Symptomer på Coronavirus

Hoste, tett nese, sår hals, feber? Hva er forskjellen på en vanlig forkjølelse og coronainfeksjon?

SYMPTOMER PÅ CORONA: De fleste som blir smittet av koronavirus får forkjølelsesymptomer, så blir de friske igjen. Men 1 av 6 utvikler alvorlig sykdom med pusteproblemer og lungebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ CORONA: De fleste som blir smittet av koronavirus får forkjølelsesymptomer, så blir de friske igjen. Men 1 av 6 utvikler alvorlig sykdom med pusteproblemer og lungebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det nye coronaviruset smitter mellom mennesker, og hvis du har vært i et land med pågående utbrudd, eller i kontakt med mennesker som har vært smittet, bør du være spesielt oppmerksom på symptomer.

Antall smittede i hele verden øker, se live map på DB.no som viser spredning av viruset i verden.

image: Seks pasienter forteller: Slik er coronasymptomene

Seks pasienter forteller: Slik er coronasymptomene

Ligner en vanlig forkjølelse

– En infeksjon med coronavirus (Covid-19) skiller seg lite fra en vanlig øvre luftveisinfeksjon i første fase, eller for dem som blir mildt syke. I symptomatologi er det liten forskjell på forkjølelse og coronavirus i mild fase av sykdommen. Mest vanlige symptomer er feber, tørrhoste, sår hals og eventuelt kortpustethet, forteller Frode Forland, Fagdirektør, Smittevern og global helse ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Lommelegen.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Corona, forkjølelse, influensa eller allergi?

FHI sine nettsider står det presisert at det nye koronaviruset kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ved coronainfeksjon (covid-19) er i stor grad overlappende med symptomer på andre luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa, særlig ved mindre alvorlig sykdom. Folkehelseinstituttet har laget en tabell for å tydeliggjøre forskjellene i symptomer:

Symptomer Covid-19 Forkjølelse Influensa Allergi
FeberHovedsymptom*SjeldenVanligSjelden
HosteHovedsymptom*VanligVanligNoen ganger
TungpustethetHovedsymptom*NeiSjeldenNoen ganger
HodepineVanligNoen gangerVanligNoen ganger
SlapphetVanligNoen gangerVanligNoen ganger
Nedsatt lukte- og/eller smaksansVanligNoen gangerNoen gangerNoen ganger
MuskelverkNoen gangerNoen gangerVanligSjelden
Sår halsNoen gangerVanligVanligSjelden (men kløe kan forekomme)
Rennende eller tett neseNoen gangerVanligNoen gangerVanlig
NysingSjeldenVanligSjeldenVanlig

*Hovedsymptom er her definert ut ifra WHOs kriterier for mistenkt covid-19.

WHO forteller på sine nettsider at de fleste har symptomer som er milde og utvikler seg gradvis. Noen har ingen symptomer, selv om de er smittet.

Kan utvikle seg til pusteproblemer og lungebetennelse

Frode Forland. Foto: FHI
Frode Forland. Foto: FHI Vis mer

WHO oppgir at 80 % av de sin har blitt smittet blir friske igjen, uten behov for noen spesiell behandling. Mens 1 av 6 som blir smittet, blir alvorlig syk og utvikler pusteproblemer. Eldre og syke mennesker er mest utsatt. Omtrent 2 % av dem som blir smittet med coronavirus har dødd.

– For dem som blir alvorlig syke av Coronavirus kan det utvikle seg til en pneumoni (lungebetennelse), forteller Forland.

«Søk alltid legehjelp ved pusteproblemer»

- Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine mot sykdommen, ifølge FHI.

Søk lege ved disse coronasymptomene

image: Er det coronavirus eller en vanlig forkjølelse?

Er det coronavirus eller en vanlig forkjølelse?

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid betyr hvor lang tid det går fra man blir smittet til man utvikler symptomer. WHO estimerer at inkubasjonstiden varierer mellom 1–14 dager. Disse tallene vil bli oppdatert når vi får mer kunnskap om sykdommen.

Tegnene på lungebetennelse

Når oppsøke lege?

WHO råder mennesker som har feber, hoste og pusteproblemer å oppsøke lege. I Norge påpeker helsemyndighetene at du i første omgang bør ringe lege eller legevakt, ved mistanke om smitte, før du reiser til legekontoret.

«Ring før du oppsøker legekontor eller legevakt»

Hvis du har vært i et land med pågående utbrudd, eller hatt kontakt med noen med mistenkt eller påvist smitte, bør terskelen for å kontakte lege være lavere.

– Hvis man har vært i et av landene med påvist utbredt spredning i samfunnet, sjekk FHI sine nettsider for oppdaterte land, bør man ta kontakt med helsetjenesten om man får symptomer som feber, tørrhoste, sår hals med mer i løpet av de neste 14 dagene, råder Forland.

image: Dette vet vi om coronaviruset

Dette vet vi om coronaviruset

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 299,-