Verdens helseorganisasjon (WHO) faser ut navnet på sykdommen, som vi kjenner som apekopper i Norge, monkeypox på engelsk, til nytt navn, nemlig mpox.
Tiltak mot rasisme og stigma
Sykdommen fikk navnet monkeypox i 1970. Viruset ble oppdaget hos aper i fangeskap, derav navnet.
WHO oppgir at årsaken til navnebyttet er rasistisk og stigmatiserende språkbruk på nettet, i enkelte miljøer og lokalsamfunn. Flere land og en rekke enkeltpersoner har meldt bekymring og bedt WHO om å endre navnet.

Dette er apekopper
FHI: – Vi har ikke konkludert
Folkehelseinstituttet har foreløpig ikke endret navnet «apekopper».
– Vi vurderer det, men har ikke konkludert, forteller Marte Petrikke Grenersen ved FHI til Lommelegen.

Endrer diagnosesystemet rekordraskt
Det internasjonale diagnosesystemet som vi også bruker i Norge, ICD-10, vil i den engelskspråklig versjonen snarlig bli oppdatert med mpox som synonym, og monkeypox skal fases ut innen et år, men fortsatt være mulig å søke opp.
Vanligvis tar det flere år å gjøre endringer i diagnosesystemet, men WHO gjør her et unntak og har akselerert prosessen for å få på plass navneendringen.
Det nye diagnosesystemet ICD-11 ventes i 2023, da vil mpox være det nye standardnavnet på diagnosen.
Kriterier for å navne nye sykdommer
I 2015 anbefalte WHO nye kriterier for hvordan man gir navn til nye infeksjonssykdommer. I disse kriteriene nevnes det blant annet at man skal minimere unødvendig negativ innvirkning av navn på handel, reiser, turisme eller dyrevelferd, og unngå å fornærme noen kulturelle, sosiale, nasjonale, regionale, profesjonelle eller etniske grupper.
Ingen nye tilfeller i Norge
– Det har ikke vært noen nye tilfeller med apekopper i Norge siden medio oktober, forteller Grenersen.
Vaksine mot apekopper tilbys nå til menn eller transpersoner som har sex med menn, OG som er hivpositive ELLER står på hiv-PrEP.
Les mer om apekoppevaksine og prioritering av vaksiner hos FHI.