Røde hunder

Røde hunder er en infeksjon som gir utslett med røde prikker. Etter vaksine ble innført er sykdommen sjelden i Norge. Gravide bør fortsatt antistoff-testes.

UTSLETT VED RØDE HUNDER:  Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom først til syne blekere.  Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
UTSLETT VED RØDE HUNDER: Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom først til syne blekere. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde hunder har den medisinske betegnelsen rubella. Sykdommen inngår blant det vi tradisjonelt har kalt barnesykdommer. Røde Hunder er sjeldent i Norge etter vaksine ble innført.

Røde hunder er en infeksjon forårsaket av rubellaviruset. I det norske vaksinasjonsprogrammet gis det en effektiv vaksine mot røde hunder ved 15 måneders alder og i 6. klasse, og følgelig er sykdommen i praksis så godt som utryddet i Norge.

De få som smittes er ikke-vaksinerte, hovedsakelig barn, men voksne kan også smittes. Sykdommen kan ofte gi fosterskade dersom en gravid kvinne smittes i løpet av svangerskapets første tre til fem måneder. Dette kan medføre abort, hjertefeil, døvhet, svaksynthet eller psykisk funksjonshemming hos barnet. Dette er hovedgrunnen til at man vaksineres mot rubellaviruset, og gravide tilbys blodprøve for å påvise beskyttelse (antistoffer) mot viruset.

LES OGSÅ: Derfor bør du vaksinere barna dine

Symptomer på røde hunder

Sykdommen røde hunder er vanligvis mild og begynner ofte med lett feberfølelse og forkjølelsessymptomer. Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, brystkassa, armene og beina i løpet av et par dager. Prikkene avblekes hvis man trykker på dem med et glass. Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom først til syne blekere. Man blir gjerne rød og betent i svelget, og lymfeknutene i nakken og bak ørene blir ofte større. Noen kan også få øyebetennelse.

BILDEGALLERI: Oversikt: De vanligste utslettene hos barn

UTSLETTET BRER SEG: Røde hunder gir utslett med lyserøde prikker som først vises bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, brystkassa, armene og beina i løpet av et par dager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UTSLETTET BRER SEG: Røde hunder gir utslett med lyserøde prikker som først vises bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, brystkassa, armene og beina i løpet av et par dager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid betyr tiden fra smitte til symptomer utvikler seg. Tiden fra smitte til symptomene på røde hunder bryter ut er vanligvis mellom 14 og 21 dager. Sykdommen er smittsom fra omtrent fem dager før til fem dager etter at utslettet blir synlig.

Diagnose

Man skal kontakte lege ved mistanke om røde hunder. Sjeldenheten og de ofte milde symptomene som ligner på andre virussykdommer gjør at man ofte ikke klinisk mistenker røde hunder dersom det ikke foregår en epidemi eller man vet at man har vært utsatt - dog er det er viktig å stille korrekt diagnose ved enhver mistanke om sykdommen. Størst mistanke om at noen har blitt syke gjelder uvaksinerte personer som for eksempel har vært sammen med barn fra utlandet som er, eller har vært syke av røde hunder. Diagnosen stilles ved å påvise stor økning av antistoffer i to blodprøver med to-fire ukers mellomrom. Legen som får mistanke om at noen har røde hunder, må varsle smittevernsmyndighetene. Grunnen til dette er den store faren ved eventuell smitte av gravide.

Hva annet kan det være?

Andre sykdommer som kan ligne på røde hunder med lignende symptomer er(differensialdiagnoser):

​Kilde: LVH

Behandling

Røde hunder gir som regel mild sykdom, og noen spesiell behandling for symptomene er ofte ikke nødvendig - det finnes heller ingen effektiv behandling mot selve viruset. Barn bør være hjemme fra barnehage og skole på grunn av smittefaren, og den som har røde hunder må ikke ha kontakt med kvinner som er gravide.

GRAVID OG RØDE HUNDER: En fryktet sykdom tidlig i svangerskapet. Risikoen for fosterskade er omtrent 90% i de første 8-10 svangerskapsukene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID OG RØDE HUNDER: En fryktet sykdom tidlig i svangerskapet. Risikoen for fosterskade er omtrent 90% i de første 8-10 svangerskapsukene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvis du er gravid og blir smittet av røde hunder

Legen vil undersøke deg og ta blodprøver for å avgjøre med sikkerhet om det er røde hunder du har fått. Hvis infeksjon påvises tidlig i svangerskapet, kan provosert abort være aktuelt. Risikoen for fosterskade er omtrent 90% i de første 8-10 svangerskapsukene, og faller frem til rundt uke 20 og senere, der fosterskade er svært sjelden.

Hvis du er gravid og mistenker smitte med røde hunder - snakk med legen din.

LES OGSÅ: Gravide bør også unngå å bli smittet av den femte barnesykdom

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kontroll av alle gravide

Vaksinen mot røde hunder forebygger fosterskade. Noen få kvinner er ikke vaksinerte eller har ikke dannet antistoffer. Derfor tas det blodprøve av alle kvinner ved den første svangerskapskontrollen. Hvis en gravid kvinne ikke har beskyttelse (antistoffer) mot rubellaviruset, blir hun rådet til å holde seg unna personer som kan tenkes å ha røde hunder, og å vaksinere seg like etter fødselen.

Kilder: Legehandboka.no, lvh.no

Denne artikkelen ble i sin helhet oppdatert og utvidet i juli 2017 av Rune Erlandsen, lege. Bygget på opprinnelig artikkel skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, 14. januar 2009.