Bihulebetennelse: Varighet og smitte

Slik er forløpet til en bihulebetennelse, og så lenge varer vanligvis infeksjonen.

SMERTER FRA BIHULENE: En bihulebetennelse vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av 1-2 uker. Foto: NTB Scanpix / Pixtal
SMERTER FRA BIHULENE: En bihulebetennelse vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av 1-2 uker. Foto: NTB Scanpix / Pixtal Vis mer

Bihulebetennelse er en akutt eller kronisk betennelse i en eller flere av nesens bihuler. Bihulebetennelse er gjerne en markert forverring etter en forkjølelse eller influensa.

Årsaken til bihulebetennelse er en infeksjon i nese-bihuleslimhinnene. Slimhinnen får en hevelse, og dermed blokkeres åpningene mellom nesen og bihulene. Den reduserte forbindelsen mellom nese og bihuler er årsaken til de karakteristiske symptomene. Virus er årsak til 90 - 95% av alle bihulebetennelser, de resterende skyldes bakterier.

LES OGSÅ: Alt om bihulebetennelse

Forløp ved bihulebetennelse

Typisk opplever man en forverring etter forutgående øvre luftveisinfeksjon av minst 7 døgns varighet. Symptomene er nesetetthet, tykt gulgrønt slim fra nesen, smerter i ansikt, panne eller bak øynene, evt. overkjeven. Smertene er ofte verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Ofte er det feber, nedsatt allmenntilstand og hoste med eller uten oppspytt.

image: Legen svarer: - Jeg har ikke blitt bedre av bihulebetennelsen

Legen svarer: - Jeg har ikke blitt bedre av bihulebetennelsen

Er bihulebetennelse smittsomt?

Bihulebetennelse smitter ikke, men det begynner ofte med en forkjølelse, eller influensa og dette kan være smittsomt. Luftveisinfeksjoner smitter som regel ved dråpeinfeksjon ved at en forkjølet hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du rører f.eks. ved et bord som en forkjølet har hostet eller nyst over, og du deretter gnir deg i øynene eller piller nese.

Almenntilstand vil være avgjørende for når man kan gå tilbake til skole eller jobb. Barn får normalt ikke bihulebetennelse.

LES OGSÅ: Symptomene ved bihulebetennelse

Varighet av sykdommen

Bihulebetennelse varer oftest 1-2 uker, og man blir normalt helt frisk igjen.

Ifølge Helsenorge.no blir omtrent to tredjedeler av de som får akutt bihulebetennelse bra uten noen behandling. Noen får gjentatte bihulebetennelser. Det er også mulig å utvikle kronisk bihulebetennelse. Dersom det skjer, bør lege kontaktes. Det kan bli behov for henvisning til spesialist og videre undersøkelser og behandling.

Kilder: Helsenorge.no, Felleskatalogen, Legeforeningen, legevakthåndboken, sml.no