Kan man få vannkopper flere ganger?

Viruset går i dvale etter infeksjonen, betyr det at vi kan bli syke av vannkopper flere ganger? Infeksjonsoverlege gir oss svaret.

VANNKOPPER: Utslettet klør og vannkoppene kan dukke opp overalt på huden. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VANNKOPPER: Utslettet klør og vannkoppene kan dukke opp overalt på huden. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Lommelegen får ofte henvendelser med spørsmål om man kan få vannkopper flere ganger. Stemmer det?

- Vannkopper får man bare en gang. Og nesten alle får det som barn, konstaterer infeksjonsoverlege, Per Åkesson som jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige).

Hvis man en gang har hatt vannkopper, er man altså livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Hverken som barn, ungdom eller voksen.

Finnes det unntak?

- Det eneste unntaket jeg kan tenke meg er når en pasient gjennomgår en stamcelletransplantasjon. Da påvirkes immunsystemet veldig mye. Muligens kan man bli smittet på ny av vannkopper etter en slik behandling, sier Åkesson.

PER ÅKESSON: Per Åkesson er en legespesialist i infeksjonsmedisin. Han jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige).
PER ÅKESSON: Per Åkesson er en legespesialist i infeksjonsmedisin. Han jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige). Vis mer

Det medisinske oppslagsverket Uptodate.com konkluderer annerledes:

Tidligere trodde man at andregangs infeksjon med vannkopper, hos individer uten immunsvikt, var svært sjeldent. Nyere forskning, i forbindelse med vaksinasjonsprogram mot vannkoppevirus, har vist at reinfeksjon kan være vanligere enn tidligere antatt. (3)

Likevel er det viktig å merke seg dette: Da ikke alle diagnostiserte tilfeller av vannkopper blir verifisert med labratorietester er det knyttet stor usikkerhet til raten av ekte andregangs infeksjon. (3)

LES OGSÅ: Barnesykdommene

LES OGSÅ:
image: 12 spørsmål og svar om vannkopper

12 spørsmål og svar om vannkopper

Viruset går i dvale

Vannkopper skyldes et virus som kalles Varicella Zoster. Dette viruset kan også forårsake en annen infeksjon - nemlig helvetesild. Etter at man har hatt vannkopper, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen. (1)

Men viruset kan vekkes til live igjen og gi helvetesild

- Men viruset kan vekkes til live igjen senere og transporteres langs en nerve og ut på huden, forteller Åkesson.

Langs nerven blir det utslett. Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom.

Kan helvetesild smitte?

Noen tror at om du har hatt vannkopper tidligere bør du unngå å være i kontakt med barn som har vannkopper av fare for å få helvetesild. Det stemmer altså ikke. Er du immun mot vannkopper kan du trygt være sammen med de som er smittet uten at du blir syk. På den annen side kan en person med helvetesild smitte en annen person slik at denne får vannkopper. (1)

Oppsummering

Nei. Du kan ikke bli smittet flere ganger av vannkopper.

LES MER:
image: Helvetesild

Helvetesild

Kilder:

Charlotte Lunde, lege, har også lest gjennom og godkjent artikkelen.
1) 12 spørsmål og svar om vannkopper, Lommelegen 2) fhi.no 3)
Albrech, M. Uptodate: Clinical features of varicella-zoster virus infection: Chickenpox. 2017

LES MER:
image: Vannkopper eller annet utslett?

Vannkopper eller annet utslett?