1) Hva er egentlig vannkopper?
Svar: Vannkopper er en av de såkalte barnesykdommene. Vannkopper er veldig smittsomt, og er vanligst hos barn. Det skyldes et virus som kalles Varicella Zoster.
2) Hvordan ser vannkoppene ut?
Svar: Det starter som et utslett, små røde prikker, som regel først på ansiktet og overkroppen. Det utvikler seg i løpet av noen timer væskefylte blemmer eller blærer som klør. Blemmene varer et par dagers tid før det blir skorpe på den. Siden kan det spre seg til resten av kroppen, av og til også i slimhinnene i munnen eller på kjønnsorganene. Man kan få nye blemmer i inntil ca. 1 uke. Derfor vil et barn med mange vannkopper ha noen nye små blemmer, noen store blemmer, noen med skorpe og noen nesten tilhelte sår.
SE BILDER: Vannkopper eller annet utslett? Slik ser du forskjellen
3) Hvordan smitter vannkopper?
Svar: Viruset kan smitte gjennom bitte små dråper, enten ved at man er i direkte kontakt med en som selv er smittet, eller i dråper i luften.
4) Hvor lang tid tar det før smitten bryter ut?
Svar: Når du er blitt smittet, tar det mellom 10 og 20 dager før vannkoppene bryter ut. Dette kalles inkubasjonstiden.
5) Hvor lenge er man smittsom?
Svar: Man er smittsom fra 2–3 dager før utslettet bryter ut og inntil alle blærene har sprukket og fått skorpe.

6) Kan man ha vannkopper uten å være "syk"?
Svar: Voksne kan ha feber, hodepine og sykdomsfølelse i et par dager før utslettet bryter ut, men dette er mer uvanlig hos barn og baby. De som får vannkopper først som voksne, blir vanligvis sykere enn barn. Noen barn med vannkopper får litt feber, og kan bli trøtte og irritable. Det er imidlertid veldig forskjellig hvor påvirket barna blir. Noen får bare få blemmer og er ikke tydelig plaget av feber. Andre barn kan bli nesten dekket av utslett og være mye plaget.
7) Må barnet holdes innendørs?
Svar: Så lenge barnet er smittsomt, er det vanlig praksis i de fleste skoler og barnehager å holde barna hjemme når de har vannkopper. Så lenge barnet selv er i fin form, er det ingenting i veien for at det kan leke utendørs. Men: følg de gode rådene! (Se dette) Mange foreldre føler at det kan være greit "å bli ferdig med det" mens barna er små og da sannsynligvis ikke blir så mye plaget, og lar med vilje barna leke med kamerater som har vannkopper.

Hvor lenge må man være hjemme fra barnehage eller skole med vannkopper?
8) Kan vannkopper være farlig?
Svar: I de aller fleste tilfellene er vannkopper helt ufarlig. Den vanligste komplikasjonen som kan skje, er at man kan få bakterier i sårene etter at blemmen er sprukket. Dette kalles brennkopper. Brennkopper begynner som små blemmer, som etter hvert fylles med puss (verk). Blemmene brister og dekkes med karakteristiske honninggule skorper. Det vanligste stedet å få brennkopper er rundt munnen. Brennkopper er smittsomt, og man skal ha god hygiene for ikke å smitte andre, blant annet gjennom å vaske hendene ofte og bruk eget håndkle. Brennkoppene behandles med antibiotikasalve, og bare ved feber og nedsatt allmenntilstand (sjeldent) er antibiotikatabletter nødvendig.
Vannkopper kan i sjeldne tilfeller gi øyebetennelse og lungebetennelse. Dette gjelder spesielt de som først blir smittet som voksne. En svært sjelden gang kan vannkoppene også gi hjernehinnebetennelse eller hjertebetennelse. Litt mindre enn én av 1000 som har vannkopper, får betennelse i hjernen, lillehjernen eller hjernehinnene. Det kan føre til hodepine, oppkast, ustøhet, omtåkethet og krampeanfall. Utsiktene er gode, og de fleste blir helt friske.
Selv om vannkopper er ufarlig for de fleste, er det noen grupper mennesker som vannkopper kan være farlig for: Personer som har et dårligere immunforsvar, for eksempel HIV-smittede, barn med leukemi og annen kreft, og de som får medikamenter som demper immunforsvaret (for eksempel kortison). Disse bør være ekstra forsiktige.

Fryktet tilstand: Disse symptomene kan være hjernehinnebetennelse
9) Hvordan skal man behandle vannkopper?
Svar: Det viktigste er å prøve å lindre symptomer ved vannkopper: Pass godt på den som er syk. Mål feberen og kontroller med jevne mellomrom hvordan den syke har det. Ring lege hvis du er i tvil om tilstanden. Kløestillende medisin. For å lindre kløen kan en smøre seg inn med hvitvask (reseptfritt) eller lokalbedøvende stoffer (obs! Kan svi en kort stund etter at det er smurt på). Av og til er barnet såpass plaget med kløe at det ødelegger for nattesøvnen, og da kan legen skrive ut resept på antihistaminer som i tillegg til å virke kløstillende også gjør barna trøtte. (Antihistaminer brukes ellers mot allergi og reisesyke)
Ibuprofen (Ibux) bør unngås. Om behov for feberdempende eller smertestillende medisin anbefales paracetamol fremfor ibuprofen. Dette skyldes både gunstigere bivirkningsprofil og at det er sett en økt risiko for alvorlig hud- eller bløtdelsinfeksjon hos pasienter med vannkopper ved bruk av NSAIDs, ifølge Relis.no.
Ro og hvile. Barn bør være hjemme fra barnehage eller skole til utslettet har tørket helt inn. Hvis en person med nedsatt immunforsvar har fått vannkopper, eller hvis det er snakk om et ekstra alvorlig tilfelle, kan man behandle med et stoff som heter aciclovir, som virker virushemmende.

10) Når bør jeg kontakte lege?
Svar: Så lenge allmenntilstanden er god, er det ikke nødvendig å kontakte lege ved vannkopper. Kontakt lege ved dårlig allmenntilstand, kraftig hodepine, nakkestivhet, kvalme, oppkast og feberkramper. Sykehusinnleggelse: Vannkopper er en alvorlig sykdom hos personer med svekket immunforsvar og hos nyfødte som har blitt smittet av moren i siste svangerskapsuke. Disse blir behandlet med immunstyrkende medisiner og/eller virushemmende medikamenter på sykehus
11) Skyldes vannkopper og helvetesild det samme smittestoffet?
Svar: Ja. Helvetesild (herpes zoster) er en infeksjon forårsaket av det samme viruset som forårsaker vannkopper.
Etter at vannkoppene er over, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen. Hvis man en gang har hatt vannkopper, er man livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Men viruset kan vekkes til live igjen senere og krype ut langs en hudnerve. Langs nerven blir det utslett. Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom.
Noen som har hatt vannkopper tidligere tror at de bør unngå å være i kontakt med barn som har vannkopper av fare for å få helvetesild. Det er altså ikke dette som får helvetesild til å bryte ut! På den annen side kan en person med helvetesild smitte en annen person slik at denne får vannkopper.
LES MER OM HELVETESILD:

- Jeg fikk store blemmer på brystet
12) Er det vanlig med kuler bak ørene hos barn med vannkopper?
Svar: Ja. Ved de fleste virusinfeksjonene vil barnet få små, hovne lymfeknuter i nakken og bak ørene. Det er også tilfelle ved vannkopper. Dette er ikke farlig og er et uttrykk for at immunforsvaret jobber slik det skal.
Flere spørsmål og svar:
- Kan man bli smittet av vannkopper flere ganger?
- Vaksine: Hvorfor vaksineres ikke norske barn mot vannkopper?
Gode råd
- Ikke klø selv om det klør! Lett å si, men ikke så lett å la være.
- Ha kortklipte negler, kanskje sove med hansker om natten slik at man ikke klør seg i søvne
- Hygiene er ekstra viktig i denne perioden. Varme og svette gjør kløen verre: Unngå klamme, tettsittende klær, og hold det passe kjølig
Vannkopper hos gravide
Gravide har økt risiko for alvorlig forløp av vannkopper. Vannkoppvirus kan overføres fra mor til foster gjennom hele svangerskapet. Fhi.no skriver at man regner med ca. 2 % risiko for fosterskader ved vannkopper før 20. svangerskapsuke. Vannkopper hos mor i siste uke før eller like etter fødselen kan gi vannkopper hos barnet med høy risiko for alvorlig forløp.
Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus.
Kilder
Revisjon 14.05.2019 Elisabeth Lofthus, sykepleier
Artikkelen ble oppdatert i sin helhet 17.11.2022 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.Opprinnelig skrevet av Ann Cathrin Reichelt, lege. 2005.