SYMPTOMER PÅ BIHULEBETENNELSE: Smerter i overkjeve eller tenner, i pannen eller bak øynene. Typisk er smertene verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ BIHULEBETENNELSE: Smerter i overkjeve eller tenner, i pannen eller bak øynene. Typisk er smertene verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Symptomer på bihulebetennelse

Det vanligste symptomene på bihulebetennelse er feber og smerter i ansiktet, pannen eller rundt øynene.

Bihulebetennelse oppstår vanligvis i forbindelse med en vanlig øvre luftveisinfeksjon - en influensa eller forkjølelse. Bihulebetennelse er gjerne en markert forverring etter en forutgående øvre luftveisinfeksjon.

Årsaken til bihulebetennelse er en infeksjon i nese-bihuleslimhinnene. Slimhinnen får en hevelse, og dermed blokkeres åpningene mellom nesen og bihulene. Den reduserteforbindelsen mellom nese og bihuler er årsaken til de karakteristiske symptomene. Virus er årsak til 90 - 95% av alle bihulebetennelser, de resterende skyldes bakterier.

Bihulebetennelse er en akutt eller kronisk betennelse i en eller flere av nesens bihuler.

Alt om bihulebetennelse: Symptomer, årsak, behandling

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Thomas Risanger

Thomas Risanger

ØRE NESE HALS

Send inn spørsmål

Smerter i ansiktet og kjeven

Det vanligste symptomet er smerte over den betente bihulen. Dette kan gi smerter i pannen, overkjeven, tennene, kinnene eller rundt øynene.
Smertene blir verre når du bøyer hodet forover, og smertene kan stråle opp mot øyet eller ned i tennene. Noen får også smerter i kjeven når de tygger

Nesetetthet og slim

Snørr som inneholder gult eller grønt slim (verk eller puss) er også et symptom på bihulebetennelse. Noen mister også smakssans.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Feber

Hvis betennelsen er kraftig, kan du samtidig ha feber og - mer sjeldent - hevelse over den betente bihulen.
Men det kan også være den underliggende forkjølelsen eller influensaen som medfører feber.
Vanligvis bare moderat feber, men i uttalte tilfeller kan det være høy temperatur og nedsatt allmenntilstand.

Sår hals og hoste

Halsen kan også bli sår som følge av slimet som renner fra nesen og ned i svelget. Hoste med eller uten oppspytt eller midlertidig tap av smaksans forekommer også.

Nedsatt almenntilstand

Infeksjonen medfører at man kan føle seg trett og slapp.

Komplikasjoner

Dersom symptomene er veldig alvorlige eller vedvarer over en uke, bør lege kontaktes. Varer symptomene over en uke kan det være tegn på at det er en infeksjonen er bakteriell og antibiotikabehandling må vurderes.

I følge helsenorge.no kan noen ganger bihulebetennelse forårsake alvorlige problemer som påvirker hjernen og øynene, men det er svært sjelden. Lege bør kontaktes umiddelbart ved sterk hodepine, stiv nakke, hvis det er smertefullt å se på lys, ved dobbeltsyn eller døsighet og forvirring.​

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: Helsenorge.no, Felleskatalogen, Legeforeningen, legevakthåndboken, sml.no