Bihulebetennelse: Varighet og smitte

Slik er forløpet til en bihulebetennelse, og så lenge varer vanligvis infeksjonen.

SMERTER FRA BIHULENE: En bihulebetennelse vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av 1-2 uker. Foto: NTB Scanpix / Pixtal
SMERTER FRA BIHULENE: En bihulebetennelse vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av 1-2 uker. Foto: NTB Scanpix / Pixtal Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bihulebetennelse er en akutt eller kronisk betennelse i en eller flere av nesens bihuler. Bihulebetennelse er gjerne en markert forverring etter en forkjølelse eller influensa.

Årsaken til bihulebetennelse er en infeksjon i nese-bihuleslimhinnene. Slimhinnen får en hevelse, og dermed blokkeres åpningene mellom nesen og bihulene. Den reduserte forbindelsen mellom nese og bihuler er årsaken til de karakteristiske symptomene. Virus er årsak til 90 - 95% av alle bihulebetennelser, de resterende skyldes bakterier.

LES OGSÅ: Alt om bihulebetennelse

Forløp ved bihulebetennelse

Typisk opplever man en forverring etter forutgående øvre luftveisinfeksjon av minst 7 døgns varighet. Symptomene er nesetetthet, tykt gulgrønt slim fra nesen, smerter i ansikt, panne eller bak øynene, evt. overkjeven. Smertene er ofte verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Ofte er det feber, nedsatt allmenntilstand og hoste med eller uten oppspytt.

Er bihulebetennelse smittsomt?

Bihulebetennelse smitter ikke, men det begynner ofte med en forkjølelse, eller influensa og dette kan være smittsomt. Luftveisinfeksjoner smitter som regel ved dråpeinfeksjon ved at en forkjølet hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du rører f.eks. ved et bord som en forkjølet har hostet eller nyst over, og du deretter gnir deg i øynene eller piller nese.

Almenntilstand vil være avgjørende for når man kan gå tilbake til skole eller jobb. Barn får normalt ikke bihulebetennelse.

LES OGSÅ: Symptomene ved bihulebetennelse

Varighet av sykdommen

Bihulebetennelse varer oftest 1-2 uker, og man blir normalt helt frisk igjen.

Ifølge Helsenorge.no blir omtrent to tredjedeler av de som får akutt bihulebetennelse bra uten noen behandling. Noen får gjentatte bihulebetennelser. Det er også mulig å utvikle kronisk bihulebetennelse. Dersom det skjer, bør lege kontaktes. Det kan bli behov for henvisning til spesialist og videre undersøkelser og behandling.

Kilder: Helsenorge.no, Felleskatalogen, Legeforeningen, legevakthåndboken, sml.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer