Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR) ved Folkehelseinstituttet (FHI) søker folk som kan hjelpe dem med å finne ut om munnbind i det offentlige rom beskytter mot luftveisinfeksjoner og COVID-19. Formålet er å øke kunnskapen om smitteverntiltak og hvordan de fungerer.
– De siste tre årene er det innført flere tiltak, ofte på et tynt kunnskapsgrunnlag, som har stor påvirkning på folk og næringsliv. Får vi en ny pandemi, er det essensielt at vi vet mer om hvordan tiltak som munnbindkrav fungerer, sier senterleder Atle Fretheim i en pressemelding.
Vil studere munnbindets effekt
Man antar at munnbind beskytter mot smittespredning, men hvor god denne beskyttelsen er, vites ikke. Fretheim søker derfor mennesker som er villige til å bruke munnbind i 14 dager når de er ute blant folk.
- Alle som er 18 år eller eldre, kan bli med i studien, sier prosjektleder for studien, Runar Solberg, til Lommelegen.
FHI søker etter rundt 5000 deltakere blant befolkningen i Norge. De som melder seg på blir tilfeldig fordelt i to grupper, der den ene gruppen skal bruke munnbind, og den andre ikke. Etter to uker skal alle deltakerne fylle ut et kort spørreskjema, hvor de blant annet svarer på spørsmål om symptomer på luftveisinfeksjon.
Deltakerne trenger ikke å bruke munnbind hjemme eller på jobb, men ute blant folk på fritiden og til og fra jobb.

Ny variant av omikron sprer seg. Kalles «Kraken»

Influensavaksinering: Dette må du selv gjøre
Samtykkekskjema
I forkant av studien, vil deltakerne bli bedt om å signere et samtykkeskjema, som bekreftes med bankID.
Samtykkeskjemaet omfatter blant annet å følge tiltaket som er aktuelt i 14 dager, å svare på spørreskjemaet som gis i etterkant av de 14 dagene (dette tar cirka 1-2 minutter), og at studien kan innhente data fra Folkeregisteret (alder og kjønn), koronatestsvar og fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer og Nasjonalt vaksinasjonsregister.
Viser samfunnsansvar
Det er mye sykdom i luften for tiden, da det er mange virus som sprer seg rundt i befolkningen. Derfor mener forskerne at tidspunktet er ideelt for å vurdere munnbindets effekt.
- Dersom du observerer noen med munnbind på bussen eller butikken er det sannsynligvis en person som viser samfunnsansvar ved å delta i studien, opplyser Solberg i pressemeldingen.

Kan man gå på jobb med korona nå?

FHI anbefaler fjerde vaksinedose til ny aldersgruppe
Slik melder du deg på
Alle som deltar i studien, blir med i trekning om et gavekort på 5000 kr. Blant alle deltakerne, vil det trekkes fem vinnere. Dette gjelder uansett når man melder seg på.
Du kan melde deg på studien her. (Du kan når som helst trekke ditt samtykke, uten å oppgi noen grunn).