Kan jeg ha ME?

Spørsmål

Hei dr. Barexstein!

I slutten av januar begynte jeg å føle meg dårlig, med influensasympt., gener. sykdomsfølelse, kvalme og tidvis ubehag under høyre ribben. Jeg hadde følt meg litt smådårlig også noen uker i forveien, men etter en fest den siste helgen i jan. ble jeg svært dårlig. Likevel tenkte jeg at dette ville gå over. Etter noen uker gikk jeg imidlertid til legen min, som tok alt av blodprøver. Disse var normale, og fastlegen mente det måtte være stress. Da problemene ikke ga seg dro jeg tilbake noen uker etter, og tok blodprøver igjen. Alt var fortsatt bra, men formen elendig. Da den fortsatt ikke ble bedre reiste jeg til familien (Stavanger) og oppsøkte spesialistssenter (ultimo mars). Her fikk jeg diagnosen postviralt tretthetssyndrom etter det legen mente hadde vært en virusinfeksjon.
Etter å ha lest om dette ble jeg svært lettet, da jeg leste på nett hvor mange som slet med samme type symptomer som meg. Jeg ble sykemeldt, og så fram til å kunne hvile meg bra igjen. Fysisk gikk det oppover, men rundt påsketider begynte jeg å slite med bihulebet., øyebesvær, og søvnprobl.. Siden har jeg slitt med prikking og nummenhet i ansiktet, høyrefoten og til dels i høyre arm - men dette har nå forsvunnet. Jeg tok MR i mai, denne var helt fin, bortsett fra fortykkelse i bihulene. Problemet nå er at jeg for tiden ofte er svimmel, har hodepine i tinningene, og har en nesten konstant følelse av at jeg ikke er helt tilstede - sistnevnte er utrolig ekkelt. Det er vanskelig å forklare, men det føles nesten som om jeg ser kroppen min utføre ting mens jeg selv står på sidelinjen. Jeg har lest at personer med ME/tretthetssyndrom kan ha slike symptomer, i tillegg til mange andre nevrologiske plager. Jeg er likevel bekymret - kanskje for bekymret til tider. Spesialistlegen min mener imidl. det har med bihulene å gjøre, og jeg er henv. til CT av disse for å komme til bunns i problemet. Har du hørt om et lignende tilfelle (som meg)? Setter pris på å lese dine tanker rundt dette!Relevante sykdommer/medisiner: bihulebetennelse, søvnproblemer. ciprofloxacin, imovane (mot søvnproblemer).

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, takk for ditt brev!

Dr. Barexstein har sommerferie, og vi er blitt enige om jeg svarer på ditt brev.

Dine startsymptomer kan være forenlig med en lavgradig og langvarig viral infeksjon. Du skriver at "alt av blodprøver" ble tatt, og jeg regner med at virale prøvene ble også tatt. Her er det bl.a. aktuelt med Cytomegalovirus og Epsten Barr virus. Det kan være lurt å se om hva som ga utslag på prøvene.

Senere ble det påvist postviralt tretthetssyndrom. Fra påsketider kan det høres ut som plager i samband med svekket immunforsvar. MR har kanskje vist slimhinnefortykkelse i bihulene som ved kronisk betennelse.

Symptomene nå er ytterligere uttrykk for postviralt tretthetssyndrom, "kroppen er sliten" og reagerer med svimmelhet og hodepine. Dette kan godt passe med tretthetssyndrom (ME) pluss at langvarig bihulebetennelse kan også gi slike plager, dette er kjent og bør utelukkes.

Det er betryggende at MR ikke viste hjernesykdom som kan forklare svimmelhet og hodepine. CT er best på bihulediagnostikk selv om dette innebærer en del radioaktiv stråling.

Vi har hørt om flere slike tilfeller. Vi vet at ved kronisk tretthetssyndrom finnes en viss arvelig disposisjon, og det er også holdepunkter for avvik i såkalt genutrykking på cellenivå. Psykologiske og sosiale forhold kan ha betydning, likeså psykiske påkjenninger.

Jeg ville også sjekke vitamin- og saltstatus.

Over til behandling. Trening (gradert aerob trening) og kognitiv atferdsterapi gir lovende resultater ved kronisk tretthetssyndrom. Jeg synes at du burde forsøke begge delene.

Dersom det i tillegg er holdepunkter for at bihulene også er symptomgivende, så kan dette også behandles.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-