Veggedyr - dette bør du se etter

Veggedyr er blodsugere som spres med menneske og bagasje. Parasitten har økt i Norge og er en stor plage for dem som blir bitt, både fysisk og psykisk.

VEGGEDYR-BITT: Slik kan det se ut etter å ha blitt angrepet av veggedyr. Ofte vil bittene klø. Foto: Science Photo Library
VEGGEDYR-BITT: Slik kan det se ut etter å ha blitt angrepet av veggedyr. Ofte vil bittene klø. Foto: Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Veggedyr (Cimex lectularius) finnes over hele verden, men har hatt en klar økning i Norge de siste årene. Veggedyr gir bitt som du kan se på bildet over, men utseende på stikkene / utslett varierer mye.

Tall fra skadedyrbransjen viser at det var 447 bekjempelser av veggedyr i 2007.

– Siden 2000-tallet har antall veggedyrbekjempelser i Norge hatt en formidabel økning. I fjor fikk vi rapportert inn 3034 tilfeller, og vi ser den samme tendensen i andre land som vi kan sammenligne oss med, opplyser Bjørn Arne Rukke, forsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet.

Det er to hovedårsaker til økningen.

– Folk reiser mer enn tidligere og veggedyr spres med reisebagasjen. Det fraktes også mer gjenstander enn før som veggedyr kan haike med. Jo flere personer som er innom et sted, desto større sannsynlig at de har med seg veggedyr i bagasjen eller at de får det med seg videre fra et sted som allerede har veggedyr. Det er klassisk smittespredning, sier Rukke.

Den andre hovedårsaken til økningen er at veggedyr har utviklet motstandsdyktighet mot insektmidlene som brukes. Veggedyr finnes på steder hvor det er mange personer innom per tidsenhet.

– Når de først har etablert seg et sted, vil de fint kunne spre seg videre i huset eller leiligheter. Veggedyr vandrer fra sted til sted. Finner man veggedyr et sted, bør man alltid kontrollere naboleilighetene, råder Rukke.

LES OGSÅ: Slår lusealarm i svært mange fylker

Kjennetegn for veggedyr

Slik ser veggedyr ut:

  • Rødbrunt
  • Oval, flattrykt kroppsform
  • 5-6 mm lang og 3 mm bred (voksne), nymfer er mindre og lysere i fargen
  • Egg: 1 mm lange og hvite
  • Sugesnabel
  • Utskiller en karakteristisk lukt

Kilde: Fhi

Veggedyr er blodsugere og stikker vanligvis mennesker om natten. De angriper vanligvis på steder som ikke er dekket av tøy.

Etter måltidet kravler de raskt tilbake til gjemmestedet i eller nær senga, hvor de også legger egg, legger fra seg avføring (brunsvart ekskrement) og utfører hudskifte.

I løpet av sitt voksne liv kan de produsere 200-500 egg, og legger normalt 1-2 egg om dagen. Veggedyrene trives best ved romtemperatur (28-30 ̊C) , men aktiviteten stopper opp når temperaturen går under 10 grader. Arten kan klare seg uten mat opptil ett år.

VEGGEDYRS AVFØRING: Slik ser det gjerne ut på steder veggedyr gjemmer seg. De legger egg, har avføring (brunsvart ekskrement) og skifter hud. Ganske ekkelt! Foto: Shutterstock
VEGGEDYRS AVFØRING: Slik ser det gjerne ut på steder veggedyr gjemmer seg. De legger egg, har avføring (brunsvart ekskrement) og skifter hud. Ganske ekkelt! Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Slik ser hodelus og luseegg ut

Symptomer for veggedyrbitt

Folk reagerer forskjellig på veggedyrbitt, men kløe er vanlig.

– Noen får kraftige reaksjoner som kuler og byller, andre får mindre reaksjoner - og så er det noen som får veldig liten reaksjon. Ved gjentatte bitt kan man få en allergilignende reaksjon og med raskere og kraftigere respons på stikkene, opplyser Rukke.

Hvis man klør mye på bittstedene, kan dette føre til sekundære infeksjoner. En mager trøst er at veggedyr vil normalt ikke overføre sykdommer til mennesker.

– En ting er bittene, verre er ofte den psykiske belastningen når du får veggedyr. Mange blir satt ut og har økt risiko for søvnmangel i frykt for «nå kommer dem», forteller Rukke.

Veggedyr kan også føre til angst og depresjon.

– I tillegg kan det bli økonomisk problematisk, for det kan koste mye å bli kvitt veggedyr. Prisene kan ligge mellom 15 000 - 30 0000 kroner, sier Rukke.

– Bør man gå til lege hvis man mistenker veggedyr?

– Legen kan si noe om utslettene, men hvis man har vært ute og reist og får stikk når man kommer hjem, bør man kontakte et skadedyrfirma og få dem til å undersøke boligen, råder Rukke.

Veggedyr er ikke direkte farlig, men oppleves ofte som plagsomt og frustrerende - for det kan ta lang tid å bli kvitt dem.

VEGGEDYR I AKSJON: Her ser du ekstrementer, tomme egg og skall under madrassen. Foto: Anticimex AS
VEGGEDYR I AKSJON: Her ser du ekstrementer, tomme egg og skall under madrassen. Foto: Anticimex AS Vis mer

LES OGSÅ: Spolorm kan leve i menneskekroppen og bli opp til 30 cm lang!

Hold kofferten unna senga

Bagasjen er den vanligste måten å få veggedyr inn i boligen på, derfor bør man ta visse forholdsregler når man er ute og reiser.

– Vær litt oppmerksom når du kommer til et overnattingssted. Når jeg skal overnatte på et hotellrom, legger jeg meg aldri der før jeg har sjekket sengen, forteller Rukke.

Han bruker lommelykt-appen på mobilen og går nøye gjennom sømmene i senga.

– Jeg kikker i hele sengebunnen og ser etter sportegn, som mørke ekskrementflekker, hudrester, egg eller veggedyr. Jeg bruker 5-10 minutter på det, avslører Rukke.

Hvis han ikke finner noe, er han relativt beroliget.

– Men jeg pakker aldri ut hele bagasjen og beholder alltid klærne i kofferten. Kofferten plasserer jeg langt unna senga, og jeg lukker den etter at jeg har tatt ut det jeg trenger, sier Rukke.

I noen tilfeller setter han kofferten på badet, gjerne i badekaret.

– Badet er ikke et interessant sted for veggedyrene å være. I badekaret er det svært liten sjanse for veggedyr, påpeker Rukke.

Flere råd fra Folkehelseinstituttet:

  • Hvis du finner veggedyr eller mistenker spor etter disse, skal du ikke flytte inn på rommet.
  • Oppsøk resepsjonen umiddelbart og be om at disse undersøker rommet nøye.
  • Be om et nytt rom eller skift overnattingsted dersom mistanken om veggedyr ikke blir avklart.
  • Har du overnattet på et sted der man mistenker at det kan ha vært veggedyr, bør du kulde- eller varmebehandle bagasjen før denne tas med inn ved hjemkomst. ​
  • Veggedyr er ofte tilknyttet seng, stoler og sofa. De trives også bak listverk, stikkontakter og brannvarslere.
  • Husk at brukte møbler kan inneholde veggedyr. Undersøk derfor grundig slike gjenstander før de tas med hjem.
VEGGEDYR I  SENGEN: Når veggedyr suger blod, svulmer de opp og får en mørkere farge. De kan klare seg opp til ett år uten mat. Foto: Shutterstock
VEGGEDYR I SENGEN: Når veggedyr suger blod, svulmer de opp og får en mørkere farge. De kan klare seg opp til ett år uten mat. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Barnemark - veldig smittsomt

​Bekjempelse av veggedyr

Det er viktig å søke profesjonell hjelp ved bekjempelse av veggedyr.

– Ikke velg firmaer som kun tilbyr å bekjempe veggedyr med én kjemisk løsning. Det vil ikke fungere. Én annen ting er helseaspektet da insektmidler kan være skadelig for mennesker. Veggedyrene er også tøffe og gode til å utvikle resistens mot middelet, opplyser Rukke.

Der er vanskelig å knekke veggedyr med kjemikalier, fordi de har blitt flinkere til å både hindre at disse stoffene kommer inn i kroppen, bryte ned disse stoffene samt skille dem som trenger inn i kroppen. Det er også en viktig årsak til at antall veggedyrangrep har økt de siste årene.

– Derfor er det viktig å kombinere flere tiltak som varme- og kulde behandling, damp eller pulver, råder Rukke.

Kuldebehandling kan gjøres ved å fryse gjenstander ved -18 ºC i 3 døgn. Fryseperioden må være så lang at gjenstandene oppnår denne temperaturen tvers igjennom i 3 døgn. Varmebehandling på over 50 ºC kan utføres i badstue, tørkeskap, tørketrommel eller spesialtelt laget for veggedyrbehandling. Vasking i vaskemaskin på minimum 60 ºC er også et behandlingsalternativ.

Folkehelseinstituttet venter en økning av antall veggedyrtilfeller, og anbefaler derfor at store boligaktører som kommunale boligselskaper, privat utleiere, borettslag, studentskipnader og overnattingssteder etablerer gode strategier for å håndtere problematikken. Det er nødvendig at strategien omhandler alle boenheter i en bygning fordi det er lite effektivt å håndtere veggedyr i enkeltrom/-leiligheter hver for seg dersom naborom-/leiligheter også er angrepet. Det bør etableres rutiner for hele bygg som gjør det mulig å raskt oppdage veggedyr, bekjempe angrepne rom effektivt og kontrollere om utført bekjempelse har lykkes.

Økt kunnskap om veggedyr hos forvaltere og beboere bidrar også til bedre muligheter for å bekjempe veggedyr.

– Vi har ikke fasitløsningen, men vi ser at når store boligaktører ansette dedikert personale for å følge opp sin veggedyrstrategi, vil håndteringen av veggedyrangrep blir mye mer effektiv, påpeker Rukke.

SER ETTER VEGGEDYR: En tekniker sjekker madrassen nøye etter spor. Foto: Anticimex AS
SER ETTER VEGGEDYR: En tekniker sjekker madrassen nøye etter spor. Foto: Anticimex AS Vis mer

LES OGSÅ: Parasitt i badevann gir utslett

Viktig å være åpen om veggedyr

– Alle kan være uheldig og få veggedyr. Stort sett går det greit med tanke på bekjempelse, sier skadedyrtekniker Erik Thomas Gjølme i Anticimex.

Firmaet opplevde 60 prosent økning i antall veggedyrbekjempelser i 2016, og antar at det vil være flere oppdrag totalt i 2017.

Jo tidligere du finner ut at du har veggedyr, jo lettere er det å bli kvitt skadedyrene. Det kan nemlig ta flere måneder å bli kvitt dem hvis de har fått utviklet seg lenge, og da stiger også prisen.

– Det er effektivt å komme tidlig. Åpenhet og informasjon er viktig for å komme til bunns i dette. Ikke heng ut overnattingssteder på TripAdvisor hvis du får veggedyr - dette er jo noe som gjestene har hatt med seg og som hotellet ikke kan noe for, råder Gjølme.

Skadedyrfirmaet pleier å kombinere flere metoder når de skal ta knekken på veggedyrene. De kombinere varme- og kuldebehandling, støvsuging, pulver og har spesialtrekk på senger som har blitt behandlet for veggedyr.

– Det hjelper ikke å flytte ut av soverommet, for veggedyrene kan klare seg uten mat lenge. I stedet strør vi ut et pulver som veggedyrene får på seg, og de dør før de får sugd i seg blod, forteller Gjølme.

– Det er viktig å vite at dette løser seg. Klart det er en påkjenning for de som får veggedyr. Det er viktig å møte dem med forståelse og omsorg, så skal det løse seg, sier skadedyrteknikeren.

LES OGSÅ: Varmeutslett

​Slik smitter ikke veggedyr

Det er mange misforståelser knyttet til veggedyr.

– Noen tror at det skyldes dårlig hygiene og at du bare finner veggedyr på hoteller med lav standard. Men om det er skittent og dårlig renhold er uvesentlig for veggedyrene, som bare vil ha tilgang på blod. De kan komme inn og etablere seg på de beste hotellene, sier Rukke.

Veggedyr sitter ikke permanent på kroppen, slik som eksempelvis hodelus.

– Når veggedyrene skal ta til seg næring, går de kjapt fram - finner blodåren, suger blod i fem minutter og stikker raskt tilbake. Derfor er sjansen liten for at folk som har veggedyr hjemme har veggedyr på kroppen. Det smitter ikke med kroppskontakt, men via gjenstander, forklarer Rukke.

Veggedyr kan imidlertid krype inn i gjenstander man har med seg på besøk, som vesker og sko, derfor bør dette plasseres langt vekk fra senger og møbler på steder der det er mistanke om veggedyr.

– Det beste rådet er å være oppmerksom på det. Pakk alltid opp bagasjen din på et godt opplyst sted, langt fra sengen din og rist klærne, råder Gjølme i Anticimex.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer