Symptomer på Coronavirus

Hoste, tett nese, sår hals, feber? Hva er forskjellen på en vanlig forkjølelse, influensa, allergi eller coronainfeksjon?

SYMPTOMER PÅ CORONA: De fleste som blir smittet av koronavirus får forkjølelsesymptomer, så blir de friske igjen. Men 1 av 6 utvikler alvorlig sykdom med pusteproblemer og lungebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ CORONA: De fleste som blir smittet av koronavirus får forkjølelsesymptomer, så blir de friske igjen. Men 1 av 6 utvikler alvorlig sykdom med pusteproblemer og lungebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det nye coronaviruset smitter mellom mennesker, og hvis du har vært i et land med pågående utbrudd, eller i kontakt med mennesker som har vært smittet, bør du være spesielt oppmerksom på symptomer.

Vaksinerte kan også bli smittet, men symptomene er annerledes enn for uvaksinerte: Topp fem vanligste koronasymptomer for vaksinerte

Ligner en vanlig forkjølelse

– En infeksjon med coronavirus (Covid-19) skiller seg lite fra en vanlig øvre luftveisinfeksjon i første fase, eller for dem som blir mildt syke. I symptomatologi er det liten forskjell på forkjølelse og coronavirus i mild fase av sykdommen.

De vanligste symptomer er feber, tørrhoste, sår hals og eventuelt kortpustethet, forteller Frode Forland, Fagdirektør, Smittevern og global helse ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Lommelegen.

LES OGSÅ: Hvor finner jeg koronasertifikatet mitt og hvordan bruke det?

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Corona, forkjølelse, influensa eller allergi?

FHI sine nettsider står det presisert at det nye koronaviruset kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ved coronainfeksjon (covid-19) er i stor grad overlappende med symptomer på andre luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa, særlig ved mindre alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet har laget en tabell for å tydeliggjøre forskjellene i symptomer:

Symptomer Covid-19 Forkjølelse Influensa Allergi
FeberVanlig *SjeldenVanligSjelden
HosteVanlig *VanligVanligNoen ganger
TungpustethetvanligNeiSjeldenNoen ganger
HodepineVanligNoen gangerVanligNoen ganger
SlapphetVanlig *Noen gangerVanligNoen ganger
Nedsatt lukte- og/eller smaksansVanligNoen gangerNoen gangerNoen ganger
MuskelverkVanligNoen gangerVanligSjelden
Sår halsNoen ganger (Vanligst hos barn)VanligVanligSjelden (men kløe kan forekomme)
Rennende eller tett neseNoen gangerVanligNoen gangerVanlig
NysingSjeldenVanligSjeldenVanlig

*Hovedsymptom definert ut ifra WHOs kriterier for mistenkt covid-19.

WHO forteller på sine nettsider at de fleste har symptomer som er milde og utvikler seg gradvis. Noen har ingen symptomer, selv om de er smittet.

LES OGSÅ: Kan man gå på jobb når man er forkjølet?

Frode Forland. Foto: FHI
Frode Forland. Foto: FHI Vis mer

Kan utvikle seg til pusteproblemer og lungebetennelse

WHO oppgir at 80 % av de sin har blitt smittet blir friske igjen, uten behov for noen spesiell behandling. Mens 1 av 6 som blir smittet, blir alvorlig syk og utvikler pusteproblemer. Eldre og syke mennesker er mest utsatt. Omtrent 2 % av dem som blir smittet med coronavirus har dødd.

– For dem som blir alvorlig syke av Coronavirus kan det utvikle seg til en pneumoni (lungebetennelse), forteller Forland.

Søk alltid legehjelp ved pusteproblemer

- Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot sykdommen, ifølge FHI.

Søk lege ved disse coronasymptomene

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid betyr hvor lang tid det går fra man blir smittet til man utvikler symptomer. WHO estimerer at inkubasjonstiden varierer mellom 1–14 dager. Disse tallene vil bli oppdatert når vi får mer kunnskap om sykdommen.

Tegnene på lungebetennelse

Når oppsøke lege?

WHO råder mennesker som har feber, hoste og pusteproblemer å oppsøke lege. I Norge påpeker helsemyndighetene at du i første omgang bør ringe lege eller legevakt, ved mistanke om smitte, før du reiser til legekontoret.

Ring før du oppsøker legekontor eller legevakt

Hvis du har vært i et land med pågående utbrudd, eller hatt kontakt med noen med mistenkt eller påvist smitte, bør terskelen for å kontakte lege være lavere.

– Hvis man har vært i et av landene med påvist utbredt spredning i samfunnet, sjekk FHI sine nettsider for oppdaterte land, bør man ta kontakt med helsetjenesten om man får symptomer som feber, tørrhoste, sår hals med mer i løpet av de neste 14 dagene, råder Forland.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer