Tidlige tegn på borreliose

Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge.

FLÅTT: Skogflåtten kan overføre virus eller bakterier til mennesker. Bilde: 24K-Production / Shutterstock / NTB
FLÅTT: Skogflåtten kan overføre virus eller bakterier til mennesker. Bilde: 24K-Production / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Borreliose er en sykdom som blir overført til mennesker fra flått.

Sykdommen viser seg med en rekke forskjellige symptomer, og blir typisk delt inn i tre kategorier; tidlig lokal sykdom, tidlig utbredt sykdom og sein utbredt sykdom.

Dette er kjennetegnene ved de forskjellige kategoriene:

Tidlig lokal sykdom

Ved tidlig lokal sykdom opptrer symptomene typisk 3 til 30 dager etter flåttbitt. Da ser man ofte et karakteristisk utslett kalt erytema migrans, eller i sjeldne tilfeller borrelia lymfocytom. Kun 30 prosent av de smittede er imidlertid klar over at de er blitt bitt av flått, så hvis symptomene viser seg uten at man har sett flåtten, bør man likevel søke lege.

Erytema migrans

I likhet med andre insektbitt- og stikk er det helt normalt å ha litt rødhet på et par centimeter i huden etter flåttbitt. Det er også normalt at det klør ved bittstedet. Disse reaksjonene er ufarlige og forsvinner typisk innen ei uke.

Erytema migrans er et skarpt avgrenset, rødlig utslett som vokser ved bittstedet. Utslettet varierer i både størrelse, form og farge, og behøver ikke nødvendigvis å ha det «klassiske» utseende de fleste kjenner, som en skyteskive. Som regel er utslettet 5 centimeter eller større i største diameter.

60 til 80 prosent av de som blir smittet med bakterien får erytema migrans.

Bilder av hvordan utslettet kan se ut:

Borrelia lymfocytom

Borrelia lymfocytom er et relativt sjeldent symptom som utgjør omkring to prosent av alle tilfeller med borreliose. Tilstanden er vanligst hos barn, og kan oppstå dager til mange måneder etter et flåttbitt.

Borrelia lymfocytom viser seg som en rød eller lilla hevelse, som regel på en øreflipp, brystvorte eller på skrotum.

Andre symptomer ved tidlig lokal sykdom

I tillegg til erytema migrans eller borrelia lymfocytom, kan man også oppleve slapphet, feber, hodepine, muskelsmerter eller hovne lymfeknuter.

Tidlig utbredt sykdom

Noen ganger sprer bakterien seg videre til andre organer og vev i kroppen, og da oppstår det typisk symptomer omkring en til to måneder etter flåttbittet. Nevroborreliose er den vanligste formen for utbredt sykdom i Norge og Europa.

Nevroborreliose

Ved nevroborreliose rammes nervesystemet. Nevroborreliose viser seg blant annet som hjernehinnebetennelse. Hodepine er et vanlig symptom. I tillegg opptrer ofte brennende smerter og følelsesendringer i huden, lammelser i enkelte muskler, ansiktslammelse, samt manglende kontroll over muskler og vansker med koordinasjonen.

I tillegg kommer allmennsymptomer som influensaliknende kroppssmerter og slapphet.

Borrelia artritt

Tidlig utbredt sykdom kan også vise seg som betennelse i ledd, med smerte og hevelse. Kneleddet er oftest rammet, men betennelsen kan også involvere ankelleddet, hofteleddet, albuleddet eller skulderleddet. Som regel rammer betennelsen bare et enkelt ledd.

Andre symptomer ved tidlig utbredt sykdom

En tidlig utbredt borreliainfeksjon kan også vise seg som hjerterytmeforstyrrelse, betennelse inne i øyet eller i øyets regnbuehinne, eller flere hudutslett på kroppen, men dette er mer sjeldent.

Sen utbredt sykdom

Sen utbredt borreliainfeksjon betyr at man har hatt borrelia i mer enn seks måneder, men ofte flere år. Den vanligste formen for sein utbredt sykdom er vedvarende endringer i huden som kan gi en rødlilla eller blålig misfarging, oftest på framsiden av armer eller ben.

Sen utbredt sykdom kan også vise seg som tilbakevendende leddbetennelser eller vedvarende nevrologiske symptomer.

Når skal man søke lege?

Det er ikke nødvendig å oppsøke lege på grunn av et flåttbitt i seg selv, da dette som regel er helt ufarlig. De fleste som blir bitt av flått blir nemlig ikke syke.

Det er imidlertid viktig å holde øye med bittstedet, samt allmenntilstanden i ukene etter flåttbitt, og kontakte lege hvis man får et av følgende symptomer:

  • Rødlig utslett som vokser seg større enn 5 centimeter. Utslettet oppstår typisk 3–30 dager etter flåttbitt.
  • Influensaliknende symptomer som hodepine, feber, muskel- og leddsmerter.
  • Betennelse og hevelse i kroppens store ledd, for eksempel kneleddet.
  • Symptomer fra nervesystemet som for eksempel ansiktslammelse, lammelser av armer eller bein, følelsesendringer i huden eller smerter.
  • Tegn på hjernebetennelse (TBE) som hodepine, sløvhet, forvirring, muskelsmerter, lammelser og nakkestivhet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer