Forkjølelse

Forkjølelse er en virusinfeksjon i nesen og svelget. Tett nese, sår hals og hoste er vanlige symptomer.

Rhinovirus: Dette viruset er sannsynligvis årsaken til omlag halvparten av dine forkjølelser. Det er langt sjeldenere bakterier er årsaken.
Rhinovirus: Dette viruset er sannsynligvis årsaken til omlag halvparten av dine forkjølelser. Det er langt sjeldenere bakterier er årsaken. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Selv om forkjølelsen er forårsaket av virus, kan bakterier sette seg i slimhinnene når de er skadet av virusangrepet. Det kan føre til ørebetennelse og bihulebetennelse.

Hva forårsaker forkjølelser?

Mer enn 200 forskjellige virus gir forkjølelsesliknende sykdom. (1) Det finnes flere ulike forkjølelsesvirus, men cirka 50 prosent av vanlig forkjølelse skyldes infeksjon med rhinovirus. Dette viruset finnes det over 100 serotyper av, du kan derfor stadig bli smittet av ulike typer rhinovirus. Andre virus som gir forkjølelse er coronavirus, parainfluensavirus, RS-virus, influensavirus og adenovirus. Man regner med at mange forkjølelser skyldes ukjente virus.

Symptomer ved forkjølelse

SYMPTOMER: Ved forkjølelse kan nesen renne eller være tett. Slimhinnene sveller opp, og snørret kan bli tykt og gulgrønt. Press over bihulene og sår hals er også vanlig. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SYMPTOMER: Ved forkjølelse kan nesen renne eller være tett. Slimhinnene sveller opp, og snørret kan bli tykt og gulgrønt. Press over bihulene og sår hals er også vanlig. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Forkjølelse eller influensa?

Symptomene ved forkjølelse ligner de ved influensa, men ved influensa blir du raskere syk, får feber og føler deg i langt dårligere form.

Hoster du?

Hoste er et vanlig forkjølelsessymptom, både tørrhoste og slimhoste kan være tegn på forkjølelse, men det finnes også flere årsaker til hoste.

LES MER: Hoste: Hva kan årsaken være?

Er det bronkitt?

Kraftig hoste, spesielt om kveld og natt, kan tyde på at slimhinnene i de nedre luftveiene har blitt betente.

LES MER: Akutt bronkitt

Er du hes?

Er du hås eller har du mistet stemmen helt? Heshet kan ha ulike årsaker, både på grunn av forkjølelse, andre infeksjoner eller helt andre tilstander.

LES MER: Heshet: Hva kan årsaken være?

Behandling

Forkjølelse trenger i seg selv ingen behandling, det går over av seg selv. Det finnes imidlertid tiltak som kan lette symptomene. Antibiotika har ingen plass i behandling av forkjølelse, fordi antibiotika virker på bakterier, mens forkjølelse forårsakes av virus.

Dette kan du gjøre for å lette plagene

  • Råd: Ligg høyt med hodet om natten! Det blir lettere å puste.
  • Tilstrekkelig væskeinntak er det mange som mener hjelper.
  • Nok søvn og hvile kan hjelpe kroppen til å bli raskere frisk

Medisiner som lindrer

Nesedråper eller nesespray mot forkjølelse kan være nyttig. De inneholder stoffer som trekker sammen blodårene - og dermed slimhinnene. Det gjør nesen mindre tett og bedrer luftgjennomstrømning og drenasjen av sekret. Det er mulig at nesedråper også kan forebygge bihulebetennelse og ørebetennelse. Nesedråper og nesespray skal ikke brukes mer enn i 10 dager. Oppholdet mellom behandlingene bør være minst 2 uker. Nesedråpene skal brukes med forsiktighet av gravide og personer med høyt blodtrykk, tette blodårer i hjertet eller for høyt stoffskifte (hypertyreose).

Dersom ubehag ved feber, kan man også bruke Paracet, hvis man ikke har sykdom som gjør at man ikke skal bruke det.

LES OGSÅ: Falsk krupp hos barn

Hvordan smitter forkjølelse?

Forkjølelse smittes via nærdråpesmitte gjennom nysing og hoste eller ved direkte kontakt. Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på dørhåndtak, telefonrør og lignende. Svært smittsom.

Det er viktig å unngå å hoste rett mot andre og viktig med god håndhygiene for å unngå smittespredning. Det finnes ingen vaksine.

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid - det vil si tiden fra man er smittet til man får symptomer - for rhinovirus er 2-4 dager.

Forkjølelse er den vanligste infeksjonen hos barn. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

LES OGSÅ: Bør man være hjemme fra jobb ved forkjølelse?

Hvor lenge varer en forkjølelse?

Forkjølelse har en relativt kort varighet og går som regel over av seg selv i løpet av 7–10 dager. Hosten kan imidlertid vare i tre uker eller mer. Du trenger ikke oppsøke lege ved en normal forkjølelse.

Kan man trene når man er forkjølet?

Allmenntilstanden din bestemmer. Les mer om trening ved forkjølelse.

Komplikasjoner

Hvis forkjølelsesymptomene vedvarer eller forverres, kan det være fordi infeksjoner med bakterier som kan angripe de nå mer sårbare slimhinnene i nese, mellomøre og lunger.
Man kan da få sykdom som for eksempel:

Kilder:

Denne saken er oppdatert av lege Katharina Eimind
Utvidet av sykepleier Elisabeth Lofthus, 03.12.2018. Kilder: 1)
fhi.no. 2) Helsenorge.no 3) SML.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer