TBE: Skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt (TBE) er en sjelden sykdom man kan få av flåttbitt. Hjernevevet blir betent og sykdommen er alvorlig. Bor du utsatt til, kan det være lurt å vaksinere seg.

FLÅTTBITT: Et flåttbitt kan i sjeldne tilfeller medføre alvorlig sykdom. Fjern alltid flått hvis du ser at du har en på huden din.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FLÅTTBITT: Et flåttbitt kan i sjeldne tilfeller medføre alvorlig sykdom. Fjern alltid flått hvis du ser at du har en på huden din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flåttbåren encefalitt kalles også skogflåttencefalitt. Forkortelsen TBE står for det engelske navnet på sykdommen: tick-borne encephalitis.

- Ved TBE (skogflåttencefalitt) er det stor variasjon i det sykdomsbildet. Noen får ingen symptomer, noen får et mildt sykdomsforløp med influensalignende sykdom, mens enkelte kan bli svært syke med hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse eller ryggmargsbetennelse, forteller Yvonne Kerlefsen, rådgiver, ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Det er identifisert tre subtyper av viruset. En europeisk variant, en sibirsk variant og en variant fra det fjerne Østen.

- I Norge har vi kun den europeiske varianten som smitter via skogflåtten (Ixodes ricinus). De andre to varianetene smitter hovedsakelig via taigaflåtten (Ixodes persulcatus) som vi ikke har i Norge. Disse subtypene gir som regel et langt mer alvorlig sykdomsforløp enn den europeiske varianten, understreker Kerlefsen.

Viktig: Selv om du har blitt bitt av en flått, vil du mest sannsynlig IKKE utvikle sykdom. I snitt er det under 1% av flåtten som er bærere av TBE-viruset.

Flåtten som finnes i Norge kan overføre flere sykdommer til dyr og mennesker. De to sykdommene vi frykter er:

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Hvordan ser en skogflått ut?

I Norge har man til nå oppdaget 13 ulike flåttarter, hvorav skogflått er den mest vanligste. De voksne hannene er 2-3 mm, mens de voksne hunnene er 3–4 millimeter. Når hunnen er fullsugd med blod kan den bli inntil 1,5 cm lang. Skogflåtten har en stor kropp og et lite ”hode”.

TO HUNNER ETTER DE HAR SUGD BLOD: Kroppen eser opp etter at hunnen har sugd blod, og insektet kan få en diameter på opp til 15 mm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TO HUNNER ETTER DE HAR SUGD BLOD: Kroppen eser opp etter at hunnen har sugd blod, og insektet kan få en diameter på opp til 15 mm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
HUNN OG HANN: Illustrasjon av en voksen hann- hunnskogflått. Hannen er svart og hunnen brun. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HUNN OG HANN: Illustrasjon av en voksen hann- hunnskogflått. Hannen er svart og hunnen brun. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan kan jeg bli smittet av TBE?

- TBE-viruset kan smitte med en gang flåtten begynner å suge blod, det vil si kort tid etter et flåttbitt. Dette i motsetning til Borrelia-bakterien hvor det er liten risiko for smitte de første 24-48 timene, forteller Kerlefsen.

Det er uansett viktig å fjerne flått så fort du ser en på huden. Dra den rett ut med pinsett eller negl. Den lille resten som eventuelt sitter igjen gjør ingen skade, men kan gi en lokal hudirritasjon som vil forsvinne av seg selv i løpet av noen dager. (4)

I sjeldne tilfeller kan TBE-viruset også smitte via inntak av upasteurisert ku-, sau- eller geitemelk. Man har kun sett tilfeller av dette i utlandet, men i 2018 ble det for første gang funnet TBE-virus i upasteurisert melk fra norske gårder. TBE smitter ikke fra person til person. (4)

Gravide kan smitte foster, men ellers kan ikke TBE smittes fra menneske til menneske.

LES OGSÅ: Ni fakta om flåttbåren sykdom

Hvor mange rammes i Norge?

- I 2020 ble det meldt inn rekordmange tilfeller av TBE i Norge, cirka 40 personer. Det er ikke så mange tatt i betrakning hvor mange som får flåttbitt hvert år, men det er alvorlig for de det gjelder. Det kan ta litt tid før man føler seg helt frisk igjen. En del av disse pasientene får også senskader, sier Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret, Sørlandet Sykehus.

Hvor i Norge kan man bli smittet?

SLIK SMITTER TBE-VIRUSET: Viruset overføres fra bittet over i blodbanen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SLIK SMITTER TBE-VIRUSET: Viruset overføres fra bittet over i blodbanen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

– Det er generelt mye flått i kystnære strøk på sørlandet og vestlandet, forteller Kerlefsen til Lommelegen.

Hun forteller at flåtten er aktiv fra et par plussgrader og varmere, men er typisk mest aktiv når tempereaturen stiger i sommerhalvåret. I Norge regnes ofte flåttsesongen fra april til november, men dette kan variere fra år til år.

- Flåtten er ofte mest aktiv i mai-juni, og igjen på sensommeren. Men folk er ofte mest aktive i naturen midt på sommeren, så det er ofte da mange blir bitt. Det er også mulig å bli bitt av flått på vinteren. Det er først og fremst temperaturen som bestemmer flåttaktiviteten. Så lenge det er et par plussgrader ute kan flåtten være aktiv, sier Kerlefsen.

Inkubasjonstid

Det tar cirka 2-28 dager etter at man har blitt bitt av en flått, til man får symptomer.

Symptomer på TBE-infeksjon

Symptomene på TBE kan komme 2-28 dager etter flåttbitt.

- ed TBE er det stor variasjon i det kliniske bildet. Noen får ingen symptomer, noen får et mildt sykdomsforløp med influensalignende sykdom, mens enkelte kan bli svært syke med hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse eller ryggmargsbetennelse. Hos de som blir alvorlige syke er et såkalt bifasisk forløp er vanlig, forteller Kerlefsen.

Et bifasisk forløp, vil si at sykdommer skjer i to faser.

FASE 1: Første fase varer gjerne en liten uke og beskrives ofte som en “sommerinfluensa”, med symptomer som moderat feber, hodesmerter og muskelsmerter. En del pasienter vil bli helt friske etter fase 1 og vil sannsynligvis aldri få vite at de har hatt vært smittet med TBE viruset, med mindre de testes for antistoffer (huskestoffer) tilfeldig senere.

FASE 2: Omlag 30% av de som får TBE vil etter en kortere periode med symptombedring og mindre feber oppleve å få nye og kraftigere symptomer. Typiske symptomer i fase 2 er høyere feber, verre hodesmerter, sløvhet, forvirring, kvalme, oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter og lammelser. Dette er symptomer på hjernehinnebetennelse, hjernebetennelse og/eller ryggmargbetennelse. Voksne, særlig eldre, får ofte et mer alvorlig sykdomsforløp enn barn.

Kan det være noe annet?

Andre sykdommer som kan gi lignende symptomer kan være:

  • Encefalitt, meningitt og meningoencefalitt med andre årsaker enn TBE
  • Blødninger
  • Svulster
  • Traume (hodeskade)
  • Forgiftning og medisiner
  • Andre sykdommer i sentralnervesystemet.

Slik stilles diagnosen TBE

Diagnose stilles klinisk, (symptomer og tegn som legen ser) og man bør ta en spinalvæske prøve, CT av hodet og andre blodprøver for å finne den korrekte underliggende grunnen til encefalitt. Det finnes ingen medisin mot tbe, men man trenger behandling på sykehus for å lette symptomer.

- Diagnosen TBE stilles ved funn av antistoffer i blod og spinalvæske, og betennelsesceller i spinalvæsken. I tidlig fase etter smitte finner man ikke alltid antistoffer i blodet, men arvestoffet til TBE-viruset kan påvises i tidlig fase med en PCR-prøve. Omtrent en ukes tid etter smitte vil TBE-antistoffer av typen IgM og IgG dannes. PCR testen er da ikke positiv lenger, fordi den viremiske fasen – tiden viruset finnes i store mengder i blod og vev – er over. NB. Funn av TBE-antistoff i blod betyr ikke alltid sykdom. Antistoffene kan skyldes tidligere gjennomgått smitte, en kryssreaksjon med antistoffer fra andre infeksjoner i samme virusfamilie, eller vaksiner (f.eks. gulfebervaksine), forteller Kerlefsen til Lommelegen.

Vaksine mot TBE

Det finnes en vaksine for TBE og norske myndigheter anbefaler at folk som er mye ute, eller av andre grunner er mye utsatt for flåttbitt i de sydlige fylkene hvor man har sett smitte av TBE, lar seg vaksinere. Den er tilgjengelig for voksne og barn, og anbefalingen gjelder både fastboende og besøkende.

Prognose

Heldigvis blir de fleste friske selv om de har hatt en alvorlig TBE-infeksjon. Likevel får opptil en tredel av de som har hatt sykdommen langvarige plager som varer i måneder og år etter TBE infeksjonen. Det kan dreie seg om hodepine og kognitive vansker som problemer med oppmerksomhet og hukommelse, eller restlammelser og balanseforstyrrelser. (4)

Andre subtyper av viruset har høyere dødelighet enn typen vi ser her i Norge.

Kilder: 1) Fhi, 2) Fhi for helsepersonell, 3) Uptodate, 4) Flåttsenteret

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer