Pseudomonas er en gruppe bakterier som trives best i fuktige omgivelser, de finnes naturlig i jord og vann. En av disse type bakterier er Pseudomonas aeruginosa, som kan gi ulike infeksjoner hos mennesker for eksempel i lungene, i blodet, på huden, i sår, i hjertet eller fotsålene.
Mest utsatt er mennesker som allerede er syke og svekket.
Pågående utbrudd
I Norge har vi et pågående utbrudd hvor 239 pasienter har blitt smittet, på 33 ulike sykehus.
Oslo universitetssykehus (OUS) oppdaget at bakterien har spredd seg fra pakker med ferdig fuktede engangskluter som helsevesenet bruker. «Oasis Bedbath, Unperfumed» heter produktet ifølge FHI (2).

I hovedsak er det sykehus og sykehjem som bruker dette produktet, men de kan også kjøpes på nett, ifølge Mattilsynet. Ingen bør bruke dette produktet hvis de har det liggende.
Mattilsynet og Folkehelseinstituttet jobber fortsatt med å kartlegge omfanget, det kan være enda flere pasienter som har fått infeksjonen.

Kjøttetende bakterier
Hvordan spres bakterien?
Pseudomonas aeruginosa er en hyppig sykehusinfeksjon. Det vil si at du kan bli smittet når du er innlagt på sykehus. Siden bakterien er glad i fuktige steder kan den være på vaskeservanter, vannkraner, dusjhoder, vannkobler, urinkatetre og teknisk utstyr som for eksempel i en respirator.
Men man kan også bli smittet andre steder enn på sykehus. Boblebad og badeanlegg, spesielt med oppvarmet vann, kan inneholde pseudomonasbakterier. Det er strenge regler for offentlige bad - både når det gjelder rengjøring og vannkvalitet - for å unngå bakterieoppvekst.

Bakterien har også blitt oppdaget i infusjonsvæsker, øyedråper, linsevæske, tatoveringsløsninger og til og med i noen desinfeksjonsmidler.

Ja, du kan smittes av sykdom i badebasseng
Hvem er utsatt?
Friske mennesker blir sjeldent syke av Pseudomonas aeruginosa. Denne bakterien er derimot en viktig årsak til opportunistiske infeksjoner hos mennesker. Opportunistiske infeksjoner vil si infeksjoner som kroppens immunforsvar vanligvis ville bekjempe effektivt selv.
Hvis du har en immunsviktsykdom eller du har fått medisiner som rammer immunforsvaret ditt, kan du likevel bli syk. Disse er derfor utsatt:
- Hiv og aids
- Cystisk fibrose
- Ryggmargsskade
- Liggesår
- Nyresvikt
- De som har transplantert et organ
- De som ligger i respirator
- Nyopererte
- Brannskadde
- Andre med store skader og sår
- De som har urinkateter
- Rusavhengige som bruker urene sprøyter

Behandlingen koster bare noen kroner, likevel dør tusener av sneglefeber
Symptomer og forløp
I og med at infeksjonen kan ramme ulike organer, vil det være stor variasjon på symptomer og forløp. Medscape lister opp disse symptomene. (3)
- Hvis lungene rammes vil man for eksempel utvikle lungebetennelse.
- Hvis man får bakterier i blodet kan man utvikle sepsis, også kalt blodforgiftning. Det er en veldig alvorlig infeksjon, som krever rask behandling. Sepsis gir høy feber, høy puls og lavt blodtrykk.
- Hvis bakterien kommer til hjertet vil man kunne få endokarditt. Rusavhengige som bruker urene sprøyter er spesielt utsatt.
- Hvis bakterier kommer til hjernen vil man kunne få hjernehinnebetennelse eller abscess.
- Hvis bakterier kommer til øret kan man utvikle ørebetennelse, både i det ytre øret, øregangen eller i mellomøret
- Bein og ledd kan også få en infeksjon, dette kalles osteomyelitt.
- Mage og tarminfeksjon, med diaré og kvalme
- Urinveisinfeksjon
- Øyeinfeksjoner. Det kan skje for eksempel etter en operasjon i øyet.
- De som har dype sår eller brannskader kan få en alvorlig infeksjon i sår.
- I huden kan man også få utbrudd av follikulitt.

Ser ut som kviser, men er en helt annen tilstand. Ikke klem!
«Badhusfötter»
Kanadiske og svenske leger har de siste årene beskrevet en tilstand som de kaller «Pseudomonas hot-foot-syndrome» eller «badhusfötter» der særlig barn i alderen 2–15 år har fått smertefulle fotsåler etter de har badet i boblebad, svømmehall eller andre badeanlegg hvor det ble påvist Pseudomonas aeruginosa.
Smertene oppstår 10–40 timer etter bad, og fotsålene blir røde og hovner opp. Barnet kan nekte å gå, eller ikke ha på sokker og sko på grunn av smertene. Tilstanden går over av seg selv innen et par dager. (7)

Behandling
Behandlingen er antibiotika. Pseudomonas aeruginosa er ganske motstandsdyktig og kan overleve både desinfeksjonsmidler og antibiotika, bare spesielle antibiotika (pseudomonasmidler) virker på den. Dette kan være aminoglykosider, ceftazidim, aztreonam, karbapenemer, piperacillin-tazobactam og ciprofloksacin.
Bakterier finner stadig nye måter å overleve antibiotika på. Når antibiotika ikke virker på bakterier kalles det antibiotikaresistens, og det er et stort problem. Hvis bakterier utvikler motstand mot mange forskjellige antibiotika kan bakteriene bli multiresistente og dette er en reell bekymring når det gjelder Pseudomonas aeruginosa.

MRSA: Resistente bakterier
Kilder
1) FHI: Pseudomonasinfeksjon – veileder for helsepersonell 2) FHI: Utbruddsbakterien funnet i engangs vaskeklut brukt i helsetjenesten 3) Medscape: Pseudomonas aeruginosa Infections 4) Sciencedirect.com: Pseudomonas aeruginosa 5) SML.no: Pseudomonas 6) SML.no: Opportunistisk infeksjon 7) Internetmedicin.se: Badhusfötter 8) Mattilsynet: Trekker engangs vaskekluter med ulovlig innhold av bakterier