Tyfoidfeber ble tidligere kalt tyfus på folkemunne, men det er et upresist begrep, så tyfoidfeber er mer korrekt navn på sykdommen.
Hva er tyfoidfeber?
Tyfoidfeber forårsakes av salmonellabakterien Salmonella Typhi. Tyfoidfeber er en bakteriell smittsom sykdom. Sykdommen kan av og til gi langvarig, eventuelt livsvarig bærertilstand, hvor du ikke selv er syk, men kan smitte andre.
Hvordan smitter tyfoidfeber?
Tyfoidfeber smitter gjennom urin og avføring fra pasienter med tyfoidfebersykdom eller fra friske bakterieutskillere. Bakteriene kan spres ved direkte kontakt med den som utskiller bakteriene i avføringen, eller gjennom matvarer som er kontaminert med bakterier fra smittsom avføring.

Diare - hva kan årsaken være?
LES OGSÅ: Langvarig diarè, hva kan være årsaken?
Hvor i verden kan man bli smittet?
Det ble kun registrert 12 tilfeller med tyfoidfeber i Norge i 2017. De fleste nordmenn som får sykdommen blir smittet i utlandet. De fleste i Asia. I perioden 2010-2017 ble 81 % av de kjente utenlandssmittede smittet i Asia. Vanligste smitteland i denne perioden var for personer på besøk i tidligere hjemland Pakistan (31 tilfeller) og India (18), og for turister India (8 tilfeller). (1)
Hvilke symptomer gir tyfoidfeber?
Tyfoidfeber gir først og fremst gir langvarig, høy feber og nedsatt allmenntilstand. (1)
I tillegg kan tretthet og hodepine være andre symptomer. Først i sykdomsforløpet kan man ha diaré . Etter hvert gjerne forstoppelse. Man kan få utslett på overkroppen, dette kommer gjerne i andre sykdomsuke. (2)
LES OGSÅ: Giardiasis
Kan man vaksinere seg?
Vaksinen kan tas som kapsler eller sprøyte. Vaksine mot tyfoidfeber anbefales særlig til reiser under primitive forhold i Afrika, Sør-Amerika og Asia. Kapslene tas annenhver dag (den består av tre kapsler). Vaksinering med sprøyte settes én gang. (1)
LES MER: Reisevaksiner: Vaksiner deg før du reiser hit
Behandling
Antibiotikabehandling gis etter påvisning av sykdommen ved hjelp av blodprøver eller til personer med kliniske symptomer etter nærkontakt med smittet person. Hvis diagnosen ikke er stilt, må alle relevante prøver være tatt først. (1, 2)
Sykehusinnleggelse vurderes ut fra den kliniske tilstanden. Både tyfoid- og paratyfoidfeber kan gi betydelig nedsatt allmenntilstand og høy feber med behov for overvåkning og parenteral ernæring. (2)
Forebygg smitte
Forebygging og smittetiltak ved infeksjon Det viktigste forebyggende tiltaket for å unngå salmonellasmitte er å ha god hånd- og toaletthygiene. Mat som spises bør være ordentlig tilberedt. Stek og kok maten godt og skrell frukt og grønnsaker. Bakterien kan ikke vokse ved kjøleskapstemperaturer, og drepes ved steking og koking. Bakterien kan overleve i lang tid i tørrmat som for eksempel krydder. (3)
Kilder: 1) Fhi.no om tyfoidfeber 2) Legevakthåndboken 3) Lommelegen.no - salmonella