Spolorm

Innvollsormen spolorm ser ut som en hvit meitemark. Parasitten kan leve i menneskekroppen og bli opp til 30 centimeter lang.

SPOLORM: En spolorm i en hanskekledd hånd. En spolorm kan bli opp til 30 cm i tarmen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SPOLORM: En spolorm i en hanskekledd hånd. En spolorm kan bli opp til 30 cm i tarmen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spolorm (Ascaris lumbricoides) er en rundmark. Hvis man har blitt smittet med rundmark, kalles sykdommen ascariose. Rundmark er lange sylindriske marker og utgjør den største gruppen av marker med mer enn 500 000 arter.

Barnemark, også kalt småmark, er den vanligste rundmarken i Norge, spolorminfeksjon er langt mer sjelden. Tidligere var spolrorm mer vanlig i Norge. Tilfeller oppdages i dag vanligvis ved rutineundersøkelser av innvandrere fra endemiske områder.

Spolormer lever i tynntarmen, og bruker mennesket som vert for nesten hele livsløpet sitt.

Utseende til en spolorm minner litt om en stor, hvit meitemark, uten "magebeltet" som meitemark har. En voksen orm kan bli opptil 30 cm lang. Spolormer trives i varm, fuktig jord, og er meget vanlig i tropiske og subtropiske land, særlig hos barn og i områder med dårlig hygiene og sanitering.

LES OGSÅ: Bendelorm kan bli 10 meter lang i magen din

Smitte

Spolorm smittes ikke fra person til person direkte, man må komme i kontakt med jord som er blandet med menneskeavføring som har spolorm egg eller eventuelt vann som er kontaminert med smittet avføring. Fra man blir smittet med et egg til man selv blir en vert hvor en orm slipper ut egg i tynntarmen tar det ca to-tre måneder. Diagnose stilles ved påvisning av egg eller ormer i avføringen.

Livssyklusen til en spolorm begynner ved at man får i seg et egg. Disse eggene kan ikke infisere mennesker hvis de ikke har vært i jord, og vi kan få dem i oss via frukt, grønnsaker eller andre ting som har vært borte i jord med spolormegg.

Etter en periode i i tynntarmen, klekkes larver fra eggene, og de borer seg så gjennom tarmveggen, og sprer seg så via lymfesystemet og blodårer til lungene. Der blir de i ca en uke og så kommer de seg inn i luftveien, sprer seg i halsen og blir hostet opp i munnen og svelget ned i tarmesystemet igjen. Der gror de seg voksne til hann eller hunnormer. Hunnormene blir større enn hannormene, ca 30-40 cm lange og rundt 5 mm i diameter. Hannene er omtrent halvparten av denne størrelsen, og de har en krum halespiss.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til analkløe

KOMPLISERT LIVSSYKLUS:Spolormen utvikler seg til sist som voksne ormer i tarmen, og kan bli opp til 30 centimeter lange. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KOMPLISERT LIVSSYKLUS:Spolormen utvikler seg til sist som voksne ormer i tarmen, og kan bli opp til 30 centimeter lange. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hunnene er ekstremt fruktbare. Etter at de har parret seg med hannen i tynntarmen, kan de slippe ut opp til 200 000 egg hver dag. Disse eggene går ut med avføringen, og syklusen starter på nytt.

Spolorm kan leve i et menneske mellom ett og to år.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Symptomer

De fleste som blir smittet har få eller ingen symptomer, men hvis det er nok ormer i kroppen kan det få alvorlige konsekvenser.

Symptomer er ofte milde, men hvis infeksjonen er stor nok kan man se dårlig vekstutvikling hos barn, blokkering av tarmer og lymfangitt, i tillegg til blokkering av lever og bukspyttkjertel kanaler.

Differensialdiagnose

Symptomene på spolmarkinfeksjon kan ligne på andre sykdommer. Dette avhenger av hvilke symptomer man har, og kan inkludere:

ULIKE TYPER ORMER OG MARK: MEnneskekroppen kan bli innvadert av forkjellige typer innvollsorm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ULIKE TYPER ORMER OG MARK: MEnneskekroppen kan bli innvadert av forkjellige typer innvollsorm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Behandling inkluderer markmiddel som mebendazol eller albendazol og bedring av sanitære forhold.

Barn kan gå i barnehage etter igangsatt behandling.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-

KILDE: SML OG FHI (mai 2017)