TBE: Skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt (TBE) er en sjelden sykdom man kan få av flåttbitt. Hjernevevet blir betent og sykdommen er alvorlig. Bor du utsatt til, kan det være lurt å vaksinere seg.

FLÅTTBITT: Et flåttbitt kan i sjeldne tilfeller medføre alvorlig sykdom. Fjern alltid flått hvis du ser at du har en på huden din.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FLÅTTBITT: Et flåttbitt kan i sjeldne tilfeller medføre alvorlig sykdom. Fjern alltid flått hvis du ser at du har en på huden din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flåttbåren encefalitt kalles også skogflåttencefalitt. Forkortelsen TBE står for det engelske navnet på sykdommen: tick-borne encephalitis. Det er bare flåttypen skogflått som kan overføre sykdommen til mennesker via bitt. Skogflåttencefalitt er en betennelse i hjernevevet, og således en alvorlig sykdom.

Flåtten vi finner i Norge kan overføre flere sykdommer til mennesker. De to sykdommene vi frykter er:

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer
HUNN OG HANN: Illustrasjon av en voksen hann- hunnskogflått. Hannen er svart og hunnen brun. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HUNN OG HANN: Illustrasjon av en voksen hann- hunnskogflått. Hannen er svart og hunnen brun. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan ser en skogflått ut?

I Norge har man til nå oppdaget 13 ulike flåttarter, hvorav skogflått er den mest vanligste. De voksne hannene er 2-3 mm, mens de voksne hunnene er 3–4 millimeter. Når hunnen er fullsugd med blod kan den bli inntil 1,5 cm lang. Skogflåtten har en stor kropp og et lite ”hode”.

TO HUNNER ETTER DE HAR SUGD BLOD: Kroppen eser opp etter at hunnen har sugd blod, og insektet kan få en diameter på opp til 15 mm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TO HUNNER ETTER DE HAR SUGD BLOD: Kroppen eser opp etter at hunnen har sugd blod, og insektet kan få en diameter på opp til 15 mm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan kan jeg bli smittet av TBE?

Flått lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Viruset kan overføres til menneske via et bitt i huden. Flåtten suger seg fast i huden for å drikke blod. TBE-viruset kan bli overført til deg kort tid etter at du har blitt bitt. Det er derfor viktig å fjerne flått så fort du ser en på huden. Dra den rett ut med pinsett eller negl. Den lille resten som eventuelt sitter igjen gjør ingen skade, men kan gi en lokal hudirritasjon som vil forsvinne av seg selv i løpet av noen dager. (4)

Viktig: Selv om du har blitt bitt av en flått, er det mest sannsynlig at du IKKE utvikler sykdom. De fleste flått er ikke bærere av TBE eller borreliose.

Smitte er også beskrevet gjennom infisert geitemelk. (2) En gravid kan smitte foster, men ellers kan ikke TBE smittes fra menneske til menneske.

LES OGSÅ: Ni fakta om flåttbåren sykdom

SLIK SMITTER TBE-VIRUSET: Viruset overføres fra bittet over i blodbanen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SLIK SMITTER TBE-VIRUSET: Viruset overføres fra bittet over i blodbanen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvor i Norge kan man bli smittet?

TBE er fremdeles en sjelden infeksjon i Norge, og i 2015 var det 9 mennesker som ble smittet i Norge, alle sammen langs vestkysten av Oslofjorden, i Buskerud, Vestfold, Telemark og Agderfylkene. Samtidig har man funnet flått som bærer viruset så langt nord som Nordland.

LES MER: Her bør du se opp for flått! Oversikt over fylker.

Inkubasjonstid

Det tar cirka 7-14 dager etter at man har blitt bitt av en flått eller drukket infisert geitemelk, til man får symptomer.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Symptomer på TBE-infeksjon

FASE EN:

Tidlige symptomer inkluderer:

FASE TO:

Etter at man blir bedre, opplever mellom 20-30% av smittede at de får en fase nummer to av sykdommen. Dette er en alvorlig utvikling av sykdommen.

Denne fasen kan gi både hjernehinnebetennelse (meningitt), hjernevevbetennelse (encefalitt), og meningoencefalitt (Samtidig betennelse i hjernevev, hjernehinne og ryggmarg). Man kan få stiv nakke, høy feber, forvirring, og problemer med motorikk og sanser.

Differensialdiagnoser

Andre sykdommer som kan gi lignende symptomer kan være:

  • Encefalitt, meningitt og meningoencefalitt med andre årsaker enn TBE
  • Blødninger
  • Svulster
  • Traume (hodeskade)
  • Forgiftning og medisiner
  • Andre sykdommer i sentralnervesystemet.

Slik stilles diagnosen TBE

Diagnose stilles klinisk, (symptomer og tegn legen ser) og man bør ta en spinalvæske prøve, CT av hodet og andre blodprøver for å finne den korrekte underliggende grunnen til encefalitt. Det finnes ingen medisin mot tbe, men man trenger behandling på sykehus for å lette symptomer.

image: Vaksiner mot flåttbårne sykdommer

Vaksiner mot flåttbårne sykdommer

Vaksine mot TBE

Det finnes en vaksine for TBEV og norske myndigheter anbefaler at folk som er mye ute, eller av andre grunner er mye utsatt for flåttbitt i de sydlige fylkene hvor man har sett smitte av TBE, lar seg vaksinere. Den er tilgjengelig for voksne og barn, og anbefalingen gjelder både fastboende og besøkende.

Prognose

De som gjennomgår fase to kan ha en lang rekonvalesens, og mellom 30-60% får langvarige men. 10-20% kan oppleve nevropsykiatriske problemer.

Dødeligheten for TBE er lav, mellom 1-2%. Andre subtyper av viruset har høyere dødelighet enn typen vi ser her i Norge.

Kilder: 1) Fhi, 2) Fhi for helsepersonell, 3) Uptodate, 4) Flåttsenteret