens i bakteriefloraen ved å bruke antibiotika unødvendig.

Den beste måten å behandle disse type infeksjonene, er å behandle eller lindre symptomene, hvile og å ta tiden til hjelp. Noen av disse infeksjonene kan gi symptomer i flere uker.

LES OGSÅ: Kan jeg trene når jeg er forkjølet?

Kilder: Fhi.no, sml.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer