Kan jeg ha blitt HIV-smittet ?

Spørsmål

Hei.

Mitt spørsmål er som mange andre relatert til HIV og angst rundt dette. Jeg har vært i det jeg selv kaller en risikosituasjon der jeg har hatt sex med en mann fra det sørlige Afrika. Mannen er britisk statsborger, men vet at han tilbringer mye tid i hjemlandet. Kondom ble benyttet under vaginalt samleie, men ikke ved oralsex. Ikke utløsning verken vaginalt eller oralt.
Fikk etter 3dager hodepine, løs avføring, litt halsvondt/svie helt bakerst i svelget, (jeg har fjernet mandlene) og det som virker som en bihulebetennelse. Gikk til Aleris etter 11 dager og fikk tatt en HIV test, denne var negativ. Spurte legen om det var nødvendig å ta ny test, men han mente at dette ikke var nødvendig da smittefaren var særdeles liten. Regner med at Aleris bruker combotest?
Klarte å slå meg til ro med dette ett par dager, men fortsatte så å tråle nettet for symptomer. Svie i halsen og smerter i bihulene vedvarte. Fikk i tillegg en liten lymfeknute på høyre side, rett under kjevebenet(ca 2cm fra strupen). Denne var ganske øm og jeg klemte også en del på den. Gikk etter 3 uker til fastlege som konstanterte bihulebetennelse og fikk Weifapenin 650. Han sa også at lymfeknuten var vanlig ved bihulebetennelse.
Etter ca 4 uker fikk jeg kraftige smerter i nakke(stiv nakke) som stråler ut i høyre skulder. Dette er i ferd med å bli bedre nå, men har gått over i muskelsemerter som strekker seg ned til fingrene(begger armer). Er dette forenelig med HIV. Jeg har ikke hatt utslett eller feber. Vil i tillegg også nevne at jeg har vært under en del stress den siste tiden ang frykt for brystkreft. Har funnet flere kuler og har fått utført trippeldiagnostikk der funn var forenelig med fibroadenomer. Dette fikk jeg svar på for snart 2 uker siden.

Kan jeg slå meg til ro med den negative hivtesten? Jo mer jeg leser på nettet jo sikrere blir jeg på at jeg er HIV smittet. Kvier meg for å ta en ny test. Spesielt hvis jeg må vente i nesten 1mnd til.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Praktisk talt alle som blir smittet heteroseksuelt med HIV blir det etter den fullbyrdede vaginale samleie, vanligvis av en som personen lever sammen med over tid. Smitterisikoen pr. samleie er så ubetydelig at hvis smittte skjer ved en engangsopplevelse må samtlige uheldige omstendigherter klaffe, som tilstedeværende blod, at mannen er forholdsvis nysmittet og derfor er uhyre smittefarlig, tilstedeværelse av annen type seksuelt overførbar sykdom på forhånd etc.

Smitterisikoen ved oral sex er til stede, men betydelig mindre enn den ved vaginalt samleie og hvis episoden ikke endte med sædutløsning i munnen så kan man, som de helt riktig har sagt på Aleris, nesten se bort fra noe overføringspotensiale når det gjelder HIV.

Verdørende symptomene dine så skal det godt gjøres å feile noe som helst som ikke kan tolkes i retning av en primær HIV-infeksjon, som du sikkert kjenner til etter å ha lest på nettet. Imidlertid er det slik at ved de tilfellene som kommer til undersøkelse med det som altså viste seg å være en primærinfeksjon med HIV at det man finner er nokså uniformt, dvs. ikke sjelden betydelige symptomer fra nærmest samtlige organsystemer samtidig, som slimhinner, hud, mage/tarm, bindevev/ muskulatur samt alltid tilstedeværelse av betydelig sykdomsfølelse og ofte høy feber. Bildet ligner på en influenza.

Lymfeknuter som du beskriver kommer vanligvis ikke så snart og gjør de det så er de alltid helt uømme. Kraftige ensidige muskelsmerter med utstråling representerer noe helt annet enn primær HIV-infeksjon, slik at det du beskriver passer ikke med bildet av en slik tilstand. Aleris sender sikkert sine HIV-tester til et laboratorium som setter opp combotesten, men 11 dager en nok litt for tidlig for en HIV-test i alle fall. Vi bruker å ta en test etter 2 uker, er den negativ er det gode sjanser for at pasienten ikke er smittet. Derfor må du ta en ny test, f. eks.nå ettersom det er gått mer enn 4 uker. Hvis risikoen har vært stor, noe den ikke har vært hos deg, tar vi en rutinemessig en test etter ca. 5 uker og er den negativ er det inntil visshet grensende sannsynlig at vedkommende er sant negativ. Så er det litt uenighet om når en tredje kontrolltest skal tas, snakk med dem om det når du tar din neste test. Imidlertid er det slik at de aller fleste blir positive allerede meget snart etter smittetidspunktet, som nevnt.

Med andre ord, dette kan du ta med stor ro. Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-