Vibrio- og shewanellainfeksjoner etter bading i sjøvann

Økning av tilfeller i Norge, melder FHI. Bakteriene kan utvikle seg til svært alvorlig sykdom med blodforgiftning.

BAKTERIE I HAVET: 3D illustration av bakterien Vibrio cholerae. Den kan finne vei inn i sår eller øregang hos mennesker som bader. Foto: ktsdesign / Goami / Shutterstock / NTB
BAKTERIE I HAVET: 3D illustration av bakterien Vibrio cholerae. Den kan finne vei inn i sår eller øregang hos mennesker som bader. Foto: ktsdesign / Goami / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vibrio- og Shewanellabakterier har sitt viktigste reservoar knyttet til brakk- og saltvann, og finnes i store deler i verden - også i norske kystområder. Hvis vannet holder 20 grader over flere dager kan bakteriene få en oppblomstring. Mest aktuelt er områder i Oslofjorden, samt Telemark- og Sørlandskysten.

I Sverige kalles alvorlig sykdom forårsaket av vibriobakterier for «badsårsfeber». (2)

Disse bakteriene kan overføres til mennesker som bader. Sykdommen kan variere fra mild til svært alvorlig.

Personer med underliggende sykdommer som kronisk leversvikt, immunsvikt eller hemokromatose, en sykdom som gir for mye jern i blodet, er spesielt utsatt og kan utvikle alvorlig sykdom med blodforgiftning (sepsis), men også friske personer kan utvikle sykdom. (2)

Økning i antall

Seniorrådgiver i FHI, Line Ødegård Angeloff, forteller til Dagbladet at det har vært en økning i antall personer som har meldt inn infeksjoner fra bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner.

- Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like. Den ene er «Shewanella» hvor det nå er registrert 7 tilfeller. Den andre er «Vibrio». Av den er det nå registrert 14 tilfeller hittil i sommer.

Smittemåte

Bakterien finner «sin vei inn» gjennom åpne sår og trenger seg inn i hud og blodbane. Det kan også skje med nye tatoveringer, som ikke har grodd.

Eldre, personer med underliggende sykdommer og de med nedsatt immunforsvar er mer utsatt.

Du kan også smittes hvis du spiser rå sjømat, spesielt hvis du spiser østers som ikke er varmebehandlet.

Symptomer

FHI anbefaler å følge nøye med på om sår utvikler seg etter bading. Disse sykdommene kan bakterien utvikle:

- Generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige sårinfeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader. Man må se etter puss, hevelser og rødhet. Det kan ta et halvt døgn til flere dager før sykdommen bryter ut. Generelt anbefaler vi å skylle sår godt i rent vann etter bading i sjøen sier Angeloff . (3)

Ved matsmitte er symptomer oppkast, diaré og magesmerter som i sjeldne tilfeller kan utvikle seg til septikemi.

Oppsøk lege

Ved symptomer og mistanke om smitte må du oppsøke lege.

Behandling

Behandling med antibiotika og eventuell innleggelse på sykehus. (2)

Kilder:

1) Sykehuset i Vestfold: Økt fokus på Vibrioinfeksjoner 2) FHI: Vibrio- og Shewanellainfeksjoner - veileder for helsepersonell 3) Dagbladet: 21 med infeksjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer