Infeksjon i beinvev (beinbetennelse)

Infeksjon i beinvev forårsakes hyppigst av stafylokokker, men kan også skyldes andre bakteriearter.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Infeksjonen oppstår enten fordi bakteriene spres med blodet fra en infeksjon et annet sted i kroppen (for eksempel en byll, en ørebetennelse eller en lungebetennelse), eller fordi bakteriene direkte invaderer knokkelen fra et nærliggende område med infeksjon (for eksempel en bløtdelsinfeksjon, en bihulebetennelse, et liggesår eller et leggsår). Infeksjonen kan også oppstå i forbindelse med brudd der beinpiper stikker ut gjennom huden, eller i forbindelse med en operasjon.

Barn rammes hyppigst. Blant voksne er avmagrede personer og personer med diabetes, åreforkalkning og redusert immunforsvar mest utsatt for å få infeksjon i beinvev.

SykdomstegnDe første sykdomstegnene er ofte feber og nedsatt allmenntilstand. Knokkelen som er rammet, er smertefull, og den syke prøver å skåne den. Huden over det betente området kan være rød, hoven og varm. Det er skjelettet i beina som rammes hyppigst. Hos barn (som ikke kan artikulere plagene) kan symptomet være at det ikke vil gå eller begynner å halte.

Hvordan stilles diagnosen?Infeksjon i beinvev kan i ofte best påvises ved hjelp av scintigrafi, som er en billedundersøkelse der en benytter et radioaktivt stoff. Det radioaktive stoffet sprøytes inn i blodet og tas opp i beinvevet. Skjelettet scannes for å detektere hvor det er høy radioaktivitet (høyt opptak). Unormalt høy aktivitet i et område skyldes økt blodstrøm eller økt nedbryting eller oppbygging av beinvev som er tegn på beinbetennelse.

MR kan også være til hjelp for å stille diagnosen. Først etter 10-14 dager kan infeksjonen ses på vanlig røntgen.

BehandlingInfeksjonen behandles med antibiotika på sykehus. De første ukene er det nødvendig å få antibiotika intravenøst. Hvis det har oppstått pussfylte hulrom i beinet, eller noe av beinvevet er dødt, er det dessuten nødvendig med operasjon.

Oppdatert 20.08.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer