WHO endrer navn på apekopper. Nå heter det mpox

Det norske Folkehelseinstituttet har ikke bestemt seg for hva de vil gjøre med det norske navnet.

UTSLETT: Pasient med apekopper som har røde blemmer på hender og armer. Foto: Marina Demidiuk / Shutterstock / NTB
UTSLETT: Pasient med apekopper som har røde blemmer på hender og armer. Foto: Marina Demidiuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Verdens helseorganisasjon (WHO) faser ut navnet på sykdommen, som vi kjenner som apekopper i Norge, monkeypox på engelsk, til nytt navn, nemlig mpox.

Tiltak mot rasisme og stigma

Sykdommen fikk navnet monkeypox i 1970. Viruset ble oppdaget hos aper i fangeskap, derav navnet.

WHO oppgir at årsaken til navnebyttet er rasistisk og stigmatiserende språkbruk på nettet, i enkelte miljøer og lokalsamfunn. Flere land og en rekke enkeltpersoner har meldt bekymring og bedt WHO om å endre navnet.

FHI: – Vi har ikke konkludert

Folkehelseinstituttet har foreløpig ikke endret navnet «apekopper».

– Vi vurderer det, men har ikke konkludert, forteller Marte Petrikke Grenersen ved FHI til Lommelegen.

NYTT NAVN: Mpox er det nye navnet på engelsk. Foto: i-am-helen / Shutterstock / NTB
NYTT NAVN: Mpox er det nye navnet på engelsk. Foto: i-am-helen / Shutterstock / NTB Vis mer

Endrer diagnosesystemet rekordraskt

Det internasjonale diagnosesystemet som vi også bruker i Norge, ICD-10, vil i den engelskspråklig versjonen snarlig bli oppdatert med mpox som synonym, og monkeypox skal fases ut innen et år, men fortsatt være mulig å søke opp.

Vanligvis tar det flere år å gjøre endringer i diagnosesystemet, men WHO gjør her et unntak og har akselerert prosessen for å få på plass navneendringen.

Det nye diagnosesystemet ICD-11 ventes i 2023, da vil mpox være det nye standardnavnet på diagnosen.

Kriterier for å navne nye sykdommer

I 2015 anbefalte WHO nye kriterier for hvordan man gir navn til nye infeksjonssykdommer. I disse kriteriene nevnes det blant annet at man skal minimere unødvendig negativ innvirkning av navn på handel, reiser, turisme eller dyrevelferd, og unngå å fornærme noen kulturelle, sosiale, nasjonale, regionale, profesjonelle eller etniske grupper.

Ingen nye tilfeller i Norge

– Det har ikke vært noen nye tilfeller med apekopper i Norge siden medio oktober, forteller Grenersen.

Vaksine mot apekopper tilbys nå til menn eller transpersoner som har sex med menn, OG som er hivpositive ELLER står på hiv-PrEP.

Les mer om apekoppevaksine og prioritering av vaksiner hos FHI.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer