Symptomer ved engelsk mutasjon: Tre forskjeller

Ny undersøkelse viser at de som er smittet av den engelske varianten rapporterer flere symptomer, enn de som har det opprinnelige coronaviruset. Men det var også to andre forskjeller.

ULIKE TEGN PÅ CORONAVIRUS: Litt mindre tap av lukt og smak, noe mer magesymptomer og flere symptomer generelt blir meldt ved engelsk variant av covid-19. Foto: Rita Pirahova / Alla Aramyan / Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
ULIKE TEGN PÅ CORONAVIRUS: Litt mindre tap av lukt og smak, noe mer magesymptomer og flere symptomer generelt blir meldt ved engelsk variant av covid-19. Foto: Rita Pirahova / Alla Aramyan / Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Den engelske mutasjonen av coronaviruset, også kalt britiske variant, kan gi noe mer alvorlig sykdom, og kan også være mer dødelig viser FHI sin siste oppdaterte risikorapport, som Lommelegen tidligere har omtalt. Vi vet også at den engelske mutasjonen er mer smittsom.

Men er symptomene annerledes enn ved det vanlige coronaviruset? Ja, sier en nylig publisert undersøkelse fra britiske helsemyndigheter og universitetetene i Oxford og Manchester.

Undersøkelsen baserer seg på pasienter som testet positivt for coronaviruset mellom 15. november 2020 og 16. januar 2021, og deres subjektive rapportering av symptomer. Pasientene ble også testet for om de hadde vanlig coronavirus eller mutert variant, slik at forskerne kunne sammenligne om det var forskjeller i symptomene.

FORSKJELL I SYMPTOMER: Coronavirus (COVID-19) Infection Survey: characteristics of people testing positive for COVID-19 in England, 27 January 2021. Norsk tekst v. Lommelegen.
FORSKJELL I SYMPTOMER: Coronavirus (COVID-19) Infection Survey: characteristics of people testing positive for COVID-19 in England, 27 January 2021. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

1. Mer symptomer generelt

Ved opptelling av symptomer hadde pasientene med engelsk mutasjon rapportert flere symptomer totalt, sammenlignet med pasientene som hadde det opprinnelige coronaviruset.

Det er verdt å legge merke til at omtrent halvparten av pasientene ikke meldte symptomer i det hele tatt - men altså litt flere med den engelske varianten ble syke.

image: Nye varianter av viruset: Dette vet vi så langt

Nye varianter av viruset: Dette vet vi så langt

Klassiske coronasymptomer ble også rapportert oftere ved engelsk variant. Dette er de klassiske symptomene:

  • Hoste
  • Feber
  • Kortpustethet
  • Tap av smak eller tap av lukt

2. Mer symptomer fra mage og tarm

De med det muterte viruset rapporterte mer symptomer fra mage- og tarm. Disse symptomene var:

  • Magesmerter
  • Oppkast
  • Diaré
image: Gir den engelske virusvarianten mer alvorlig sykdom?

Gir den engelske virusvarianten mer alvorlig sykdom?

3. Mindre tap av lukt og smak

Når man så på symptomet tap av smak og lukt isolert, viste det seg imidlertid at færre med den engelske varianten rapporterte dette, sammenlignet med de som var smittet med det opprinnelige coronaviruset.

Det understrekes i den engelske undersøkelsen at resultatene er foreløpige og kan revideres.

DB+: Les hva norske legerspesialister mener om undersøkelsen og hva som er årsaken til forskjellene.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-