Søker 5000 deltakere til forskning på munnbind

Forskere ved FHI trenger deltakere som kan bruke munnbind i 14 dager, for å se hvor god effekt munnbindet faktisk har.

MUNNBINDSTUDIE: FHI søker 5000 deltakere til ny studie. Foto: Shutterstock
MUNNBINDSTUDIE: FHI søker 5000 deltakere til ny studie. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR) ved Folkehelseinstituttet (FHI) søker folk som kan hjelpe dem med å finne ut om munnbind i det offentlige rom beskytter mot luftveisinfeksjoner og COVID-19. Formålet er å øke kunnskapen om smitteverntiltak og hvordan de fungerer.

– De siste tre årene er det innført flere tiltak, ofte på et tynt kunnskapsgrunnlag, som har stor påvirkning på folk og næringsliv. Får vi en ny pandemi, er det essensielt at vi vet mer om hvordan tiltak som munnbindkrav fungerer, sier senterleder Atle Fretheim i en pressemelding.

Vil studere munnbindets effekt

Man antar at munnbind beskytter mot smittespredning, men hvor god denne beskyttelsen er, vites ikke. Fretheim søker derfor mennesker som er villige til å bruke munnbind i 14 dager når de er ute blant folk.

- Alle som er 18 år eller eldre, kan bli med i studien, sier prosjektleder for studien, Runar Solberg, til Lommelegen.

FHI søker etter rundt 5000 deltakere blant befolkningen i Norge. De som melder seg på blir tilfeldig fordelt i to grupper, der den ene gruppen skal bruke munnbind, og den andre ikke. Etter to uker skal alle deltakerne fylle ut et kort spørreskjema, hvor de blant annet svarer på spørsmål om symptomer på luftveisinfeksjon.

Deltakerne trenger ikke å bruke munnbind hjemme eller på jobb, men ute blant folk på fritiden og til og fra jobb.

Samtykkekskjema

I forkant av studien, vil deltakerne bli bedt om å signere et samtykkeskjema, som bekreftes med bankID.

Samtykkeskjemaet omfatter blant annet å følge tiltaket som er aktuelt i 14 dager, å svare på spørreskjemaet som gis i etterkant av de 14 dagene (dette tar cirka 1-2 minutter), og at studien kan innhente data fra Folkeregisteret (alder og kjønn), koronatestsvar og fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer og Nasjonalt vaksinasjonsregister.

Viser samfunnsansvar

Det er mye sykdom i luften for tiden, da det er mange virus som sprer seg rundt i befolkningen. Derfor mener forskerne at tidspunktet er ideelt for å vurdere munnbindets effekt.

- Dersom du observerer noen med munnbind på bussen eller butikken er det sannsynligvis en person som viser samfunnsansvar ved å delta i studien, opplyser Solberg i pressemeldingen.

Slik melder du deg på

Alle som deltar i studien, blir med i trekning om et gavekort på 5000 kr. Blant alle deltakerne, vil det trekkes fem vinnere. Dette gjelder uansett når man melder seg på.

Du kan melde deg på studien her. (Du kan når som helst trekke ditt samtykke, uten å oppgi noen grunn).

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer