Alvorlige streptokokkinfeksjoner

Gruppe A-streptokokker (GAS) kan føre til et stort spekter av sykdommer, fra milde infeksjoner (for eksempel halsbetennelse) som er vanligst, til akutt sykdom med alvorlig skadde organer og sirkulasjonssvikt (sjokk). De siste årene har det vært en økning i antallet alvorlige streptokokkinfeksjoner. Økningen skyldes at noen streptokokkstammer har blitt mer aggressive.

Infeksjonene kan ramme i alle aldersgrupper, fra unge voksne som er friske fra før til eldre personer med svekket infeksjonsforsvaret på forhånd. En sjelden gang kan ørebetennelse eller bihulebetennelse med streptokokker føre til blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

Sykdomstegn
I startfasen. Symptomene kan minne om influensa med feber, ledd- og muskelsmerter. Det kan dreie seg om en alvorlig infeksjon hvis den syke virker sterkt medtatt og får gjentatte frostanfall. Rask puls, magesmerter, omtåkethet og utslett kan også være tegn på en alvorlig infeksjon.

Sirkulasjonssvikt. Alvorlig streptokokkinfeksjon kan føre til sirkulasjonssvikt (sjokk). Huden er kald og klam, pulsen er rask og den syke er omtåket, sløv eller bevisstløs.

Underhudsinfeksjon (nekrotiserende fasciitt). Streptokokkene kan komme inn i vevet under huden gjennom et sår eller en rift, eller fra en nærliggende byll. De kan forårsake en kraftig infeksjon som fører til at fettvev under huden og muskelhinner ødelegges. Sterke smerter er ofte det første symptomet. Huden over er vanligvis ikke angrepet, men den kan bli rød eller få blemmer.

BehandlingVed mistanke om en alvorlig infeksjon må du kontakte lege øyeblikkelig. Rask behandling med antibiotika er svært viktig ved en alvorlig streptokokkinfeksjon, og ved alvorlig underhudsinfeksjon (nekrotiserende fasciitt) kan rask kirurgisk behandling være livreddende. Behandlingen foregår på sykehus.

Oppdatert 28.08.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde:
- Nasjonalt folkehelseinstitutt. Streptokokk gruppe A-infeksjon. (28.08.07)