Symptomer på Skarlagensfeber

Utbrudd nå. Oppsøk lege ved symptomer.

JORDBÆRTUNGE: Barn med skarlagensfeber. Tunga blir rød med prikker. Foto: Lukassek / Shutterstock / NTB
JORDBÆRTUNGE: Barn med skarlagensfeber. Tunga blir rød med prikker. Foto: Lukassek / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kommunehelsetjenesten i Molde melder om et stort utbrudd av skarlagensfeber nå.

– Foreldre bør forholde seg som tidligere og oppsøke fastlege eller legevakt hvis barnet har symptomer på halsbetennelse eller skarlagensfeber for vurdering av om det er behov for antibiotikabehandling, sier lege Yngild E. Bentdal ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine til NRK.

Hva er skarlagensfeber?

Skarlagensfeber rammer oftest barn mellom 5 og 15 år, men du kan også få skarlagensfeber som voksen.

Skarlagensfeber er en infeksjon forårsaket av streptokokkbakterier i gruppe A som produserer toksiner. Dette er en giftstoffer som gjør at man utvikler det typiske utslettet og feber.

Skarlagensfeber spres ved såkalt dråpesmitte, som ved hosting eller nysing eller kontaktsmitte.

Tidlige symptomer

De første tegnene på skarlagensfeber er influensalignende symptomer, med sår hals og feber. Mange får også hovne lymfekjertler på siden av halsen. Noen får magesmerter, hodepine kvalme og oppkast.

Mandlene i halsen blir vanligvis store og røde og man kan se et hvitt belegg bak i halsen.

Senere symptomer

12–48 timer etter sykdomsstart vil man se forandringer på tunge og i huden.

  • Tunga blir rød med store prikker, ofte med et hvitt belegg i midten.
  • Man kan få utslett i huden, vanligvis som et diffust rødt og finprikket utslett på halsen, bak ørene, og i ansiktet -unntatt rundt munnen, under armene, framsiden av albuene, i lysken og deretter resten av kroppen. Hudfolder blir ofte mer rødfarget av utslettet enn huden ellers (3).

Se flere bilder av utslettet og tunge her

Det er ikke vanlig med mye kløe i utslettet. Det kjennes ut som å ta på fint sandpapir og blekner dersom man klemmer på det.

Utslett pleier ikke å forekomme i håndflatene eller på fotsålene.

Utslettet blekner i løpet av en uke, og er ofte etterfulgt av hudavskalling der man har hatt mest utslett, ofte rundt hender og føtter – dette kan vare et par uker før det går over (1).

Komplikasjoner

Komplikasjoner kan være blant annet ørebetennelse og lungebetennelse. Revmatisk feber er også en sjelden komplikasjon.

Oppsøk lege

Dette er ikke en sykdom som man skal «vente å se an» forløpet. Man bør oppsøke lege for behandling med antibiotika. Feber og utslett er noen av symptomene.

Les mer om smitte, diagnose og behandling her:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer