Behandling av bihulebetennelse

Bihulebetennelse kan oppstå akutt eller ha et mer kronisk forløp. Ofte går bihulebetennelse over av seg selv, mens andre ganger er det behov for behandling hos lege.

BIHULEBETENNELSE: Ved betennelse i bihulene blir slimhinnene i bihulene hovne, noe som forårsaker at åpningen fra bihulene til nesen blir trang og blokkeres, slik at slim ikke får rent ut. Foto: Emily frost / NTB
BIHULEBETENNELSE: Ved betennelse i bihulene blir slimhinnene i bihulene hovne, noe som forårsaker at åpningen fra bihulene til nesen blir trang og blokkeres, slik at slim ikke får rent ut. Foto: Emily frost / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bihuler og bihulebetennelse

Bihulene, på det medisinske fagspråket kjent som sinus, er hulrom på innsiden av ansiktsskjelettet som er fylt med luft. Det er vanlig å ha 8 bihuler, 4 på hver side av ansiktet.

Ved bihulebetennelse blir slimhinnene i bihulene hovne, dette gjør at åpningen fra bihulene til nesen blir trange og blokkeres, slik at slim ikke får rent ut. Dette medfører en betennelse. Bihulebetennelse er som regel forårsaket av virus, men man kan også ha bakteriell bihulebetennelse. Allergier kan også gi bihulebetennelse.

Vanlige symptomer på bihulebetennelse er blant annet tetthet i nesen, smerter i pannen, kjeven/tennene, rundt øynene og/eller i kinnene, hodepine som forverres når man lener seg fremover. Man kan i tillegg ha gul eller grønt slim fra nesen, smerter i halsen og redusert allmenntilstand. (1, 3)

BIHULER: Illustrasjon av normal plassering av bihulene. De forskjellige bihulene er markert med forskjellige farger. Slik som bildet viser har man 8 bihuler, 4 på hver side. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BIHULER: Illustrasjon av normal plassering av bihulene. De forskjellige bihulene er markert med forskjellige farger. Slik som bildet viser har man 8 bihuler, 4 på hver side. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling ved akutt bihulebetennelse

Som navnet tilsier kommer akutt bihulebetennelse plutselig. Tilstanden er ofte selvbegrensende og går over av seg selv, gjerne etter 1 til 2 uker. Det er flere tiltak man kan gjøre selv for å lindre plagene:

  • Smertestillende: Reseptfrie smertestillende medisiner, slik som Paracetamol eller Ibuprofen, kan brukes for å redusere smertene. Smertestillende skal bare brukes som beskrevet i pakningsvedlegget eller som avtalt med lege.
  • Sove med hodet høyt.
  • Skylle nesen med saltvann.
  • Innånde damp: Noen merker bedring av tette bihuler ved å innånde damp, men man må være forsiktig med dette slik at man ikke brenner seg. (1, 2)

Kronisk bihulebetennelse

En bihulebetennelse som varer i mer enn 3 måneder er en kronisk bihulebetennelse. Flere av tiltakene ved kronisk bihulebetennelse er det samme som ved akutt bihulebetennelse. Eksempelvis er det å skylle nesen med saltvann også et tiltak man gjør ved kronisk bihulebetennelse. (1, 3)

LES MER OM: Kronisk bihulebetennelse

Slimhinneavsvellende medisiner

Det finnes flere typer medisiner som gjør at slimhinnen i bihulene blir mindre hovne, som vil hjelpe på flere av symptomene man opplever ved bihulebetennelse. Disse medisinene kommer i form av tabletter, dråper og nesespray.

Nesespray som reduserer hevelsen i slimhinnen skal ikke brukes lengre enn 1 uke da nesespray er vanedannende og symptomene kan forverres når man avslutter behandlingen. Annen form for slimhinneavsvellende medisiner skal også bare brukes i korte perioder.

Det er viktig at slimhinneavsvellende medisiner brukes i samråd med lege, da enkelte sykdommer/tilstander og bruk av noen typer medisiner ikke skal kombineres med slimhinneavsvellende medisiner grunnet fare for uheldige bivirkninger. (1, 3)

Kortison nesespray

Kortison nesespray er en nesespray som virker betennelsesdempende og skal brukes 1–2 ganger daglig. Kortisonnesespray kan være aktuelt å bruke både ved akutt og kronisk bihulebetennelse. Ved kronisk bihulebetennelse brukes kortisonnesespray over lengre tid – gjerne flere uker. For enkelte med kronisk bihulebetennelse kan det også være aktuelt med behandling med steroidtabletter i en periode. (1, 3)

LES MER OM: Kortison

FRISKE OG BETENTE BIHULER: Bildet viser friske bihuler til venstre, mens bihulene til høyre er betent. Bihulene til høyre har blant annet betente slimhinner, tette åpninger mot nesen og opphoping av slim. Foto: Axel_Kock / NTB
FRISKE OG BETENTE BIHULER: Bildet viser friske bihuler til venstre, mens bihulene til høyre er betent. Bihulene til høyre har blant annet betente slimhinner, tette åpninger mot nesen og opphoping av slim. Foto: Axel_Kock / NTB Vis mer

Operasjon

Enkelte med kronisk bihulebetennelse kan ha nytte av operasjon. Ved en slik operasjon åpner man opp mellom nesen og bihulene slik at ventilasjonen blir bedre. (3, 4)

Komplikasjoner

Selv om bihulebetennelse ofte er ufarlig og selvbegrensende så kan det sjeldne ganger oppstå alvorlig sykdom som kan være livstruende. Hvis man opplever symptomer som stiv nakke, sterk hodepine, dobbeltsyn eller annen synspåvirkning, høy feber, sterk redusert allmenntilstand, hevelse rundt øynene eller lysskyhet er det viktig at man kontakter lege umiddelbart. (1, 2)

Antibiotika?

Bihulebetennelse er som regel forårsaket av virus, antibiotika vil derfor ikke ha noen effekt. Men i enkelte tilfeller er bihulebetennelsen forårsaket av bakterier og antibiotikabehandling kan da være aktuelt. Ved bihulebetennelse som vedvarer uten bedring i en uke, eller har økende symptomer, bør lege kontaktes for en vurdering, det kan da foreligge en bakteriell infeksjon som kan behandles med antibiotika. (1, 2)

Kilder

1) Helsenorge, Akutt bihulebetennelse 2) Den norske legeforening, Norsk forening for otorhinolaryngeologi, hode- og halskirurgi, Akutt bihulebetennelse (akutt sinusitt) 3) Norsk legemiddelhåndbok, Kronisk rhinosinusitt 4) Helgelandssykehuset, Nesepolypper og/eller kronisk bihulebetennelse – operasjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer