Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager fra bihulene

Spørsmål

Hei! Jeg får veldig lett bihulebetennelse, så bruker en del nesespray føler ikke saltvann hjelper. For er par dager siden fikk jeg en lukt i nesa, en brent lukt, som kommer og går. Er litt sår i halesen om morgenen, men ellers i god form. Hva kan dette være?

Kvinne 47
Svar

Hei og takk for ditt spørsmål.

Bihulebetennelse er en vanlig tilstand. Årsaker som kan gjøre noen mer disponert enn andre er anatomisk trange forhold i nese-bihuleområldet. En annen årsak kan være allergi, som høysnue. Den viktigste behandlingen her er å åpne slimhinnene i nesen og bihulene. Da kan en bruke nesedråper/nesespray/slimhinneavsvellende tabletter eller lignende. I noen få tilfeller må det antibiotika til. 

Noen får også det som kalles kronisk bihulebetennelse. Definisjonen er betennelse i bihuler over 3 mnd varighet. Enten om du har en kronisk variant eller får hyppige akutte tilfeller hører det ofte med en vurdering fra spesialist (øre-nese-hals). Dersom det er anatomiske forhold som gir deg plager kan man vurdere kirurgisk behandling. Dette må en ØNH-spesialist ta stilling til. 

For å svare på spørsmålet ditt vedrørende brent lukt og hva dette kan være har jeg ikke noe godt svar annet enn at en slik infeksjon vil kunne gi nedsatt eller endret luktesans. Et annet element vil være hvis det har blitt kolonisering av bakterier som danner svovelignende lukt. Så lenge dette går over av seg selv ville jeg ikke vært bekymret. Sår hals er også veldig vanlig i forbindelse med virusinfeksjoner i bihuler. Med det sagt synes jeg du skal prate med din fastlege om det kan være aktuelt med en henvisning til Øre-Nese-Hals spesialist for vurdering. 

Lykke til videre og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-