HIV og lavt antall blodplater

Spørsmål

Hei. I begynnelsen av september var jeg hos min fastlege der hun tok en vanlig blodprøve av meg. To dager etter ble jeg ringt opp av legen som informerte meg om den lave blodplateverdien på 89. (normal min 145 ifølge legen). Jeg var innom legen igjen 10 dager etter og ny blodprøve ble tatt. Denne gangen hadde jeg gått opp til 97 men fortsatt langt under normalen. Legen sa at jeg må komme innom etter fire uker for nye prøver.
Jeg har ingen blåmerker, ingen blødninger fra tannkjøtt eller andre steder. Jeg leste at HIV infeksjon kan være årsak til dette enten i form av høy destruksjon eller lav produksjon. Jeg har totalt hatt tre seksuelle forhold i siste ti år. Seks måneder etter første forholdet i 2001 donerte jeg blod i utlandet men jeg sa ifra at jeg ønsker en tilbakemelding om prøvene som blir tatt på blodet. De bekreftet at prøvene så bra ut(hiv, hept B,C). Jeg har aldri hatt HIV prøve etter det. Etter dette har jeg også hatt et forhold med en kjereste som jeg stolte på å ha ubeskyttet sex med. Og til slutt med min kjære kone siden 2004.
Min kone ble testet i 2007 for HIV etter fire mnd med svangerskap,og prøven så bra ut. MEN det som beskymrer så ekstremt mye er en tanke i hodet mitt som irriterer meg så mye at jeg kan alikevel ha HIV fra forrige forhold og det er det som forårsaker lave blodplater i mitt blod. Jeg er til og med veldig redd for å ta en test.

En liten info: Én dag etter første prøven hadde jeg vondt i halsen og så ble jeg middelskraftig forkjølet 2 dager etter det. På dagen som jeg tok den andre prøven hadde jeg ikke vondt hals men hadde rennende nese.
Jeg har for øvrig normale lymfeknuter. Ingen unormale symptomer. WBC og RBC er innenfor normal verdi. Ingen nattsvett eller feber.
Hvis blodplateverdien holder seg lavt denne gangen blir jeg henvist til hematolog, tror jeg. Tar de HIV prøve av meg på grunn av lave blodplater? Jeg vet jeg høres fryktelig dum, men.. Hjelp meg er du snill:-( Si hva du mener eller tror.
På forhånd takk.
Relevante sykdommer/medisiner: Har en mild og smertefri bihulebetennelse som ifølge spesialist trenger ingen behandling. Gikk på nasonex i ett år til slutten av desember 2009.
Bruker Aerius som virker mot hudkløe. En nesten ukjent allergi som jeg har når jeg spiser for eksempel druer.

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Tanken om at et par lave verdier for blodplater skulle kunne være eneste tegn på HIV har aldri slått meg, vi ved Olafiaklinikken, som har gjennomlevd hele HIV-æraen har aldri sett det.
Generelt finner vi ikke HIV tilfeldig. Tidligere, da mange lot seg teste "for sikkerhets skyld", måtte vi i Norge ta ca. ett tusen prøver for å finne en som var positiv, (utenom screeningen, blodgivere, gravide etc).

Som oftest er jo HIV-sykdommen helt symptomfri, med unntak av eventuell primær HIV-infeksjon, til immunsystemet er så ødelagt at det gir symptomer på en eller annen måte, som oftest ved at man får et uvanlig forløp av en infeksjon eller en helt uvanlig infeksjon. Det du nevner med bihuler regnes ikke i denne forbindelse, bare så det er sagt. Men i en langtkommet HIV-infeksjon som har gitt andre symptomer av betydning kan lave blodplater være et av mange funn.

At du har hatt noe ubeskyttet sex i ditt liv deler de med så mange av oss, men det i seg selv er ikke ledd i den tankegangen at man får HIV. HIV er for det første en meget lite smittsom sykdom og den heteroseksuelle del av den norske befolkning er meget lite rammet. Jeg ville foreslå at du med friskt mot går og tar en HIV-test, så får du denne saken ut av verden. For det er erfaringsmessig bare en negativ HIV-test som kan berolige deg helt når tanken først har slått rot. Prøvene dine, og din kones har da også tidligere vært negative siden du ikke har hørt noe annet.

At du hadde en forbigående halsbetennelse etter siste prøvetagning og ble forkjølet har ingen ting med HIV å¨gjøre. Du sier også selv at annet har du ikke følt.

Hva gjelder de lave trombocyttene så må legen din selvsagt finne ut om dette på noen måte kan forklares- enkelte ligger genetisk lavt når det gjelder dette antallet, men undersøkes må det, og fremgår det ikke tydelig etter enkle prøver er hematologen adressen.

Hvorvidt det tas prøve til HIV som ledd i en slik utredning vet jeg sannelig ikke, i tilfelle skal det fortelles før prøven tas. Men antagelig tenker ikke hematologene heller på HIV i første omgang, medmindre man enten kommer inn på det selv, dvs. at man f. eks. har hatt betydelig risiko for å få HIV, som du altså ikke har hatt. Eller at det fremgår på annen måte at slik prøve bør tas. Jeg ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-