Hva er tredagersfeber?
Tredagersfeber er også kjent som den fjerde barnesykdom eller exanthema subitum på latin. Noen kaller den også får den sjette barnesykdom. Sykdommen er en virusinfeksjon som ofte rammer små barn under to år.
Årsak
Tredagersfeber kan utløses av herpesvirus 6 og 7. Inkubasjonstid for herpesvirus 6 er mellom ni og ti dager, men ukjent for herpesvirus 7. Begge virusinfeksjonene forekommer hyppig i hos små barn mellom 6 måneder og tre år, opplyser norsk legemiddelhåndbok.
Tredagersfeber smitter via dråper fra hosting og nysing som blir hengende i luften. Ifølge felleskatalogen er virusinfeksjonen smittsom fra feberen er kommet og inntil utslettet er borte.
Symptomer og diagnose
Virusinfeksjonen er kjennetegnet av høy feber som vanligvis varer mellom tre til fem dager. Derav navnet tredagersfeber.
Bilder av utslett under tredagersfeber (klikk for større versjon):
- Under feberen er det få eller ingen andre symptomer i tre dager. Parallelt med at feber forsvinner oppstår et blekrødt utslett spesielt på overkroppen og armer. Allmenntilstanden er da oftest god, men barnet kan være sutrete og utilpass i noen dager, sier Kristin Jensen, spesialist i barnesykdommer ved Volvat Medisinske Senter.
Hun forteller at dette klassiske forløpet bare sees ved tredagersfeber. Diagnosen kan kun stilles under utslettfasen.
- Mange andre virus kan gi utslett og feber med utslett allerede i feberfasen. Dette skiller tredagersfeber fra resten. I feberfasen må legen undersøke barnet nøye for å utelukke andre infeksjoner.
Komplikasjoner
Øystein Riise, spesialist i barnesykdommer ved Fhi, forteller at tredagersfeber som regel er helt ufarlig. Men fordi et barn med tredagersfeber får raskt høy feber, er det en risiko for feberkramper. Foreldre bør derfor sørge for å kle av barnet slik at de kvitter seg med varmen. Innpakning i dyner og tepper bør unngås, og man må sørge for at barnet får i seg rikelig med drikke, skriver felleskatalogen.

Småbarn: Når bør lege kontaktes?
Feberkramper er kjennetegnet av:
- Fjernhet, vanskelig å få kontakt med barnet
- Øynene kan rulle bakover
- Kroppen blir stiv
- Rykninger i armer og ben
- Noen kan få en mørkere ansiktsfarge
Det er viktig å sørge for at barnet har frie luftveier og ikke skader seg under et slikt krampeanfall, skrev Lommelegen tidligere.
Behandling
Antibiotika hjelper ikke mot virus, og sykdommen behandles derfor kun symptomatisk.
- Får barnet høy feber og blir slapp kan man gi febernedsettende. Det er viktig å gi barnet mye å drikke slik at de ikke blir dehydrert, sier Riise.
Ifølge Fhi er det viktigste ved feber å lindre barnets ubehag mens kroppen tar hånd om infeksjonen. Utover å gi rikelig med drikke og la barnet selv bestemme sitt aktivitetsnivå.
- Hvis barnet er plaget av feberen, kan du gi febernedsettende midler. Det kan hjelpe at barnet har lett påkledning (uten å fryse) og at romtemperaturen er sval. Ved høy feber bør du se til barnet ditt minst én gang i løpet av natta og observere allmenntilstanden.

Hoste hos barn
Utbredelse
Jensen forteller at tredagersfeber er en vanlig barnesykdom, men ikke alle får den. Nøyaktig hvor utbredt sykdommen er vet man ikke ettersom tredagersfeber ikke er meldepliktig, og det er uvanlig å ta bekreftende blodprøver.

- Hos voksne viser slik diagnostikk at over 90 prosent har antistoffer mot viruset, men det er en betydelig kryssreaksjon med andre typer herpesvirus. Gjennomgått infeksjon gir livslang immunitet, sier hun.
Når bør lege kontaktes?
Fhi understreker at det er viktigere å observere barnets allmenntilstand enn temperaturen, og oppfordrer foreldre om å kontakte lege dersom følgende skjer:
- Barnet virker svært medtatt.
- Det er vanskelig å få kontakt med barnet.
- Barnet har utslett som ikke forsvinner når et glass trykkes mot huden.
- Barnet har stiv nakke.
- Barnet har vondt for å puste eller pusten er veldig rask.
- Barnet ikke klarer å drikke.
- I barnets første seks levemåneder kan det være vanskelig å vurdere allmenntilstanden. Vær mer oppmerksom på symptomene over. Kontakt lege dersom du er i tvil.
Ved tredagersfeber kreves ingen spesielle tiltak i nærmiljøet. Barn kan gå i barnehage ved god allmenntilstand, uavhengig av utslett.